ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

30 weken zwanger

8 oktober 2013

30 weken zwanger! Weer een nieuwe mijlpaal, want dat betekent dat driekwart van de zwangerschap erop zit! Nog maar 25% te gaan dus… Ongelooflijk! Ik ben de afgelopen week 0,6 kilo aangekomen. Qua buikomtrek is er 1 cm bij gekomen, wat op een totaal komt van 100 cm! En als ik zo naar de foto’s kijk die ik elke week van mijn buik maak, zal dat ook wel kloppen. De ‘bump’ heeft duidelijk een groeispurtje gemaakt!

Hoe ik me voel

Goed! Ik heb deze week nauwelijks last gehad van maagzuur. Wel even afkloppen natuurlijk… De moeheid die me zo halverwege de middag overvalt is er nog steeds, maar daar geef ik nu maar gewoon aan toe. Ik ga dan op de bank liggen en kijk iets op uitzending gemist, een serie of ga haken. Jawel, ik ben een project ‘babymuts’ begonnen en hoewel ik twee weken geleden absoluut nog niet kon haken, gaat het nu al best goed! Ik ben van plan hierna nog meer te gaan haken voor de baby, want het is erg verslavend…

Harde buiken heb ik gelukkig niet gehad de afgelopen week. Wel heb ik heel af en toe een pijnlijk gevoel in mijn onderbuik, een soort plotselinge menstruatiepijn. Toen ik dat voor de eerste keer had gingen gelijk alle alarmbellen rinkelen, maar ik heb het nu vaker gehad en na een tijdje ebt het weg en kan ik er zo een paar dagen geen last meer van hebben. Voorweeën? Jij mag het zeggen. Ik ga het in elk geval overmorgen wel even aan de verloskundige voorleggen.

Vorige week donderdagavond hadden we op het nippertje een 3D/4D-echo geregeld. We waren er voorheen niet zeker van of we dat nou wel of niet wilden, maar opeens begon het bij mij te kriebelen. Ik wilde weten hoe ons meisje eruit ziet! Gelukkig konden we snel terecht en man wat was het prachtig! Eerst lag ze niet goed, maar nadat ik een paar keer op mijn zij ging liggen, kwam ze beter in beeld en konden we haar uitgebreid bewonderen. Je zag zelfs de verschillende gezichtsuitdrukkingen die ze maakte en haar mondje ging open en dicht toen ze vruchtwater aan het drinken was.

En dit is ze dan:

babytimmermans

 

De echoscopiste heeft haar ook opnieuw gemeten en qua bovenbeenlengte loopt ze maar liefst 5 weken voor op de termijn dat ik zwanger ben. De kans is groot dat ze later redelijk lang wordt dus! Momenteel is ze 44cm lang en weegt ze 1.761 gram. Dat is al een hele baby hè?

Ontwikkeling baby

Het kind je is nu echt bijna ‘af’, maar zal zichzelf nog niet warm kunnen houden mocht hij nu geboren worden. Ook heeft hij nog niet genoeg weerstand opgebouwd.

In de meeste gevallen zal het kindje nu al met het hoofdje naar beneden liggen, maar het is geen ramp als dat nog niet het geval is. Je baby heeft nog een paar weken de tijd om te draaien mocht hij nu in stuit liggen. Bij veel verloskundigen krijg je rond de 34e week van je zwangerschap nog een zogenaamde ‘liggingsecho’ waarbij gekeken wordt hoe het kindje ligt. Indien nodig kan het dan nog (uitwendig) gedraaid worden, zodat je gewoon kunt bevallen.

2 Comments

 • Reply Mieke 9 oktober 2013 at 10:33

  Dertig weken al, het gaat hard! Mooie buik ook, echt een bump inderdaad! 🙂

  • Reply Monique 16 oktober 2013 at 21:10

   Het gaat zeker hard 🙂 Hihi, dankjewel!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.