ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 8 – de eerste echo!

26 april 2016

zwanger_week8

In het prille begin van mijn zwangerschap, schreef ik een aantal updates ‘vooruit’. Met terugwerkende kracht deel ik ze nu. Vorige week kon je die van week 5 lezen, vandaag is het tijd voor zwangerschapsupdate week 8. Ruim acht weken zwanger ben ik inmiddels en het gaat goed! Hoewel ik me lang niet altijd goed voel. Aan de ene kant een goed teken natuurlijk, maar het is soms best lastig! Zeker omdat nog (bijna) niemand op de hoogte is van de zwangerschap. Maar laat ik bij het begin beginnen. Hoe verliep week 8?

Deze week begon met een super spannend moment. Een moment waar ik enorm naar heb uitgekeken de afgelopen twee weken. We hadden namelijk onze eerste afspraak bij de verloskundige voor de allereerste echo.

In dit prille stadium is het gebruikelijk dat een echo inwendig plaatsvindt. Dit had ik al (veel) vaker meegemaakt in de medische molen toen we voor de eerste keer zwanger probeerden te worden, dus dit was voor mij niets nieuws. Het moment dat mijn baarmoeder in beeld kwam en ik meteen een boontje zag was enorm spannend. De verloskundige had ook meteen het hartje gezien, maar dat was mij in eerste instantie nog niet eens opgevallen. Toen ze het wat beter in beeld kreeg, zag ik ook duidelijk een ‘knipperlichtje’. Zo mooi! En een enorme opluchting natuurlijk, want dat is een goed teken.

eerste_echo

Ik heb de echofoto helaas niet digitaal, dus het is een foto van een foto. Ook was het echobeeld niet volledig scherp, omdat mijn darmen ‘in de weg’ lagen. Maar goed, je ziet toch duidelijk het ‘boontje’ zitten. Vastgesteld is nu dus dat er sprake is van één embryo, dat het zich (godzijdank) in de baarmoeder bevindt en een kloppend hartje heeft. Het is nu bijna anderhalve centimeter groot en dat komt overeen met precies 8 weken zwangerschap. Mijn eigen telling bleek dus precies te kloppen!

Kwaaltjes & cravings

Zo’n beetje gelijk met het aanbreken van de achtste week van mijn zwangerschap, begonnen ook de kwaaltjes. In mijn geval waren er twee die duidelijk de boventoon voerden: vermoeidheid en misselijkheid. Gevoelige borsten had ik de eerste zwangerschap niet en heb ik nu weer totaal niet. Zo gek, want dat is toch waaraan de meeste vrouwen direct herkennen dat ze zwanger zijn. Maar goed, vermoeidheid dus. Niet het soort vermoeidheid dat je hebt na een dag hard werken of op de been zijn, maar het hele vervelende soort dat aanwezig is en blijft hoeveel of hoe weinig je ook doet. Ik werd letterlijk ’s ochtends wakker en zat na een half uur alweer te gapen dat ik terug naar bed wilde. Tja, dan is het toch wel even anders met een kindje van twee dat zich daar (terecht!) niets van aantrekt.

Misselijkheid was een heel nieuw gegeven voor me. Mijn vorige zwangerschap ben ik letterlijk één ochtend misselijk geweest. Ik gaf over, het was klaar en ik heb er de rest van de zwangerschap geen last meer van gehad. Zo anders was dat nu. Sta ik op met een (te) lege maag, of eet ik overdag niet op tijd dan ga ik me heel, heel misselijk voelen. Het is niet het soort misselijkheid dat ik ken wanneer je de griep hebt en absoluut niet aan eten moet denken, nee het is meer een continu aanwezig weeïg gevoel, waarbij ik juist wel wil en moet eten. Wát dan precies is meestal een lastigere vraag, want ik heb in een paar dingen wel zin, maar in heel veel dingen ook niet.

