ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 27

5 augustus 2016

zwangerschapsupdate week 27

Zevenentwintig weken zwanger ben ik inmiddels. Time flies (ja, nog steeds)! En gelukkig begint er hier in huis ook eindelijk schot in de zaak te komen wat de kinderkamers betreft. Dat geeft een erg goed gevoel, want waar moet ik anders naartoe met die nesteldrang? Zoals elke week praat ik je bij over mijn afgelopen zwangerschapsweek!

Hoe het gaat

Nog altijd voel ik me erg goed. Wel hadden we deze week heel wat klusjes gepland staan voor het in orde maken van de kinderkamers. Om plaats te maken moest er eerst een aantal grote meubels van onszelf via Marktplaats worden verkocht. Waaronder drie enorme kledingkasten die in de kamer stonden die Lise’s nieuwe kamer wordt. In plaats daarvan hebben we nu in onze eigen slaapkamer een volledige kastenwand laten plaatsen. Dat kostte mij behalve wat opruim- en schoonmaakwerk weinig moeite, maar natuurlijk moest wel alle kleding worden verhuisd. Dat was wat veel en voelde ik ’s avonds dan ook wel aan mijn rug…

Toch voelt het erg goed om stapje voor stapje naar het eindresultaat toe te werken. Ik kan echt niet wachten tot beide kinderkamers helemaal zijn geworden zoals ik ze in mijn hoofd heb!

Gisterochtend hadden we weer een afspraak bij de verloskundige. Ik moet nu elke drie weken op controle komen. Over een tijdje wordt dat elke twee weken en in de laatste maand zelfs elke week. Anders dan bij mijn vorige zwangerschap wordt vanaf nu bij elke controle de lengte van de baarmoeder gemeten in centimeters van schaambot tot de bovenkant. Gewoon met een meetlint vanaf de buitenkant. Door die metingen in een grafiek te zetten kan de verloskundige nagaan of de baarmoeder (en dus de baby) goed groeit. Mocht daar twijfel over bestaan, dan wordt er een groeiecho ingepland. Ik vind het wel een goede extra check!

Uiteraard werd ook naar het hartje van de baby geluisterd (luid en duidelijk en een mooi regelmatig ritme!) en probeerde ze te voelen hoe de baby erbij lag. Hoogstwaarschijnlijk met de rug aan de linkerkant van mijn buik, het hoofdje boven en de voetjes helemaal onder. Dat kon weleens kloppen, want ik voelde die ochtend het getrappel van ons knulletje steeds heel erg laag.

Lise werd verwend met een doosje rozijntjes en vond het dit keer al een stuk minder spannend om naar het hartje te komen luisteren dan de vorige keren. Ik zag in een spiegel hoe ze aandachtig stond te kijken en helemaal  begon te glunderen toen de hartslag te horen was.

De buik

Vlak voordat we naar de verloskundige vertrokken, maakte M nog een foto van de buik. En ja, weer zie ik verschil met vorige week. M vroeg zich laatst serieus af  hoe mijn buik in hemelsnaam nóg verder kan groeien.

Volledig overtuigd van het feit dat mijn buikomtrek deze zwangerschap (veel) meer is dan toen ik zwanger was van Lise legde ik beide metingen naast elkaar. En wat bleek? Dit keer is mijn buik gewoon 1 cm in omtrek kleiner dan de vorige keer! Bizar toch? Ik denk dat het vooral met het verschil vorm te maken heeft dat hij nu groter lijkt. Ik draag nu namelijk meer naar voren dan tijdens mijn vorige zwangerschap.

27 weken zwanger

De baby

Tot nu toe was het hoofdje van de baby in verhouding tot het lijfje nog erg groot, maar inmiddels is die verhouding net zoals hij zal zijn bij de geboorte. Deze week ontwikkelen de smaakpapillen. Het kraakbeen begint te verbenen, waardoor botjes steviger worden. Natuurlijk is de schedel nog wel zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen. Vanaf nu ontstaat er een verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een jongetje weegt rond 27 a 28 weken tussen 1030 en 1190 gram, een meisje tussen 960 en 1110 gram.

12 Comments

 • Reply Cindy 5 augustus 2016 at 10:53

  Wat gaat het snel meis!
  Ik vroeg me gisternacht (de dingen waar ik aan denk tijdens nachtvoedingen zijn unreal) of je nog ‘cravings’ hebt.

  • Reply Monique 6 augustus 2016 at 00:26

   Ja he? Bizar snel! Haha, dat valt eigenlijk wel mee. Er zijn eigenlijk weinig dingen die ik nu continu wil eten, terwijl ik dat in het eerste trimester wel heel duidelijk had.

 • Reply Vlijtig Liesje 5 augustus 2016 at 12:12

  Fijn dat je je goed voelt! Dat is toch altijd erg prettig vind ik.

  • Reply Monique 6 augustus 2016 at 00:26

   Zeker weten!

 • Reply janske 5 augustus 2016 at 13:43

  Fijn dat je je goed voelt en die kinderkamers is zo leuk om te doen…maar vooral fijn wanneer ze klaar zijn 🙂 Wat heb je toch een mooie buik 🙂

  • Reply Monique 6 augustus 2016 at 00:28

   Zeker waar. Ik kan niet wachten 🙂 Ahh, dankjewel!

 • Reply Elsbeth 5 augustus 2016 at 15:31

  Leuk om te lezen weer! Ik heb vorige week gevraagd of de vk m’n buik wilde opmeten. 23 cm was het. Je moet geloof ik plus 4 doen en dan heb je het aantal weken dus dat klopt dan precies. Ik vond m’n buik erg groot maar de baarmoeder was echt precies gemiddeld. Ik vind het zo knap dat ze kon voelen waar wat zat want dat lukt me zelf echt niet. Ik geloof dat ze zei dat de voetjes links zaten maar ik voel het steeds ergens anders dus hij zal wel lekker aan het koprollen zijn :). Succes met de kinderkamers!!

  • Reply Monique 6 augustus 2016 at 00:33

   Bij mij kwam ze uit op 28,5, dus als ik daar 4 bij optel zou ik wel erg ver voor lopen 😉 Dat voelen hoe het kindje ligt vind ik ook erg knap, al zie ik soms wel dat mijn buik aan één kant meer omhoog staat wanneer ik lig. Daar zal het kindje dan wel liggen vermoed ik. Hij (of zij) kan nu inderdaad nog alle kanten op! Dankjewel 🙂

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 5 augustus 2016 at 21:54

  Fijn dat je jezelf goed voelt. Wat leuk dat je dochtertje zo glunderde bij het horen van de hartslag.

  • Reply Monique 6 augustus 2016 at 00:33

   Ja dat vond ik ook zo’n lief gezicht! Trotse mama hier 🙂

 • Reply Jessica 7 augustus 2016 at 12:33

  Wat fijn dat je je goed voelt. Geniet ervan. Je hebt een mooie buik hoor!

 • Reply Dekker 9 augustus 2016 at 10:06

  Wat leuk dat je weer zwanger bent! Ik heb tijdens mijn zwangerschap je video’s op youtube gevolgd en nu word ze morgen 1 jaar en dacht ik zal ze nog video’s hebben en zo op je site beland. Echt super leuk om weer te zien hoe het gaat. Prachtig zwanger weer, gefeliciteerd!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.