ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 20

16 juni 2016

zwanger_week20

Ruim 20 weken zwanger ben ik inmiddels en daarmee dus officieel over de helft! Ik weet nog zo goed dat ik vol ongeloof zat te staren naar de zwangerschapstest in mijn handen en nu zijn we gewoon alweer drieënhalve maand verder. In deze update praat ik je bij over de 20-wekenecho die we laatst hebben gehad. Natuurlijk lees je ook hoe het nu met me gaat en hoe de baby zich in de twintigste week ontwikkelt.

Hoe het gaat

Ik kan wel zeggen dat het heel erg goed met me gaat! Ik heb volop energie en ook echt zin om dingen aan te pakken. Het inleveren van mijn stageverslag vorige week draagt daar ook zeker aan bij. En helemaal het feit dat ik er een 8 voor heb gekregen! Ik ben nu super gemotiveerd om voor de zwangerschap nog een aantal opdrachten en modules af te ronden. Daarna volgt een drukke periode waarin ik de studie toch weer op een iets lager pitje moet zetten, dus alles wat ik nu kan doen is mooi meegenomen.

Hoewel ik vorige week schreef dat ik het echt eens wat rustiger aan moet doen, is het daar de afgelopen week ook niet echt van gekomen. Naast mijn vaste drie werkmiddagen, ging ik op de ene avond wat drinken bij een vriend, de avond erna met mijn broertje naar Guus Meeuwis (en ja, we hadden staanplaatsen…) en vertrokken M en ik vrijdagochtend naar Brugge waar we de rest van het weekend zijn gebleven. Allemaal super leuke dingen natuurlijk, maar om nu te zeggen dat ik mezelf rust heb gegund? Nee. Deze week is tot nu toe al iets minder druk, dus het gaat de goede kant op. Maar zolang ik me goed voel bij alles wat ik onderneem, zie ik er niet zoveel kwaad in.

De 20-wekenecho

Laat ik maar eens overgaan op het belangrijkste gedeelte van deze update: de 20-wekenecho! Vooraf was ik behoorlijk gespannen. Ik kan me niet herinneren dat ik dat bij mijn vorige zwangerschap ook had. Maar misschien omdat ik nu wist hoe ‘medisch’ deze echo is en dat er tot op het kleinste detail wordt bekeken of alles wel klopt. Bovenop de spanning kwam ook nog wat stress omdat we redelijk laat van huis waren vertrokken en M deed alsof we zeeën van tijd hadden terwijl dat echt niet zo was. En dan zul je ook nog zien dat alle verkeerslichten onderweg op rood staan…

Maar een klein beetje te laat kwamen we bij het centrum aan waar de echo gemaakt zou worden. We moesten even plaatsnemen, maar werden binnen een minuutje al binnengeroepen door een aardige mevrouw. Natuurlijk legde ze uit dat het geen pretecho betrof en dat ze aan het eind zou kijken naar het geslacht, mochten we dat willen weten. We zeiden er al achter te zijn, maar het graag nog wel bevestigd te willen zien.

Heel nauwkeurig ging ze alle lichaamsdelen van onze Frummel af. Over het bekijken van het hartje deed ze zo lang dat ik vreesde dat ze iets geks zag of dat er misschien iets niet te zien was, wat er wel moest zijn. Maar gelukkig bleek dat achteraf helemaal in orde. Ook alle metingen waren goed en Frummel ging er even goed voor liggen zodat we zonder twijfel opnieuw konden vaststellen dat het toch echt een jongen is 😀

echo1

Op een USB-stick kregen we de mooiste foto’s mee naar huis. Hoewel het ‘maar’ een echo-foto is, ben ik al helemaal verliefd. Vooral als ik naar de foto hierboven kijk. Ik vind hem zo mooi!

echo2

Op deze foto zie je het rechterbeentje van dichtbij. Mooi hè? Bij Lise hadden ze tijdens de 20-wekenecho vastgesteld dat ze qua bovenbeenlengte een aantal weken voorliep op de groei. Ik was dus erg benieuwd of dat bij ons zoontje ook zo zou zijn. Maar hij blijkt precies op schema te liggen.

De buik

Die is er nog hoor! En groeit lekker door. Hieronder vers van de pers de allernieuwste buikfoto. Mét Milestone Card. Dat mag ook wel, want 20 weken is een echte mijlpaal!

20wekenzwanger

Met sporten merkte ik nu voor het eerst dat mijn buik wat in de weg begint te zitten als ik mijn been moet optillen. Springen voelt ook niet zo heel prettig meer en doe ik daarom nog zo min mogelijk. De vorige keer kon ik probleemloos doorgaan met sporten tot ik 32 weken zwanger was. Ik ben benieuwd tot hoever ik dit keer kom. Vooralsnog voelt het goed!

De baby

De baby groeit ongeveer 60 gram per week. Hoewel hij flink groeit, heeft hij nog alle ruimte in de baarmoeder. Dit kun je merken doordat je hem de ene keer aan de ene kant kunt voelen en dan weer aan de andere kant. De baarmoeder reikt nu ongeveer tot aan je navel. De verloskundige controleert of je baarmoeder goed groeit door aan de buitenkant te voelen tot waar de bovenkant komt. Het aantal centimeters dat deze boven het schaambeen uit komt plus vier centimeter zou ongeveer overeen moeten komen met het aantal weken dat je zwanger bent.

13 Comments

 • Reply Joyce 16 juni 2016 at 09:53

  Alweer over de helft! Wat gaat het snel joh! En wat groeit je buik mooi x

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:37

   Ja ongelooflijk he! Dankjewel 🙂

 • Reply Stefanie 16 juni 2016 at 10:12

  Wat fijn dat alles goed was bij de 20 wekenecho! Dat is altijd een hele opluchting he?

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:38

   Inderdaad een hele opluchting ja. Hoewel je weet dat het in de meeste gevallen gewoon goed is, blijft het toch spannend.

 • Reply MetMirjam 16 juni 2016 at 12:31

  Super fijn dat alles goed gaat met je beeb! Het is ook zo’n spannende echo!

 • Reply Jessica 16 juni 2016 at 16:13

  Jeetje wat gaat het snel. En wat fijn dat alles goed was bij de 20 weken echo! Zijn mooie echo foto’s snap wel dat je verliefd bent

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:39

   Dankjewel! Ja he… nu al! Kun je nagaan hoe verliefd ik ben als hij er straks is 😉

 • Reply janske 16 juni 2016 at 16:43

  Wat fijn dat alles goed is! En fijn dat jullie frummel wel alles goed liet zien de eerste keer 😉 Geniet er maar lekker van! Mooie echo foto’s!

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:40

   Ja ik moest nog aan je denken toen ik daar lag! Ze zei al meteen ‘nou die gaat er even goed voor liggen’ maar dan heb je natuurlijk nog geen garantie dat ‘ie dat het komende kwartier blijft doen. Was gelukkig wel zo 🙂 Dankjewel!

 • Reply Wendy 16 juni 2016 at 19:28

  Wat een fijn gevoel is dat he, dat de 20 wkn echo goed is. Lekker van genieten! Hier nog een week of 4 te gaan en ja, ook nog Xco-en 😉

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:41

   Ja, echt heerlijk! Succes met de laatste loodjes! Nog steeds aan de XCO ja? Wow! Spring je dan ook nog gewoon mee, of pak je meestal de optie? Knap hoor!

 • Reply Simone 16 juni 2016 at 22:06

  Wauw over de helft. Fijn dat de 20 weken echo goed was!

  • Reply Monique 16 juni 2016 at 22:41

   Ja, echt een mijlpaal. Inderdaad super fijn!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.