ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 34

23 september 2016

zwangerschapsupdate week 34

34 weken and counting… Komt de baby over een weekje of drie al of blijft hij nog lekker even zitten waar hij zit? Gek genoeg is er niemand die daar op dit moment een antwoord op kan geven. Wat ik in ieder geval wel kan doen is je bijpraten over de afgelopen week. Eentje waarin het goed, maar op momenten ook iets minder goed ging met mij.

Hoe het gaat

Tja, wat zal ik er eens van zeggen. ‘Wisselend’, is misschien nog het beste woord. De meeste momenten gaat het namelijk prima, maar vooral in de avond en nacht heb ik me deze week wat minder gevoeld. De baby is nog niet ingedaald, wat betekent dat hij nog erg hoog zit. Rond deze tijd bereikt de baarmoeder het hoogste punt, de zogenaamde ribboog. Vooral wanneer ik zit heb ik daar last van. Baby zit dan met zijn beentjes letterlijk tegen mijn ribben aan waardoor alles voor mijn gevoel nogal in de verdrukking komt. Even rondlopen helpt dan meestal wel gelukkig.

In de nachten zijn er eigenlijk twee dingen waar ik erg veel last van heb en waardoor ik helaas al nachtenlang niet in één ruk door heb kunnen slapen. Ten eerste is de baby nog steeds erg actief. Een goed teken hoor, maar als je je (met veel moeite) op je zij hebt weten te manoeuvreren en hij vervolgens zo hard begint te rekken en strekken, trappen en duwen dat je bijna tegen het plafond zit en maar weer op je rug draait is dat toch wat minder fijn. En slaapt hij dan eindelijk en kan ik zelf ook gaan slapen, dan schiet vaak de kramp in (een van) mijn benen. Auw! En helaas gaat die zelden weg zonder dat ik ben opgestaan en heb rondgelopen. Dus dat doen we dan maar… Kan ik meteen even naar de wc 😉

Er is deze week trouwens eindelijk vooruitgang geboekt in de babykamer. Samen met zijn vader heeft M de muren opnieuw geverfd. Niets spannends, gewoon wit. Maar wel weer lekker fris. Binnenkort gaan ze samen één van de muren behangen en ik kan niet wachten op het resultaat!

De buik

Daar is hij dan: de buik bij 34 weken zwangerschap. Dat geduw tegen mijn ribben kan ik wel verklaren als ik zie hoe hoog mijn buik nu zit vergeleken met vorige week. Ik ben ook heel benieuwd of de baby binnenkort gaat indalen. Bij een tweede zwangerschap kan dat veel langer duren dan bij een eerste en sommige baby’s dalen zelfs pas in tijdens de bevalling.

zwangerschapsupdate week 34

De baby

Ik schreef het hierboven al, maar rond deze week bereikt de baarmoeder het hoogste punt. Je longen kunnen daardoor aardig in de knel komen en hun capaciteit kan zelfs met een kwart afnemen. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je na een kleine inspanning al buiten adem bent.

De baby is al helemaal ‘af’, maar mocht je nu bevallen dan moet dat wel in het ziekenhuis. De baby is nog klein en het kan zijn dat zijn of haar longen nog niet volledig op eigen kracht werken. Als dat zo is zal je baby voor een bepaalde periode de couveuse in moeten.

Hier vind je al mijn andere zwangerschapsupdates!

10 Comments

 • Reply Geertje - Stay At Home Mama 23 september 2016 at 09:07

  Blijf nog maar lekker even zitten hoor baby!! Fijn dat je nu lekker met de babykamer bezig kan gaan… lekker je aandacht daar aan besteden. Voor je het weet is het zo ver!

  • Reply Monique 24 september 2016 at 20:29

   Haha, ik hoop dat hij je heeft gehoord! Het schiet inderdaad heel erg op nu 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 23 september 2016 at 10:51

  Balen dat je niet zo goed kunt slapen. Een goede nachtrust is toch altijd wel heel fijn.

  • Reply Monique 24 september 2016 at 20:33

   Inderdaad. Dat is wel een van de dingen waar ik naar uitkijk. Al zal het door de gebroken nachten in het begin nog niet echt lukken 😉

 • Reply Jessica 23 september 2016 at 11:26

  Ik ben heel benieuwd naar de babykamer. Hopelijk daalt jullie kleine man snel iets in, zodat je wat minder last hebt van je ribben. Laat hem nog maar even bij mama binnen zitten.

  • Reply Monique 24 september 2016 at 20:41

   Ik hoop ‘m snel te kunnen laten zien! Geen idee of hij nog gaat indalen, maar op sommige momenten zou het wel fijn zijn ja.

 • Reply Wendy 23 september 2016 at 16:33

  Oooh ja dat had ik s’nachts ook altijd dat Lot zo ontzettend aan het bewegen was dat ik er niet van kon slapen. Maar jij hebt echt een mooie buik! Die van mij was vooral de tweede keer bizar groot. En ik ben nog geen 1m60, haha, kun je nagaan… hahaha

  • Reply Monique 24 september 2016 at 20:46

   Gelukkig ben ik niet de enige! Merkte je toen ze eenmaal geboren was ook dat ze druk was? Ik vraag me soms af of er een verband zal zijn. Dank je voor je lieve compliment! Ben ook wel trots op mijn buik, op de striae na dan want helaas is dat toch vrij erg geworden de afgelopen weken. Kan ik jouw buik nog ergens bewonderen? 😉

 • Reply Astrid 24 september 2016 at 00:03

  Ah, wat leuk om dit te lezen! Wat vervelend dat je buik zo hoog zit en dit in combinatie met je actieve baby ervoor zorgt dat je niet goed slaapt. IK hoop toch echt dat je baby nog lekker een paar weken blijft zitten, als zelf prematuur geborene. Ik wist ook niet dat baby’s überhaupt moeten indalen (ik ben zelf kinderloos), laat staan dat dit vaak tijdens de zwangerschap maar soms pas tijdens de bevalling gebeurt. Ik was in de volle veronderstelling dat een baby altijd pas naar beneden komt bij de bevalling. Of bedoel je hiermee dat hij zich omdraait? Ik lag in een stuit en weet wel dat dat niet normaal is.

  • Reply Monique 24 september 2016 at 20:49

   Ik hoop ook dat hij nog eventjes gezellig binnen blijft inderdaad! Indalen wil zeggen dat het hoofdje wat dieper in je bekken zakt. Bij een eerste zwangerschap gebeurt dit vanaf 30 – 32 weken ongeveer. Omdat je buikspieren bij een volgende zwangerschap wat minder strak zijn heeft de baby meer ruimte en daalt hij daarom later of helemaal niet tijdens de zwangerschap in maar dus pas tijdens de bevalling. Ik ben trouwens zelf ook in stuit geboren!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.