ZWANGERSCHAP

Zes weken na de bevalling: op nacontrole

16 december 2016

nacontrole

Tijdens haar laatste visite tijdens de kraamweek vroeg de verloskundige of ik het fijn vond zes weken later op nacontrole te komen. Inmiddels zijn die zes weken verstreken en ben ik gisteren voor de laatste keer bij de verloskundige geweest. Hoe was dat? En hoe ziet zo’n nacontrole er eigenlijk uit?

Om 11:00 uur werden Quinn en ik verwacht. Nou ja, in principe ging het uitsluitend om mij maar natuurlijk is het voor de verloskundige wel leuk de kleine ook nog een keer te zien. Toen ik de afspraak maakte, heb ik specifiek gevraagd om de verloskundige die ook mijn bevalling heeft gedaan. Dat hoeft natuurlijk niet per se, maar ik vond het wel fijn om er samen met haar nog eens op terug te kijken.

‘Wat gebeurt er nou precies tijdens zo’n nacontrole?’, vraag je je misschien af. Allereerst kijk je samen met de verloskundige terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je krijgt de kans te benoemen wat je fijn vond, maar ook wat je een eventuele volgende keer graag anders zou willen.

Vervolgens informeert de verloskundige hoe het nu gaat met jou en je baby. Ze zal je vragen of het bloedverlies gestopt is en of je last hebt van urineverlies. Vaak wordt ook je bloeddruk gemeten. Ook je (nieuwe) leven als gezin wordt besproken. Zijn jullie al een beetje gewend aan het nieuwe ritme? Hoe gaat het met de voedingen en verzorging van de baby? Ook komt het (opnieuw) gebruiken van anticonceptie ter sprake en kun je hier vragen over stellen als je die hebt.

Mijn nacontrole

Ik had een heel ontspannen, prettig gesprek. De verloskundige die dienst had toen Quinn het tijd vond om geboren te worden, vind ik een hele fijne. Hoewel ik de bevalling zelf als vrij heftig heb ervaren (doordat het zo enorm snel ging allemaal), voelde haar begeleiding meteen vertrouwd. Ik heb haar tijdens mijn kraamweek helaas niet gezien, omdat ze toen op vakantie was. Mooi dus dat we nu alsnog de gelegenheid hadden samen terug te kijken op die supersnelle bevalling.

Ze vroeg of ik, erop terugkijkend, dingen graag anders had gewild. En ik kon werkelijk niets bedenken. Goed teken dus. Ook vroeg ze of ik deze bevalling anders had ervaren dan de vorige en JA, het was een wereld van verschil. Lag ik de eerste keer aan allerlei monitoren en slangetjes, dit keer maakten we in feite van niets anders gebruik dan het ziekenhuisbed. Het voelde daardoor stukken natuurlijker. Ook zei ik er blij mee te zijn dat het weer gelukt was zonder pijnbestrijding te bevallen. Maar daar was natuurlijk hoe dan ook nooit tijd voor geweest… 😉

Een onderzoek heeft er eigenlijk niet plaatsgevonden, behalve dat mijn bloeddruk werd gemeten en ik (vrijwillig) op de weegschaal mocht. Gelukkig kon ik op vragen over bloed- en urineverlies ‘nee’ antwoorden. Ik schrok wel even toen ze vertelde dat de bekkenbodem 9 maanden nodig heeft om weer helemaal te herstellen van een bevalling. Dat wist ik nog niet! Sporten mag gewoon weer, mits ik het rustig opbouw en ook over anticonceptie hebben we het gehad. Al ben ik er nog niet helemaal uit wat ik daarmee wil.

Quinn werd uiteraard ook uitvoerig bewonderd en volgens mij zat ik er mega trots naast te stralen. We namen afscheid en ik liep terug de wachtkamer in om een luier te verschonen. Om daarna voor misschien wel de allerlaatste keer de deur van de verloskundigenpraktijk achter me dicht te trekken…

Ben jij op nacontrole geweest zes weken na je bevalling?

12 Comments

 • Reply Charlotte 16 december 2016 at 06:41

  Fijn dat je zo’n goed gesprek hebt gehad. Het lijkt mij ook heel raar dat je daar voor de laatste keer komt… zeker als je een fijne verloskundige had!

  • Reply Monique 16 december 2016 at 13:28

   Ja he, je zou er bijna nog een extra kind voor nemen 😉

 • Reply Loes Johanna 16 december 2016 at 08:05

  Fijn dat het zo’n goed gesprek was. Ik vind het wel een hele goede tip om naar de verloskundige te vragen die bij je bevalling was. Die ga ik onthouden!

  • Reply Monique 16 december 2016 at 13:29

   Ik had daar vooraf ook nooit bij stilgestaan, maar was erg fijn. Zeker onthouden ja 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 16 december 2016 at 12:28

  Jazeker! Dat vond ik ook altijd belangrijk. Even zeker weten dat alles weer op de plek zat ; )

  • Reply Monique 16 december 2016 at 13:37

   Haha, dat is ook heel belangrijk ja!

 • Reply Bianca van Dalen 16 december 2016 at 14:58

  Ik ben wel geweest, maar degene die mijn bevalling deed was oproepkracht. Wel een hele leuke gelukkig. ook dat hebben we toe allemaal besproken. Alweer bijna 9 jaar geleden….

 • Reply Annemiek 16 december 2016 at 16:05

  Wat leuk om te lezen Monique! 😃
  En heel leuk om jullie gezien en gesproken te hebben!
  Mag ik ‘m plaatsen op onze FB?

  Lieve groet en veel geluk samen!

  Annemiek

  • Reply Monique 16 december 2016 at 16:27

   Haha, dat is leuk! Een reactie van de verloskundige zelf 😀 Ik vind het ook fijn en leuk dat ik geweest ben, maar dat kon je vast al opmaken uit het artikel. Je mag ‘m delen hoor!
   Dankjewel en voor jou ook alle goeds 🙂

 • Reply Bregje 16 december 2016 at 16:28

  Ik ben ook geweest na zes weken. Was fijn om nog even na te praten inderdaad en natuurlijk om de baby te showen!! 🙂

 • Reply Jodi - liefthuis 17 december 2016 at 09:11

  Mijn bevalling is volledig door vk gedaan maar doordat ik flink gehecht moest worden moest ik onder de narcose en werd ik alsnog overgedragen aan het ziekenhuis. Ook de nacontrole waa dus in het ziekenhuis wat ik eigenlijk wel heel jammer vond

  • Reply Miranda 17 december 2016 at 16:42

   Bij mijn eerste ben ik ook in het ziekenhuis bevallen (wel thuis begonnen overigens, maar mevrouw had hoge nood en dus in het vruchtwater gepoept 😉 ). Ik moest ook onder narcose gehecht worden en had ook een nacontrole in het ziekenhuis. Maar mijn verloskundige vroeg of ik op nacontrole bij hen wilde komen. Misschien tip voor de eventuele volgende keer, gewoon vragen of je ook bij je vk mag komen. Vond het ook het prettigst om met haar terug te kijken. Zij hebben je toch het grootste deel van je zwangerschap (als je niet al bij de gyn loopt), bevalling en kraamtijd meegemaakt.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.