ZWANGERSCHAP

Wel of geen zwangerschapscursus?

10 augustus 2016

tweede zwangerschap

Toen ik zwanger was van Lise, vond ik het eigenlijk logisch dat ik op een zeker moment zou gaan starten met een zwangerschapscursus. Welke dat dan zou worden was nog wel even een gepuzzel, maar uiteindelijk maakte ik mijn keuze. Wat zijn mijn plannen deze zwangerschap eigenlijk?

Zwangerschapscursus eerste zwangerschap

Dát ik destijds dus wat wilde gaan doen stond wel vast. Ik wist alleen totaal niet waar ik moest beginnen met zoeken. Van de verloskundige kreeg ik op een van de controles een hele lijst met zwangerschapscursussen bij mij in de buurt mee naar huis. Ik heb ze even doorgekeken, maar had nog steeds niet direct een idee wat het moest gaan worden. Tot ik een vriendin sprak wiens zwangerschap zo’n beetje overliep in de mijne (haar dochtertje is zeven maanden ouder dan Lise) en die toevallig net een cursus zwangerschapsyoga achter de rug had. Dat leek mij ook wel wat! Ik was helemaal niet into yoga, maar het leek me een mooie manier om te leren ontspannen en een uurtje per week heel bewust met mezelf en het baby’tje in mijn buik bezig te zijn. En natuurlijk zouden ook de ademhalingstechnieken voor tijdens de bevalling aan bod komen.

De cursus werd gegeven door een wat oudere vrouw die weliswaar heel aardig, maar ook een beetje ehh… apart was. Het groepje cursisten was enorm divers. Veel waren zwanger van hun eerste kind, maar er was er ook eentje die al een kleintje thuis had rondlopen én iemand die een tweeling verwachtte. Ik vond het een leuke manier om in contact te komen met meiden die ongeveer even ‘ver’ waren als ik.

Veruit het grappigste van de hele cursus was de avond dat ook de papa’s-to-be mee mochten en we onder andere samen met de handen op de buik heen en weer moesten wiegen. Bij de weeëndans moest een aantal stellen, waaronder wij, hard hun best doen niet in de lach te schieten. Hij ging braaf mee, maar achteraf zegt M dat hij het eigenlijk verschrikkelijk vond. Haha!

Het leukste vond ik de ’terugkomdag’, waarop we nog één keer allemaal met onze baby’s bij elkaar kwamen. Op mijn initiatief hebben we Facebookcontacten uitgewisseld, maar verder dan af en toe een statusupdate op FB is het niet gekomen. Jammer? Mwah… Het is sowieso nooit de reden geweest dat ik met de cursus begon, dus ik vind het niet erg.

Zwangerschapscursus tweede zwangerschap

Laatst stelde de verloskundige me de vraag of ik van plan was een zwangerschapscursus te gaan doen en zo ja, of ik al iets had gekozen. Gek genoeg had ik er tot dat moment nog helemaal niet over nagedacht. Toen ik dat vertelde kreeg ik wederom een lijst mee naar huis met beschikbare cursussen. En ik moet zeggen dat het daarbij is gebleven. Ik heb er niet meer naar omgekeken en voel ook eigenlijk de behoefte niet zo. Ik ben blij als ik thuis op de bank kan ploffen als Lise in bed ligt en aan mijn beweging kom ik gedurende de dag ook wel. Angst dat de bevalling niet gaat lukken zonder opfriscursus puftechnieken heb ik eigenlijk ook niet. Nee, ik denk dat ik een zwangerschapscursus dit keer aan me voorbij laat gaan.

Koos jij voor een zwangerschapscursus en zo ja, welke? En wat was of is je plan bij een volgende zwangerschap?

8 Comments

 • Reply MetMirjam 10 augustus 2016 at 09:05

  Ik zou hè ook geen tweede keer doen.. De eerste keer deed ik het eigenlijk alleen omdat ik bang was dat ik anders belangrijke dingen over de bevalling niet zou weten..

 • Reply Vlijtig Liesje 10 augustus 2016 at 09:28

  Ik heb vier keer een zwangerschapscursus gedaan. Gewoon voor de bewustwording en om met de zwangerschap bezig te zijn.

 • Reply Simone 10 augustus 2016 at 11:56

  Ik heb bij mijn eerste en enige zwangerschap tot nu toe, de cursus ‘Samen Bevallen’ gevolgd. Dat vond ik een heel prettige cursus. Het was ook gewoon gezellig, met de andere zwangere stellen inderdaad. Maar ik denk dat ik het bij een tweede ook aan me voorbij zou laten gaan. Je weet ten slotte wel een beetje wat je te wachten staat nu.

 • Reply Charlotte 10 augustus 2016 at 12:23

  Ik heb een cursus ademhaling gedaan voor tijdens de bevalling. Was maar 4 bijeenkomsten en hoewel ik niks van de ademhalingstechnieken heb toegepast op het moment zelf vond ik de theorie wel fijn. Daardoor had ik een beetje een beeld bij de route die Aukje aan het afleggen was onderweg naar buiten haha.

 • Reply Kleine Prinses 10 augustus 2016 at 20:05

  ik zou het niet meer doen. Alles wat ik leerde heb ik niet toegepast… haha!

 • Reply Jessica 10 augustus 2016 at 22:00

  Ik wil denk ik wel een cursus gaan doen als ik later zwanger mag zijn. Of een babymassage cursus…

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 10 augustus 2016 at 22:08

  De eerste keer heb ik het wel gedaan om een beetje te weten te komen wat me te wachten stond, maar ook om andere moeders te leren kennen (ik was net verhuisd naar een nieuwe woonplaats). De tweede zwangerschap heb ik na wikken en wegen er toch weer voor gekozen om de cursus nog een keer te doen. Het leek me handig om alles weer even op te frissen, maar er op terugkijkend heb ik er deze tweede keer eigenlijk weinig aan gehad en mocht er ooit nog een derde keer komen dan denk ik niet dat ik het nog eens zou doen.

 • Reply Carla 11 augustus 2016 at 07:42

  Wij hebben hier een herhalings/opfrissen cursus. Het fijne daarvan vond ik dat je allemaal mama’s leert kennen die ook al een kindje hebben! Wat jij zegt over het op de bank ploffen snapt iedereen dan heel goed!
  Ook bij de bevalling zelf was ik blij het gedaan te hebben, dat opfrissen was wel even nodig!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.