GEZONDHEID ZWANGERSCHAP

Wat zit er in een kraampakket?

30 augustus 2016

wat zit er in een kraampakket

Ben je zwanger, dan zul je er op een zeker moment voor moeten zorgen dat je een kraampakket in huis hebt. In een kraampakket zitten de medische artikelen die nodig zijn bij de bevalling en de verzorging na de bevalling. Maar wat zit er nu precies in en waar en hoe vraag je het aan?

Voor wie thuis bevalt is een kraampakket natuurlijk noodzakelijk. Maar ook wanneer je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen moet je zorgen dat er een kraampakket in huis is. Je kunt immers altijd onverhoopt thuis bevallen en vaak vindt (een gedeelte van) de nazorg alsnog thuis plaats.

Wat zit er in een kraampakket?

Ik ontving mijn kraampakket enkele weken geleden en heb het even voor je uitgepakt om te laten zien wat er allemaal in zit. Zoals je al op de eerste foto hebt kunnen zien, ben ik verzekerd bij Anderzorg en heb ik daar mijn kraampakket aangevraagd (meer over het kopen van een kraampakket lees je verderop). Maar nu eerst de verschillende artikelen in het pakket met daarbij in het kort hun functie.

wat zit er in een kraampakket

Verbandwatten

Worden gebruikt voor schoondeppen en desinfecteren.

Wondkompressen

Per stuk verpakte gaasjes die gebruikt worden voor de verzorging van de baby, of de vagina na inknippen/inscheuren.

Kraamverband

Verband dat groter en dikker is dan normaal maandverband. Dit heb je de eerste dagen na de bevalling nodig.

Onderleggers

Onderleggers kunnen tijdens de bevalling worden gebruikt als extra bescherming voor het matras en worden ook nog gebruikt bij de verzorging na de bevalling.

Navelklem

Met de navelklem wordt de navelstreng bij de baby afgeklemd. Deze laat je gewoonlijk zitten tot hij er vanzelf afvalt.

Stretchbroekje

Extreem flexibele (maar helaas ongelooflijke a-sexy) broekjes waar je het kraamverband gemakkelijk in kunt doen.

Handgel en vloeibare handzeep

Te gebruiken door iedereen die in de buurt van de baby komt.

Alcohol ketonaat 70%

Ontsmettingsmiddel.

Matrasbeschermer

Een matrasbeschermer kun je enkele weken voor de uitgerekende datum op je matras leggen (onder het hoeslaken). Dit beschermt het matras tegen het eventuele breken van je vliezen.

Kraampakket kopen

In de meeste gevallen moet je voor een kraampakket bij je zorgverzekeraar aankloppen. Om het op tijd in huis te hebben is het verstandig hier niet te lang mee te wachten. Doe dit bij voorkeur vóór de vijfde maand van je zwangerschap. Het kraampakket wordt niet gedekt door de basiszorgverzekering en moet je dus gewoon kopen. Wel zijn er aanvullende zorgverzekeringen die een kraampakket vergoeden. Je krijgt het pakket na de aanvraag dan gratis toegestuurd.

Naast aanschaf via de zorgverzekeraar, kun je voor een kraampakket ook terecht bij de apotheek, drogist of online bij Bol.com, Natalis of Prénatal. De prijs is afhankelijk van de inhoud van het pakket, maar gemiddeld betaal je er zo’n €30,- voor. Het is altijd verstandig de prijzen bij verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. Houd er rekening mee dat er in luxe uitvoeringen vaak spullen zitten die je eigenlijk niet nodig hebt (denk aan knuffeltjes, speeltjes en dat soort dingen).

Doneren aan Stichting Baby Hope

Heb je na de bevalling lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven en houd je daardoor een ongebruikt kraampakket over, of heb je enkele artikelen uit het pakket over? Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor projecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is om door middel van meer hygiëne tijdens bevallingen de babysterfte terug te drinken. Door heel Nederland zijn er inmiddels 320 inzamelpunten waar je materialen naartoe kunt brengen, dus er zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Hoe heb jij een kraampakket aangeschaft en kreeg je ‘m vergoed of heb je er gewoon voor moeten betalen?

4 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 30 augustus 2016 at 11:58

  Ik kreeg het gewoon thuisbezorgd, en volgens mij waren daar geen kosten aan verbonden.

 • Reply Simone 30 augustus 2016 at 21:56

  Ik kreeg hem vergoed en thuisgestuurd door mijn zorgverzekering.

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 30 augustus 2016 at 22:51

  Ik kreeg heb vergoed via mijn zorgverzekering, en had zelf nog e.e.a. extra erbij gekocht wat ik later allemaal niet nodig had omdat ik uiteindelijk een geplande keizersnede kreeg. Ik heb toen ook alles aan de kraamverzorgster meegegeven omdat een collega van haar alles inzamelde voor een project in Afrika. Komt het toch nog goed terecht.

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 30 augustus 2016 at 23:31

  Ik heb het kraampakket gratis gekregen omdat ik vrij goed verzekerd ben. Maar heb er bijna niets uit gebruikt, alles is naar het goede doel gegaan!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.