ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 5

23 april 2016

test1

Inmiddels ben ik bijna 13 weken zwanger, maar stiekem heb ik al een paar updates in concept klaar staan. Vandaag deel ik de eerste, die ik schreef toen ik 5 weken zwanger was. Wat voelt het bijzonder om mijn eerste zwangerschapsupdate in tweeënhalf jaar te mogen typen! Op de dag dat ik dit schrijf ben ik 5 weken zwanger. Heel pril nog dus, maar ik voel aan alles dat ik – om met M zijn woorden te spreken – kei zwanger ben. Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen waar ik last van heb gekregen?

Ik testte op zondag. Ik weet al niet eens meer precies hoe ik me die middag precies voelde, maar iets in me zei dat ik toch maar eens moest gaan testen. Mijn cyclus is onregelmatig, dus ik kan nooit precies weten wanneer ik overtijd ben. Ik zat inmiddels zo’n beetje op het aantal dagen van mijn langste cyclus het afgelopen half jaar. Dat hoefde dus op zich niets te betekenen, maar ik was toch nieuwsgierig of het misschien raak zou kunnen zijn.

En zoals je al hebt kunnen lezen, was de test meteen overduidelijk positief. Ik ben zwanger! De eerste paar uur drong het nog totaal niet tot me door. Natuurlijk was ik blij, maar ik leek het me nog totaal niet te beseffen. Het was als een droom.

De dagen erna begon ik me gek genoeg ook overduidelijk zwanger te voelen. Reageert je lichaam misschien op het feit dat je je er bewust van bent of is het toeval?

De eerste zwangerschapssymptomen

Het meest aanwezig deze week is een menstruatieachtig gevoel in mijn onderbuik. Een beetje het gevoel dat je hebt net voordat je ongesteld gaat worden. Toch is het ook weer niet precies hetzelfde. Het voelt meer een beetje beurs aan dan dat het echt krampen zijn.

Een ander kwaaltje dat ik eigenlijk nog niet zo snel had verwacht is bandenpijn. Ik herken het meteen van mijn vorige zwangerschap en heb het vooral wanneer ik (te) snel opsta van een stoel of van de bank. Ik voel dan duidelijk steken aan beide zijkanten van mijn buik, richting mijn liezen. Dit zijn de banden waar de baarmoeder aan vast zit en die langzaam worden opgerekt.

En last but not least ben ik deze week vooral heel erg moe. Als ik ’s avonds uit mijn werk kom, ben ik eigenlijk tot niets anders in staat dan op de bank liggen met mijn laptop. Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik geen baan, dus ik ben erg benieuwd hoe de combi werken en zwanger zijn me gaat bevallen.

Wat waren jouw eerste zwangerschapssymptomen en vanaf wanneer kreeg je er last van?

10 Comments

 • Reply Joyce 23 april 2016 at 10:20

  Oh ja die vermoeidheid.. Ik had de vorige zwangerschap een baantje van 9 uur per week en nu werk ik er regelmatig 50. Naast werken kan ik dus niet zoveel momenteel. Die vermoeidheid is echt enorm aanwezig geweest het eerste trimester en nog steeds heb ik niet het gevoel minder moe te zijn. Ik heb wat keuzes gemaakt wat werk betreft, dus hopelijk gaat het binnenkort makkelijker worden (en minder vermoeiend) allemaal 🙂

  Leuk die eerdere updates, ik schreef ze ook, maar heb ze nooit geplaatst haha!

  • Reply Monique 25 april 2016 at 21:52

   50 uur is veel! Al vrees ik dat ik er ook gevaarlijk in de buurt kom als ik alles bij elkaar optel… Ik hoop dat je het binnenkort wat rustiger aan kan doen en de vermoeidheid afneemt. Ik schreef er helaas maar twee, haha. Kun je ze niet alsnog plaatsen? 😉

 • Reply Cindy 23 april 2016 at 15:56

  Ik was 28 dagen toen ik ging testen omdat ik meestal n cyclus had van 26/27 dagen. Het was een zondag en ik voelde me die dag zo moe echt niet normaal. De dagen daarvoor was ik ook verschikkelijk moe maar dat weet ik aan de verhuizing 2 weken daarvoor. Ik ging even liggen en ik voelde de hormonen door mn lijf, heel raar. Ik was overtuigd niet zwanger te zijn maar ik wilde zekerheid hebben of dit niet gewoon menstruatieklachten waren. Ik had nog een oude test liggen en die gaf een heel licht tweede streepje aan. Toen ik op google ging kijken naar de betrouwbaarheid waren er veel die toch niet zwanger bleken te zijn. Dus ging ik zelf naar de winkel en heb ik er weer 1 gedaan en ook die was positief. De volgende dag weer 1 en ook die was positief dus moest het wel zo zijn. Ik gaf het nog een week om zeker te zijn en werd niet ongesteld. Paar weekjes daarna werd ik verschrikkelijk misselijk. Gelukkig overdag als ik maar wat bleef eten ging het goed maar s avonds en s morgens kwam het eruit. Ik ben rond de 12 weken ook nog een week thuisgebleven van mn werk vanwege de misselijkheid en rond de 16 weken werd ik zo beroerd dat niks bleef zitten en de hele dag misselijk was. Toen moest ik 2 weken thuisblijven van mn werk omdat ik gewoon te zwak was. Voor de rest geen klachten echt behalve vermoeidheid.
  Nu 31 weken weer vermoeid en rug en indalingspijn. Gelukkig snel met verlof.
  Met mijn eerste zwangerschap was ik ook misselijk en dat werd een meisje, nu krijgen we een jongetje dus wil niet zeggen dat misselijkheid meisjes geeft zoals de fabels zeggen 🙂

  • Reply Monique 25 april 2016 at 21:51

   Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat ontzettend leuk! Maar wel erg vervelend van de vermoeidheid en misselijkheid. Bij jou heeft het toch wel lang aangehouden dus… Lekker dat je bijna met verlof gaat. Succes en geniet van de laatste loodjes!

 • Reply Cindy 23 april 2016 at 15:59

  Heb je al ‘last’ van ‘cravings’?

  • Reply Monique 25 april 2016 at 21:50

   Haha, ehhh, JA! Daar zal je in de komende updates vast het een en ander over lezen 🙂

 • Reply Mèlanie 23 april 2016 at 22:19

  Toen ik de test deed kreeg ik opeens soort van lichtelijke zwangerschapskwaaltjes. Heel vaag alsof je lichaam er inderdaad op reageerd nu je het weet… Geniet er weer lekker van

  • Reply Monique 25 april 2016 at 21:49

   Ja, ik denk echt dat dat zo werkt! Dankjewel 🙂

 • Reply Jodi - liefthuis 24 april 2016 at 13:16

  Wauw wat leuk dat je het meteen vanaf week 5 hebt bijgehouden. Heerlijk. Ook dat je al duidelijk dingen merkt aan je lichaam.
  Mooi hoor.

 • Reply Sandra 25 april 2016 at 16:48

  Heerlijk die eerste momenten dat je denkt en ontdekt dat je zwanger bent! Zelf heb ik ook een heel onregelmatige cyclus maar merkte ik het de dagen voor de test vooral aan mijn borsten en toegenomen eetlust. Ongeveer anderhalve week na de test kreeg ik daar ook nog de bekende misselijkheid en vermoeidheid bij, die weken vond ik persoonlijk minder fijn tot nu toe :).

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.