ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 32

9 september 2016

zwangerschapsupdate week 32

Ik ben 32 weken zwanger en heb dus nog precies twee maanden tot de uitgerekende datum. Of het ook zover komt is natuurlijk de vraag, maar laten we er voor het gemak maar gewoon even vanuit gaan. In deze update blik ik terug op mijn 32e zwangerschapsweek. Hoe gaat het met mij? En met de baby? Ook heb ik natuurlijk weer een gloednieuwe buikfoto voor je!

Hoe het gaat

Als mensen me vragen hoe het gaat, is mijn antwoord de laatste tijd meestal ‘ik mag niet klagen’. En zo is het eigenlijk ook. Ik heb best wel wat kwaaltjes hier en daar, maar die zijn niet zo erg en gelukkig ook niet constant aanwezig. Een dingetje dat de laatste tijd weer is gaan spelen is vermoeidheid. Nu is Lise de afgelopen week een paar keer ’s nachts wakker geworden terwijl ze dat normaal nooit wordt, dus dat zal meespelen. Maar ik merk ook dat als ik bijvoorbeeld een dag veel heb gedaan, ik de volgende dag minder energie heb. Gelukkig lukt het me dan wel om regelmatig even te gaan liggen.

Afgelopen zaterdag ging ik even op bed liggen, begon de baby enorm veel te bewegen en toen ik weer opstond deed de onderkant van mijn buik zoveel pijn dat ik bijna niet meer kon lopen. Ik snapt er er niks van. Uiteraard ging ik Googlen en leek het me ofwel indalingspijn, of de baby was met zijn hoofd op een zenuw gaan liggen. En ik gok nu dat het dat laatste is geweest, want na een zware dag en een nacht waarin ik bijna niet kon draaien in bed (auw!) en even bezorgd was of de baby het nog wel fijn had daarbinnen, was de pijn zondagmiddag opeens verdwenen. En sindsdien heb ik gelukkig ook geen last meer gehad.

We hebben deze week ook een 3D-/4D-pretecho laten maken. Eigenlijk hadden we op het nippertje besloten dat we dat toch weer wilden doen, zodat ons zoontje later ook een DVD heeft met beelden van toen hij nog in de buik zat. Net zoals Lise. Met mijn termijn kon het nog wel, maar achteraf gezien hadden we beter een paar weekjes eerder kunnen gaan. Meneertje lag namelijk vaak met zijn gezicht tegen de placenta aan, waardoor er niet genoeg vruchtwater tussen zat om zijn koppie goed in beeld te krijgen. Maar gelukkig hebben we een aantal mooie foto’s en natuurlijk die DVD mee naar huis gekregen. Ik ga daar komende week nog een apart artikel over schrijven.

Langzaam begin ik ook toe te leven naar de bevalling. En hoewel het mijn tweede bevalling is, vind ik het zeker niet minder spannend dan de eerste keer. Het voelt natuurlijk wel anders, omdat ik nu meer weet dan toen ik zwanger was van Lise. Maar ik ben ervan overtuigd dat net zoals elke zwangerschap ook elke bevalling weer anders is en ik het dus het beste maar gewoon over me heen kan laten komen.

De buik

Daar is hij dan! De buik bij 32 weken! Ik zei tegen M dat ik benieuwd ben of ik de tekst er straks nog wel naast gezet krijg als mijn buik nog verder groeit. We gaan het zien!

32wekenzwanger

De baby

De kans is klein dat je baby nu nog draait. De meeste baby’s liggen nu met het hoofd naar beneden. Er zijn dan eigenlijk drie manieren waarop je baby kan liggen: de achterhoofdsligging (die is het meest gunstig, want dan kan het hoofdje zich tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken), de voorhoofdsligging en de aangezichtsligging (minder gunstig, omdat het bekken te klein kan zijn om het hoofd op deze manier de ruimte te geven en is er kans dat een keizersnede nodig is).

Met het hoofd naar boven kan je baby in een volkomen (met de voeten naar beneden) of onvolkomen (met de billen naar beneden) stuit liggen. Ligt de baby in een onvolkomen stuit, dan kan door middel van een echo gekeken worden of de baby nog gedraaid kan worden. Lukt dat niet dan bespreek je of je kiest voor een natuurlijke bevalling of voor een keizersnede. En last but not least kan je baby ook nog in dwarsligging liggen. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en zal je baby dus altijd door middel van een keizersnede geboren worden.

Hier vind je al mijn andere zwangerschapsupdates!

4 Comments

 • Reply Lilian 9 september 2016 at 09:01

  Het begint steeds spannender te worden en wat leuk dat jullie een pret echo hebben gedaan, zo bijzonder! Af en toe klachten mag best wel hoor 😉

 • Reply Jodi - liefthuis 9 september 2016 at 12:04

  Meis wat gaat de tijd toch hard. Je ziet er nog super uit, niet veel vocht toch?
  Balen van dienindalings pijn. You go girl lekker je kleine man afbakken

 • Reply Wendy 9 september 2016 at 16:54

  Gelukkig dat de pijn ineens verdwenen was, daar kan je toch een beetje onzeker van worden he, zo van “wat is er aan de hand?” Haha, ik zei ook altijd “ik mag niet klagen” maar tegen Wim deed ik dat wel hoor 😉

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 9 september 2016 at 21:18

  Leuk zo’n 3D/4D echo, het is dan inderdaad wel leuk dat ze dat allebei dan hebben voor later.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.