En dan komen we bij de ‘cravings’ want ja, die zijn dit keer ook weer overduidelijk aanwezig. De verse vruchtensapjes zijn niet aan te slepen en ik ben opeens dol op boterhammen met kaas en komkommer, vruchtenyoghurt, crackers met pindakaas, naturel chips en pizza. Niet allemaal even gezond en daarom geef ik aan de minder gezonde ook maar niet al te vaak toe. Opvallend is wel dat ze op het vruchtensap na, allemaal van de hartige soort zijn. Dat terwijl ik chocolade, dat ik normaal absoluut niet kan weerstaan, opeens niet meer zo interessant vind. Gek hoor, zo’n zwangerschap! Oh, koffie lust ik trouwens ook niet meer. In plaats daarvan drink ik veel thee en water (en vruchtensapjes ;)).

Misschien leuk om nog even te delen: de aankondigingsvideo die ik samen met Lise filmde voor mijn YouTubekanaal:

De volgende update die verschijnt is die van week 11, 12 en 13 samen, waarin ik ook de termijnecho laat zien.

11 Comments

 • Reply Nicole 26 april 2016 at 08:16

  Oh wat naar van de misselijkheid! Dat heb ik ook niet veel gehad bij mijn zwangerschap. Fijn dag de eerste echo ook gelijk het hartje te zien was!

  • Reply Monique 26 april 2016 at 11:31

   Het enige voordeel aan misselijk zijn is dat je in elk geval zeker weet dat je zwanger bent. Anders kan ik niks bedenken 😉 Maar gelukkig begint het inmiddels al iets af te nemen… Fingers crossed! En ja, dat was een hele grote opluchting inderdaad.

 • Reply Cindy 26 april 2016 at 10:34

  OMG!! Wat leuk zeg! Het lijkt net of ik mijn eigen verhaal zit te lezen over die cravings. Ik had precies dezelfde dingen! Ik had er alleen ook geitenkaas en noten bij.
  Chocola wilde ik eerst ook niet meer maar dat kwam terug rond de 20e week en at ik echt heel veel. Nu is dat ook weer afgezwakt. Vanaf de 20e week heb ik steeds een paar weken dat ik iets vaak eet en dan weer n nieuwe craving heb. Nu zijn het olijven 🙂
  Leuk om die video van lise te zien trouwens!

  • Reply Monique 26 april 2016 at 11:32

   Haha, super toevallig zeg! Ik zal er alvast rekening mee houden dat mijn chocoladeverslaving weer terug kan keren 😉

 • Reply Manon 26 april 2016 at 11:22

  Ah dat boontje met dat knipperlichtje voor de eerste keer! Zo bijzonder <3

  • Reply Monique 26 april 2016 at 11:33

   Ja he, hoewel het in de verste verte nog niet op een baby lijkt ben je toch al meteen verliefd! 🙂

 • Reply Charlotte 26 april 2016 at 12:21

  Zo spannend die eerste echo! Enne, succes net je cravings 😉

 • Reply MetMirjam 26 april 2016 at 12:33

  Oow die eerste echo.. Ik ging er met natte handjes heen, zó spannend!
  Die misselijkheid lijkt me echt heel rot.. Ik had daar ook helemaal geen last van toen ik zwanger was van Fiene.

 • Reply Vlijtig Liesje 26 april 2016 at 14:00

  Wonderlijk hè hoe verschillend zwangerschappen kunnen zijn!

 • Reply Maud Latour 26 april 2016 at 15:16

  Leuk! Toen ik zwanger was heb ik steeds je updates gelezen en vergeleken met mijzelf haha

  Nu is het weer een feestje om dit te mogen lezen (ookal ben ik nu niet zwanger)

  Ik wens je een hele fijne zwangerschap!

 • Reply Vlienelien 29 april 2016 at 12:56

  Haha ik had dezelfde cravings deze zwangerschap. Ook totaal geen zin meer in chocolade. Maar vooral wel naturel chips en boterhammen met kaas of pindakaas. Ik heb ook heel veel zin in dingen met citroen, terwijl ik daar normaal juist niets van moet hebben.
  😁

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.