ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate – week 12 (de termijnecho!)

2 mei 2016

zwanger_week12

Toen ik 11 weken en 3 dagen zwanger was, stond de termijnecho gepland. Dat is de echo waarbij het kindje wordt bekeken en opgemeten, aan de hand waarvan wordt bepaald wat de datum is waarop je bent uitgerekend. Een super spannend moment! Naast de uitslag van de echo, beschrijf ik in deze update zowel de twaalfde als dertiende week van mijn zwangerschap. Hoe is het met de vermoeidheid? En ben ik inmiddels van de misselijkheid af?

De termijnecho

In tegenstelling tot bij de eerste echo, die we hadden toen ik 8 weken zwanger was, besloten we Lise dit keer wel mee te nemen. Een beetje spannend vond ik dat wel, want stel nu dat het niet goed zou zitten. M was er natuurlijk ook bij en nadat we even in de wachtkamer hadden gezeten en Lise zich enorm vermaakte met het vele speelgoed dat daar aanwezig was, werden we binnengeroepen. Een van de verloskundigen van ‘mijn’ praktijk is het nichtje van een van mijn beste vriendinnen. Toevallig én heel leuk! Zij stond ingeroosterd voor de echo en kon dus ook Lise weer eens zien. Dat was lang geleden!

Bij 8 weken werd de echo nog inwendig gedaan, maar dit keer zou ze het eerst uitwendig proberen. M tilde Lise op, zodat ze goed op het scherm kon kijken. Er werd koude gel op mijn buik gespoten en bijna direct nadat ze het echo-apparaat op mijn buik zette, kwam de baby in beeld. Voor Lise natuurlijk nog niet meteen als zodanig herkenbaar, maar ze was wel onder de indruk. De verloskundige wist ons meteen te vertellen dat ze een goede hartslag zag. Daar had ik nog niet eens op gelet, maar was natuurlijk een enorme opluchting. Omdat ik verder weinig beweging zag, vroeg ik haar of de baby misschien sliep. Ja, zei ze. Probeer maar eens wat te bewegen met je heupen. Ik schudde wat heen en weer en opeens begon het kleine wezentje te ‘dansen’. Zo leuk om te zien! Je zag nu ook goed de armpjes en beentjes bewegen en het profiel van het hoofdje werd duidelijker zichtbaar.

Bij het opmeten bleek de baby nu net geen 5 cm lang te zijn. Ongelooflijk hè? Zo klein en toch al een compleet mensje. De uitgerekende datum waar ze met die afmeting op uit kwam is 31 oktober. Halloween dus 🙂  Ze zei dat, voor zover ze het kon zien, alles er op dat moment prima uitzag. En daarmee konden we met een heel gerust hart weer terug naar huis. Lise snapte het volgens mij nog niet echt, want ze zei toen we naar buiten liepen: ‘Even spelen en dan komt baby!’. Haha! Ze zal nog iets langer geduld moeten hebben, maar ik weet nu al dat ze een super lieve en trotse grote zus zal zijn!

1.3.46.670589.14.6000.101.2.190441.20160414073128.5.0

Week 12 & 13

Het is al een behoorlijk verhaal, maar ik wil ook nog graag wat kwijt over hoe het met me gaat nu ik inmiddels (bijna) 13 weken zwanger ben. De ergste vermoeidheid, dus het gevoel dat ik direct na het opstaan al weer naar bed zou willen om te slapen, is gelukkig voorbij. Desondanks ben ik nog wel moe gedurende de dag en merk ik vooral dat wanneer ik een dag (te) veel gedaan heb, ik ’s avonds op de bank mijn ogen niet open kan houden. Ik val bijna elke avond voor de tv in slaap en dat heb ik normaal dus echt nooit!

Ik had gehoopt dat de misselijkheid inmiddels over of in elk geval een stuk minder zou zijn dan de afgelopen weken. Helaas is dat nog niet het geval. Als ik ’s ochtends met honger opsta ben ik enorm misselijk en ook als ik gedurende de dag niet op tijd iets eet, word ik overvallen door misselijkheid. Niet prettig! En daarom probeer ik mijn eetmomenten maar zo goed mogelijk over de dag te verspreiden, wat ook betekent dat ik om 22.00 uur ’s avonds vaak nog een boterham of iets anders pak. Ik moet mezelf ook aanwennen om altijd iets te eten mee te nemen wanneer ik de deur uitga. Dat zit nog niet zo in m’n systeem, maar is wel belangrijk om de misselijkheid de baas te blijven.

