ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

Zwangerschapsupdate Week 17

27 mei 2016

zwanger_week17

Inmiddels ben ik ruim 17 weken zwanger. Een hele spannende week, want we hebben door middel van een pretecho het geslacht van ons kindje laten vaststellen! Zelf wisten we het op dat moment nog niet, maar we hebben een taart laten maken en tijdens een heuse ‘gender reveal‘ bij het aansnijden ontdekt dat we eind oktober een zoontje krijgen. Een echt koningskoppel dus. Zo leuk en bijzonder! In deze update alles over de zeventiende week van mijn zwangerschap.

Hoe het gaat

Ik heb het idee dat het ten opzichte van vorige week nog een tikkeltje beter met me gaat. Ik heb volop energie en ben volgens mij echt niet misselijk meer geweest. Yes! Maar kleine kwaaltjes zijn er nog wel hoor. Zo heb ik wanneer ik met mijn benen schuin onder me op de bank zit, heel snel steekjes ‘down under’. Erg onprettig. Ik heb ze trouwens ook weleens als ik gewoon loop. Alsof er naalden in steken! Waarschijnlijk heeft het te maken met mijn bekken, dat meer druk te verwerken krijgt. Bandenpijn heb ik ook, vooral als ik (te) snel opsta of wanneer ik een gekke beweging maak. Het doet een beetje pijn, maar het trekt gelukkig net zo snel weer weg als het komt.

De buik

De buik neemt langzaam de proporties aan van een echte zwangerschapsbuik. Al zei M laatst nog dat als hij het niet zou weten, ik ook gewoon ’teveel gegeten’ zou kunnen hebben. En bedankt. Overigens realiseer ik me wel dat het heel erg uitmaakt wat ik aantrek qua kleding. In wat meer aansluitende kleding komt mijn buikje toch echt het mooist uit. En ik hou van mijn positiebroeken met die heerlijke buikband die alles lekker op z’n plaats houdt.

17wekenzwanger

Na het douchen ben ik flink gaan smeren met Bio-Oil. Niet de meest goedkope optie, maar man wat vind ik dat spul heerlijk ruiken. Het trekt snel in de huid en ergens heb ik het vertrouwen dat het ook echt iets doet. Al is nooit bewezen dat je striae kunt voorkomen of verminderen door te smeren, is mijn instelling: ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Aan mijn vorige zwangerschap heb ik op wat kleine streepjes na niets overgehouden, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dat dit keer weer zo zal zijn. Het is niet het allerbelangrijkst, maar ik zou het toch wel jammer vinden als ik zo’n tijgervelletje op m’n buik krijg…

Cravings

Mijn koffieapparaat is maanden kapot geweest, maar afgelopen week gerepareerd door mijn lieve papa. Precies op het juiste moment, want ik kreeg ’s ochtends weer steeds meer zin in mijn bakje koffie. Inmiddels drink ik ‘m trouwens meestal weer gewoon zwart. In het weekend of als verwenmomentje maak ik soms nog wel een latte macchiato of cappuccino, maar niet meer omdat dat de enige manier is zoals ik mijn koffie lust. Wat eten betreft heb ik geitenkaas voor op brood ontdekt. Gewoon de kaas die je in plakken kunt kopen. Heerlijk! Ook op een speltcracker trouwens.

Slaap

In principe slaap ik prima. Mijn favoriete slaaphouding is op mijn zij, maar een klein beetje gedraaid richting mijn buik. Ik merk dat dat steeds een beetje lastiger wordt. Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik op een gegeven moment gaan slapen met een voedingskussen ter ondersteuning. Dat vind ik nu nog niet nodig, maar ik voel dus al wel dat ik minder bewegingsvrijheid heb dan normaal. Dat niet helemaal meer in mijn favoriete slaaphouding kunnen liggen is nog tot daaraan toe, het feit dat ik vaak moet plassen vind ik veel vervelender. Of, nou ja, vaak… Normaal gesproken ga ik voor ik ga slapen en kan ik ’s ochtends gemakkelijk nog even in bed blijven liggen. Dat zit er nu niet meer in. Ik ga voor ik naar bed ga plassen en óf ik moet ergens in de tweede helft van de nacht met een zombiehoofd opnieuw plassen, óf ik word wakker van een blaas die op springen staat. Hoort erbij natuurlijk, maar heel ontspannen wakker worden is er dan niet meer bij 😉

