ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 36

7 oktober 2016

zwangerschapsupdate week 36

Ruim 36 weken zwanger! Ik denk dat ik nu officieel wel mag spreken van ‘de laatste loodjes’. Hoewel het ook zomaar nog een week of vijf kan duren, heb ik niet het gevoel dat ons mannetje nog zo lang op zich laat wachten. Maar je weet nooit natuurlijk…

Hoe het gaat

Het was deze week ook weer tijd voor een check-up bij de verloskundige. Het was geen standaard controle, maar er werd een liggingsecho gemaakt en we hebben het uitgebreid over de bevalling gehad.

Allereerst de echo. Zoals verwacht ligt meneer gelukkig mooi met zijn hoofd naar beneden. Daar hoef ik me dus verder niet druk om te maken. En hoewel ik dacht dat hij nog niet was ingedaald, ligt hij kennelijk toch al mooi met het hoofdje in mijn bekken. De buik zit alleen nog steeds vrij hoog, omdat hij niet -zoals veel andere baby’s- een beetje opgevouwen in de buik ligt, maar meer gestrekt met zijn beentjes tegen/onder mijn ribben. Dat verklaart dus ook meteen die porren en trappen helemaal bovenin mijn buik.

Hoofd-, buikomtrek en bovenbeenlengte zijn opgemeten en liggen allemaal netjes binnen de veilige marge. Net als Lise ligt ‘Frummel’ ietsje boven het middellijntje van de curve. De verloskundige was heel tevreden en wij dus ook!

Wat de bevalling betreft is uitgelegd wanneer we ook alweer naar de verloskundige moeten bellen. Dat wist ik wel ongeveer, maar het is toch fijn het nog even duidelijk te horen. Ook is uitgelegd dat hoewel ik kies voor poliklinisch (in het ziekenhuis) bevallen, de kans aanwezig is dat als de verloskundige thuis komt controleren ik al zo ver ben dat het beter is om thuis te blijven. Dat ik daar dus rekening mee moet houden.

Verder heb ik opnieuw de wens uitgesproken het kindje zelf aan te pakken als het zover is en het mogelijk is natuurlijk. Dat vond ik bij Lise zo speciaal om te kunnen doen! Ik heb benadrukt huid-op-huid-contact direct na de bevalling heel belangrijk te vinden. Niet alleen omdat het fijn is, maar ook met het oog op het op gang komen van de borstvoeding. Komt de baby op een veilige termijn (dus na de 37 wekengrens), dan zal hij in principe minimaal een uur huid op huid op mijn borst liggen. Dit is in principe ‘de standaard’, maar heeft de verloskundige nog wel even extra genoteerd. Fijn!

De buik

Volgens mij is dit de eerste keer dat ik niet veel verschil zie qua omvang als ik mijn buik vergelijk met hoe die er vorige week uitzag. Al kan dat ook te maken hebben met het feit dat de baby inmiddels wat meer in mijn bekken is gezakt. Dat merk ik trouwens vooral met het aantrekken van sokken en schoenen en als ik moet bukken om iets van de grond op te rapen. Dat lukt gewoon bijna niet meer!

36 weken zwanger

De baby

De baby kan nu elk moment komen, maar het kan ook best nog een dikke maand duren. Het kan zijn dat je merkt dat je de baby minder voelt bewegen dan normaal. Dat komt omdat hij minder ruimte heeft en met opgetrokken beentjes in de baarmoeder ligt (Frummel ligt dus met gestrekte benen en daarom voel ik het trappen ook nog redelijk goed). Pas wanneer je het idee hebt dat je de baby niet meer voelt op momenten dat hij normaal actief is, is het verstandig contact op te nemen met je verloskundige.

5 Comments

 • Reply Vera 7 oktober 2016 at 08:04

  Hoi Monique,

  Ik vind het leuk dat je je jongetje “Frummel” noemt, om hem maar een naam te geven.
  Ik ben momenteel 25 weken zwanger van een jongetje en ik noem hem nu steeds vaker “Blub”, omdat dat het gevoel is wat ik merk als hij beweegt. Mijn man vond dit echter niet zo’n leuke bijnaam, maar hij kan er niet veel over zeggen, vind ik. 😉
  Groetjes, Vera

 • Reply Vlijtig Liesje 7 oktober 2016 at 09:11

  Fijn dat hij goed ligt! Het lijkt me inderdaad een heel moment om je baby zelf aan te pakken.

 • Reply Jodi - liefthuis 7 oktober 2016 at 12:03

  Jeetje wat een spannend tijd. Ieder krampje id spannend en inderdaad het kan nog makkelijk 4 weken duren. You go girl

 • Reply Farah 7 oktober 2016 at 18:47

  Spannend, de laatste loodjes! Wat fijn dat de verloskundige het genoteerd heeft, lijkt me heel erg speciaal!

 • Reply Nicole 8 oktober 2016 at 06:08

  Oh wauw bijzonder je eigen kindje aanpakken. Dat kom bij mij natuurlijk niet maar lijkt me heel mooi om te doen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.