Afgezien van de vermoeidheid en misselijkheid voel ik me verder wel heel goed. Mijn buik is gaan uitzetten vanaf het moment dat ik 12 weken zwanger was. Dat is ook het moment dat je baarmoeder boven je schaambeen uit gaat groeien en daarmee dus heel logisch. Ik heb mijn normale kleding nog aan, maar doe ’s avonds wel vaak het knoopje van mijn broek los voor wat extra ademruimte. Ik denk niet dat het nog lang gaat duren voordat ik de zwangerschapsbroeken weer tevoorschijn haal!

De baby voelen

Het moment dat je voor het eerst de baby in je buik voelt bewegen is super bijzonder. Maar vaak ook niet zo heel duidelijk te onderscheiden van ander (darm)gerommel in je buik. Bij 12 weken en 6 dagen, dus nét voor de 13-weken-grens, heb ik de baby voor de eerste keer gevoeld. En na die keer nog veel vaker, zodat ik wel zeker wist dat het dat was wat ik voelde. Lise voelde ik geloof ik pas bij 17 weken, dus ik had het eigenlijk nog niet zo snel verwacht. Maar wat is het heerlijk en een feest van herkenning om die kleine ‘kriebeltjes’ weer te voelen. Ik kan niet wachten tot het echte schopjes en duwtjes worden.

Ik maakte ook een update op video. Check ‘m hieronder!

Heb jij tijdens het eerste trimester ook zo uitgekeken naar de termijnecho?

14 Comments

 • Reply Charlotte 2 mei 2016 at 09:27

  Wat super leuk dat je de baby nu al voelt! Hopelijk gaat de misselijkheid snel over, dat lijkt me zo vervelend!

  • Reply Monique 2 mei 2016 at 16:15

   Ja ik heb het nu al even niet meer gevoeld, dus geen idee of het dat wel is geweest 🙂 Maar het komt vast snel terug! Hoop het ook inderdaad…

 • Reply Janske 2 mei 2016 at 10:07

  Jaaaa…ik vond het super spannend! Hopelijk is de misselijkheid snel over 🙂

  • Reply Monique 2 mei 2016 at 16:16

   Blijft echt een spannend moment he! Gelukkig alles goed 😀

   • Reply Janske 2 mei 2016 at 16:19

    Daar gaat het om! Zo fijn!

 • Reply Manon 2 mei 2016 at 10:58

  Ah bijzonder die eerste plopjes <3! Wat leuk zeg, Halloween haha. Als het maar geen horrorbevalling wordt 😉
  Wel leuk lijkt me dat, Lise 19 november (hoe onthoud ik dat toch) en dan baby 2 heel dicht in de buurt 😀

  • Reply Monique 2 mei 2016 at 16:18

   Zo had ik er nog niet over nagedacht, haha. Maar hoop het niet nee! Ja zeker, alleen op dezelfde dag hoeft dan ook weer niet. Maar theoretisch gezien is dat ook niet mogelijk gelukkig. Mooie datum, 19 november 😉

 • Reply Jessica 2 mei 2016 at 21:10

  Wat fijn dat de termijnecho goed is! En wat bijzonder dat je je kindje nu al hebt gevoeld…!

 • Reply MerMirjam 2 mei 2016 at 21:26

  Ik hoop dat je misselijkheid snel over is. Maar wat super fijn dat je 12 weken echo goed was! Ik vond die echo’s altijd zo spannend en die van 12 weken is echt wel een mijlpaal!

 • Reply Sonja 2 mei 2016 at 21:54

  Wow wat voel je de baby al snel! En hopelijk ben je snel van die vervelende eerste termijnkwalen af!

 • Reply Simone 3 mei 2016 at 08:07

  Wat fijn dat het allemaal goed gaat! En leuk voor Lise dat ze mee mocht om te kijken. En wat voel je het kindje al vroeg. Dat is een van de leukste dingen aan zwanger zijn. Het kindje voelen bewegen in je buik 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 3 mei 2016 at 11:51

  Ik vond dat ook altijd fijn inderdaad. Toch een stukje bevestiging dat alles goed gaat.

 • Reply Sandra 7 mei 2016 at 07:39

  Leuke update! Knap dat je nog in je gewone broeken kan. Ik ben nu voor het eerst zwanger en met 7 weken moest ik al de hele dag de knoop van mijn jeans open laten, rond 9 weken ben ik dan maar op zoek gegaan naar een zwangerschapsjeans want zo kon het echt niet verder! 😀

  • Reply moonoloog 7 mei 2016 at 14:23

   Dat is bij iedereen heel verschillend denk ik! Inmiddels trouwens wel volledig overgestapt op de zwanherschapsjeans. Kan snel gaan 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.