Zo, dat was het voor nu! Nog maar twee weken tot aan de 20-wekenecho (die tegenwoordig met 19 weken plaatsvindt). Ik begin alvast met duimen dat ik een gezond mannetje in mijn buik heb!

Benieuwd hoe het met me ging rond deze termijn tijdens mijn eerste zwangerschap? Klik dan hier.

13 Comments

 • Reply Jessica 27 mei 2016 at 09:03

  Wat een fijne update. Mooie zwangerschaps buik hoor, echt niet teveel gegeten. Ben je ook een buikslaper? Dan wordt voor mij echt een hell als ik straks een keer zwanger mag zijn. Anders dan op mijn buik kom ik niet in slaap… haha

  • Reply Monique 27 mei 2016 at 15:23

   Niet echt een buikslaper nee, maar een zij-/buikslaper als dat ook bestaat 😉 Lastig inderdaad als je echt gewend bent altijd op je buik in slaap te vallen. Misschien maar vast beginnen met oefenen?

   • Reply Jessica 30 mei 2016 at 21:37

    Haha, je wilt niet weten wat ik al geprobeerd heb.. 😉 Wil er graag vanaf ook ivm rugklachten. Geslapen met een voedingskussen, zelf met een tennisbal bij mij buik (in een panty), maar zelf toen werd ik wakker op mijn buik, met de tennisbal diep erin gedrukt haha..

 • Reply Vlijtig Liesje 27 mei 2016 at 10:39

  Leuk om te lezen hoe het er nu mee is! Ook voor jezelf voor later denk ik!

  • Reply Monique 27 mei 2016 at 15:24

   Dank je! Ja lijkt mij ook leuk om nog eens terug te lezen als een soort dagboekje van de zwangerschap.

 • Reply Charlotte 27 mei 2016 at 15:36

  Fijn dat je je zo goed voelt! Kunnen we binnenkort gezellig samen door de Efteling sjokken 😉

 • Reply MetMirjam 27 mei 2016 at 21:22

  Fijn dat je je zo goed voelt! Misselijkheid lijkt me echt zo erg (ik had er geen last van tijdens mijn zwangerschap). Ik duim mee voor de 19/20 weken echo.

 • Reply wendy 27 mei 2016 at 22:49

  Fijn dat je nu nog goed kan slapen! Geniet ervan… ik ben nu bijna 34 weken en er is geen sprake meer van goed slapen, haha 😉

  • Reply Monique 28 mei 2016 at 21:12

   Ja dat doe ik zeker! Weet nog van de vorige keer dat dat naar het einde toe steeds moeilijker wordt. Maar voor jou dus echt al de laatste loodjes! 🙂

 • Reply Simone 28 mei 2016 at 11:02

  Mooi dat het zo goed gaat. Wat gaat het snel hè, al bijna die 20 weken echo. En dan ben je alweer op de helft.

  • Reply Monique 28 mei 2016 at 21:15

   Ja echt bizar snel!

 • Reply Nicole 29 mei 2016 at 19:40

  Ik vind Bio-oil ook zo lekker ruiken haha.. Dus snap wel dat je graag smeert! Wat gaat het overigens snel eigenlijk he, ik weet nog hoe je bekend maakte dat je zwanger was.. En nu al bijna op de helft!

  • Reply moonoloog 30 mei 2016 at 08:22

   Aha dus het ligt niet aan mij 🙂 Ja hou op… Het gaat veel te snel!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.