ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

31 weken zwanger

16 oktober 2013

Weer een beetje aan de late kant, maar hierbij mijn 31-weken-update! Ik ben nu 31 weken en vier dagen zwanger. In de 31e week ben ik een ons afgevallen en is mijn buikomtrek gelijk gebleven ten opzichte van week 30. Het dikste deel van mijn buik is dus nog even ‘dik’ als vorige week, maar aan de bovenkant zie ik wel duidelijk dat hij gegroeid is. Het is dus maar net waar je meet…

Hoe ik me voel

Heel saai, maar ik heb weinig nieuwe dingen te melden deze week! Last van mijn banden heb ik nog wel, vooral als ik lang heb gezeten en dan plotseling opsta en ga lopen. Van maagzuur heb ik ook deze week geen last gehad, waar ik heel blij om ben. Alles gaat dus eigenlijk hartstikke goed met zowel ons meisje als mezelf.

Vorige week ben ik met mijn moeder (M was helaas ziek) naar een bijeenkomst van de thuiszorg geweest over bevallen en kraamzorg. In anderhalf uur werd er veel informatie gegeven over de bevalling en over de kraamzorg waar je daarna recht op hebt. Ik vond het nuttig, maar moet ook zeggen dat ik geen compleet nieuwe dingen heb gehoord.

De dag erna was het weer tijd voor een bezoekje aan de verloskundige. Mijn bloeddruk was 129/77, dus heel netjes en ook mijn baarmoeder lag qua grootte perfect op schema. Zoals ik vorige week al schreef, zou ik de verloskundige vragen naar de menstruatie-achtige pijn (die ik de afgelopen week overigens nauwelijks heb gehad). Ze vertelde me dat dat geen kwaad kan en zelfs volkomen normaal is. Het kan het groeien van de baarmoeder zijn, het trekken aan de banden en in combinatie met een harde buik zouden het ook voor- of oefenweeën kunnen zijn.

Ontwikkeling baby

Doordat de baby minder ruimte heeft in de baarmoeder, zal hij/zij minder druk bewegen dan voorheen. Maar je voelt nog wel regelmatig een stootje of duwtje. Het is belangrijk in de gaten te houden of je je kindje nog voldoende voelt bewegen. Heb je het vermoeden dat je hem/haar opeens veel minder voelt, neem dan contact op met je verloskundige. Die kan nagaan of je baby het goed maakt.

Je baby neemt rond deze tijd zijn/haar definitieve positie in. In veel gevallen zal hij al met het hoofdje naar beneden liggen, maar soms moet hij daar nog een keer voor draaien. Dit betekent trouwens niet dat je kindje vanaf nu niet meer kán draaien. Pas als hij is ingedaald is draaien niet meer mogelijk. 96 procent van de baby’s wordt in hoofdligging (met het hoofd naar beneden) geboren en 4 procent ligt in een stuitligging.

Je placenta heeft rond deze tijd haar definitieve grootte bereikt en weegt ongeveer 500 gram. Je baby is nu ongeveer 39 cm lang en weegt 1500 gram.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.