ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 16

20 mei 2016

zwanger_week16

Het is tijd voor zwangerschapsupdate week 16! Ik ben nu dus ruim 16 weken zwanger. Weer een mijlpaal, want vanaf deze week kunnen we erachter komen of we een jongen of meisje krijgen. En omdat wij te ongeduldig zijn om op de 20-wekenecho te wachten, gaan we daar dus ook al eerder achterkomen… Maar nu eerst wat over mijn zestiende zwangerschapsweek. Hoe is die verlopen?

Hoe het gaat

Grappig hoe vaak je als je zwanger bent de vraag krijgt hoe het met je gaat. Logisch natuurlijk, want er is van alles gaande in je lichaam en zeker als mensen weten dat je de eerste weken last hebt gehad van misselijkheid of andere ongemakken is het niet zo’n gekke vraag. Maar gelukkig kan ik inmiddels zeggen dat het goed met me gaat. Natuurlijk heb ik weleens een pijntje hier en daar, ben ik sneller moe en word ik nog steeds een beetje misselijk als ik honger heb en er geen eten voorhanden is. Maar ik geloof echt dat mijn energielevel weer langzaam naar het niveau gaat van voor de zwangerschap. En de misselijkheid zoals ik die de eerste drie maanden heb ervaren is ook weg. En dat is heerlijk! Ik realiseer me dat dat de laatste maanden wat vermoeidheid betreft waarschijnlijk weer verandert, dus voor nu geniet ik er maar even extra van.

De buik

Ook het buikje groeit lekker door, al heb ik niet het idee dat het de afgelopen week nou zo enorm veel groter geworden is. Vorige week donderdag, ik was toen 15,5 week zwanger, ben ik op controle geweest bij de verloskundige. Zij heeft de groei van mijn baarmoeder gecontroleerd door mijn buik te voelen en zei dat die al bijna ter hoogte van mijn navel zit en dat is prima voor deze termijn van de zwangerschap. Daarna heeft ze met de doppler het hartje gezocht en direct gevonden. Mooi regelmatig en duidelijk hoorbaar. Lise was erbij en stond helemaal onder de indruk van een afstandje te bekijken wat er toch allemaal gebeurde… 🙂

16weken
Toen ik laatst een avond op de bank lag, kreeg ik opeens buikpijn. Niet heel heftig of zo, maar wel irritant en ik maakte me toch ook wel een beetje zorgen. Vooral omdat ik geen idee had waar het vandaan kwam. Ik ben toen gewoon naar bed gegaan en de volgende dag was de pijn gelukkig verdwenen. Het kan natuurlijk te maken hebben gehad met de groei van de baarmoeder, maar het kunnen net zo goed mijn darmen geweest zijn of iets compleet anders.

Cravings

Echt hele gekke eet- of drinkbehoeften heb ik niet meer. De enorme zin in yoghurt en fruit(sapjes) lijkt ook wat afgenomen. Koffie lust ik weer, zolang het in de vorm van cappuccino of latte macchiato is. Zwart is het me nog te sterk. En chocolade eet ik nog altijd stukken minder dan voor de zwangerschap. In plaats daarvan eet ik ’s avonds bij de thee een roze koek of kokoskrans. Mmm… Overigens probeer ik elke dag wel redelijk gezond te koken en netjes twee stuks fruit per dag te eten. Snack- en snaaimomenten probeer ik overdag te voorkomen. Als ik echt honger krijg pak ik fruit of smeer ik een boterham.

Sporten

Ik sport ook nog gewoon. Ik heb al jaren een favoriete groepsles op de sportschool, XCO, en ben van plan dat gewoon te blijven doen zolang het goed blijft voelen. De vorige zwangerschap redde ik het volgens mij tot 32 weken. Dat hoef ik dit keer niet per se weer te halen, maar ik vind het wel fijn om het toch een beetje ‘bij te houden’. Al doe ik nu al stukken minder fanatiek mee dan voor de zwangerschap. Gelukkig zijn er voor veel oefeningen verschillende opties waardoor ik nu al geen rechte buikspieren meer train en zodra het springen niet meer lekker voelt, ik daar ook gewoon een alternatieve oefening kan doen.

Dat was ‘m weer! Ik vermoed dat de eerstvolgende update die van de onthulling van het geslacht gaat zijn… Vind jij het net zo spannend als ik?

6 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 20 mei 2016 at 11:34

  Fijn dat je gewoon lekker kunt doorsporten! Dat is nog gezond ook.

 • Reply Jodi - liefthuis 20 mei 2016 at 13:37

  Heerlijk. Het tweede trimester vond ik ook zooooo fijn. Al een mooi buikje en wat goed dat je gaat sporten. Ik ben daar vanaf 13 weken mee gestopt (oeps)

 • Reply Dorien 20 mei 2016 at 14:09

  Wat grappig, ook hier waren de roze koeken favoriet.
  Fijn dat de misselijkheid is afgenomen.
  Lekker genieten van je zwangerschap.

 • Reply Wendy 20 mei 2016 at 14:09

  Wat heerlijk dat het zo gaat! En jaaa, Xco! Ik ben instructeur en heb mijn lessen deze zwangerschap tot 31 weken gegeven 😀 Zo blij mee! Maar nu 33 weken en sta thuis op de crosstrainer. Heel sloom en suf maar ben blij dat ik nog iets kan… 😉 Geniet van je zwangerschap

 • Reply Sandra 21 mei 2016 at 08:00

  Heerlijk dat je in het aangenamere deel van de zwangerschap zit nu! Zo spannend om te weten wat het wordt! 😀

 • Reply MerMirjam 21 mei 2016 at 09:06

  Wat fijn dat je je zo goed voelt, echt volop genieten de komende periode! Spannend hoor, wat zou er toch in je buik zitten – een meisje of toch een jongen?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.