ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 18

3 juni 2016

zwanger_week18

We zijn inmiddels aanbeland in de 18e week van mijn zwangerschap. De 18e week! Dat betekent dat volgende week de 20 wekenecho al gepland staat en ik dus al bijna op de helft ben. Ongelooflijk! Zoals elke week praat ik je weer even gezellig bij over hoe het met me gaat en of er zich nog belangrijke ontwikkelingen hebben voorgedaan.

Hoe het gaat

Ik voel me goed! De ‘steekjes’ waar ik het vorige week over had, zijn er nog wel en eigenlijk verwacht ik ook niet dat die nog weg zullen gaan. Gelukkig zijn ze meestal maar van korte duur, want wanneer ik dan ga verzitten trekken ze vanzelf weg. De bandenpijn is ook nog volop aanwezig. Niet continu hoor, maar bij onverwachte bewegingen is het vaak raak.

Deze week heb ik voor het eerst een harde buik gehad. Ik was bijna vergeten hoe dat ook alweer voelde, maar tegelijkertijd kwam de herinnering direct terug. Harde buiken zijn niet gevaarlijk, maar als je ze teveel hebt betekent het dat je wat rustiger aan moet doen. Vooralsnog heb ik er heel sporadisch eentje, dus ik maak me geen zorgen.

Ik voel me deze week trouwens ook voor het eerst wat minder ‘mobiel’ dan voorheen. Een beetje een vage omschrijving misschien, maar daarmee bedoel ik dat ik nu bij het opstaan, bukken, of voorover buigen echt merk dat mijn buik ervoor zorgt dat ik dat met iets meer beleid moet doen (of dat het gewoon wat langer duurt, haha).

De buik

Tadaaa! Zie hieronder mijn nieuwste buikfoto. Begint al echt ergens op te lijken he? Ik vind het heerlijk weer een buikje te hebben. In het openbaar zit ik er niet overdreven vaak aan, maar als ik op de bank lig, vind ik het leuk om mijn handen erop te leggen en de baby op die manier te ‘knuffelen’.

18wekenzwanger

Ondanks het smeren met Bio-Oil, en de Kneipp amandelbloesemolie die ik normaal ook gebruik, was mijn huid de afgelopen week extreem droog. En niet alleen mijn benen of armen, maar zelfs mijn handpalmen voelden helemaal schraal aan. Echt heel irritant! Inmiddels lijkt het gelukkig weer over te zijn, dus laten we hopen dat dat niet terugkomt.

De baby

Mijlpaal! Ik kan de baby nu echt voelen bewegen. Al sinds de dertiende week denk ik af en toe wat te voelen, maar deze week is het echt overduidelijk geworden. Wat heb ik dat gemist! En de mooiste mijlpaal was nog wel dat ook M hem deze week vanaf de buitenkant gevoeld heeft. Ik voel hem overigens nog niet heel vaak, maar als ik in alle rust op de bank zit of lig, wordt hij vaak wel eventjes wakker en doet hij wat rek- en strekoefeningen 😉

De baby heeft nu ongeveer de helft van zijn uiteindelijke lichaamslengte bereikt, maar slechts een tiende van zijn uiteindelijke lichaamsgewicht! Hij moet dus nog heel wat vetjes kweken de komende maanden 🙂 Op het hoofdje groeit nu haar en boven de oogleden ontstaan wenkbrauwen. Ook is de baby al heel lenig. Hij steekt net zo makkelijk een teen in zijn mond als een duim!

Dat was ‘m voor deze week. Ik ben stiekem best nerveus voor de echo die eraan zit te komen… Gelukkig gaan we dit weekend een paar daagjes weg, moet ik daarna drie dagen werken en is de dag daarna de echo al, dus hopelijk heb ik genoeg afleiding om er niet al teveel bij stil te staan.

Wanneer voelde jij je kindje voor het eerst?

9 Comments

 • Reply Merel 3 juni 2016 at 12:19

  Blijft bijzonder, zo’n zwangerschap! Vooral die eerste schopjes en het heerlijk kunnen wegdromen met je handen op of om je buik heen. Dat mis ik weleens hoor!

  Wat een mooie buik krijg je al. Veel plezier vast met de echo, spannend 🙂

 • Reply Charlotte 3 juni 2016 at 12:21

  Mooi buikje hoor! Geniet van jullie weekendje weg!

 • Reply lisette van dijk 3 juni 2016 at 12:32

  Wauw! Mooie buik al! Gefeliciteerd en geniet ervan 🙂

 • Reply Stefanie 3 juni 2016 at 13:57

  Mooi buikje al, begint al goed te groeien hoor! Succes met de 20 weken echo!

 • Reply simpel, met een snufje liefde 3 juni 2016 at 14:25

  Mooi buikje en al bijna op de helft! Geniet ervan.

 • Reply Sandra 3 juni 2016 at 14:30

  Het gaat zo snel hé! Dit is nu mijn eerste zwangerschap en ik voelde de baby pas voor het eerst rond 20 weken en heel duidelijk rond 23 weken. Dat het zo lang duurde kwam vooral doordat het mijn eerste zwangerschap is en doordat de placenta vooraan ligt, de baby heeft dus een lekker stootkussen 😉 al voel ik hem nu (met 33 weken) stevig doortrappen!
  Geniet nog van je zwangerschap!

 • Reply Nicole 3 juni 2016 at 16:54

  Je zag er mooi zwanger uit hoor! Heel veel succes verder met de zwangerschap!

 • Reply Saskia 3 juni 2016 at 20:42

  Succes met de zwangerschap! Leuke update.

 • Reply Jessica 4 juni 2016 at 17:13

  Wat zie je er goed uit. Mooie buik heb je al en wat bijzonder dat je de baby gevoeld hebt

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.