ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

32 weken zwanger

22 oktober 2013

32 weken zwanger, ofwel 7 maanden! Als je het nog niet de laatste loodjes noemde, vind ik dat dat nu wel echt gezegd mag worden 🙂 Mijn buikomtrek bleef deze week hetzelfde (100 cm) en in gewicht ben ik 6 ons aangekomen.

Hoe ik me voel

Hoewel ik nog steeds vind dat ik niet mag klagen, zijn er deze week wel wat klachten ontstaan die ik eerder nog niet had. Zo heb ik opeens last gekregen van kleine steekjes ‘daar beneden’, gek genoeg vooral als ik op mijn zij op de bank lig. Ze zijn best gemeen, net kleine messteekjes, maar ik heb er (gelukkig) niet voortdurend last van maar alleen af en toe. Ik heb gelezen dat dat indalingsweeën kunnen zijn, maar ga het voor de zekerheid deze week wel even aan de verloskundige vragen.

Iets waar ik echt heeeel erg van baalde toen ik het voor het eerst zag, maar waar ik me nu bij neer heb gelegd is het feit dat ik kleine zwangerschapsstriemen op mijn buik heb gesignaleerd 🙁 Aan zowel de linker- als rechterkant zitten er twee kleine paarsige lijntjes en ik weet bijna zeker dat het striemen zijn. Ik hoop nu vooral dat het er niet veel meer worden of dat deze enorm uitgroeien. Ik heb altijd flink gesmeerd, maar het heeft dus niet alles voorkomen. Ik blijf er wel gewoon mee doorgaan in de hoop dat ik het daarmee enigszins in toom kan houden.

Verder heb ik twee keer (en dit is echt mijn eigen schuld!) een paar uur achter elkaar gelopen. Eerst een middagje in de stad met mijn moeder en de tweede keer met M in het bos. Beide keren ging ik ondanks grote vermoeidheid gewoon door en daar heb ik de dagen erna behoorlijk wat last van gehad. Naast vermoeidheid had ik bijvoorbeeld ook enorme bandenpijn, zo erg dat lopen strompelen was geworden. Note to self: niet meer doen! Ik wil nog heel veel en kan ook nog best wel wat, maar ik moet wel mijn grenzen in de gaten houden.

Naast de lichamelijke ongemakken merk ik ook geestelijk dat er dingen aan het veranderen zijn. Ik kan me bijvoorbeeld niet zo lang meer ergens op concentreren. Best vervelend, als je over een week een examen hebt gepland… Daarom probeer ik nu ’s morgens meteen te gaan studeren zodat ik dat in ieder geval gedaan heb, hoeveel moeite het me ook kost. Ik zal blij zijn als het examen achter de rug is en ik van mijn ‘verlof’ kan gaan genieten.

Ooh en goed nieuws: de meubeltjes voor de babykamer worden 4 november bezorgd! Hoewel elke dag dat het duurt voor mij een dag te lang is, vind ik het fijn om nu een datum te hebben om naar uit te kijken. Hopelijk heeft M alles snel in elkaar gezet, zodat ik met het leuke werk kan gaan beginnen: inruimen en inrichten 🙂

Ontwikkeling baby

In de longblaasjes van de longen van je baby zal rond deze tijd een vetachtige stof vrijkomen. Deze zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven en de longen niet inklappen als je baby geboren is en voor het eerst gaat ademen.

Het dons waarmee het huidje van je baby bedekt was, zal nu bijna helemaal verdwenen zijn. Op het hoofdje kan je baby nu al een bos met haar hebben, maar dat hoeft niet.

Je baarmoeder is nu zo groot dat hij ongeveer tot halverwege je borstbeen komt. Je kunt het hierdoor sneller benauwd hebben. Ook neemt de vermoeidheid waarschijnlijk toe.

Het kan zijn dat je rond deze periode vocht begint vast te houden. Je ziet dit vooral aan je enkels en voeten. Heb je hier last van, neem dan voldoende rust en ga regelmatig liggen/zitten met je benen omhoog. Ook een koud voetenbadje kan helpen. Meld het sowieso bij je verloskundige of gynaecoloog. Het zou namelijk te maken kunnen hebben met een te hoge bloeddruk.

2 Comments

 • Reply Tamara 22 oktober 2013 at 21:03

  Ik hoop dat ze op mijn buik weg blijven de striemen, mijn borsten zitten onder 🙁 maar ja ‘hoort’ er ook bij he. Succes met je examen volgende week! Liefs Tamara

 • Reply Zwanger week tot week 21 oktober 2014 at 19:34

  Leuke post, en ja ze horen er gewoon bij. Doe je niet zoveel aan.

  Maar wel erg leuk om blogs te lezen van zwangere vrouwen.

  Groetjes,
  Zwanger van week tot week

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.