GEZONDHEID ZWANGERSCHAP

Kun je striae voorkomen?

23 augustus 2016

striae voorkomen

Striae komt veel voor tijdens de zwangerschap. Mijn vorige zwangerschap is het me, op een paar kleine streepjes na, bespaard gebleven. Toch vrees ik dat dat dit keer niet het geval zal zijn. De eerste ‘nieuwe’ striemen zijn al zichtbaar en ik ben pas 30 weken zwanger. Bij mij rees de vraag: kun je striae voorkomen? Of er in elk geval voor zorgen dat de schade beperkt blijft? Ik ging op onderzoek uit en deed een verrassende ontdekking.

Hoe ontstaat striae?

Allereerst een stukje theorie over waar striae nu eigenlijk vandaan komt. Striae ontstaat wanneer de collageenbanden in het onderhuids bindweefsel worden opgerekt en inscheuren. Het ziet eruit als rode of paars gekleurde lijnen in de huid die vaak parallel lopen. De foto bovenaan is een voorbeeld van een extreem geval. Striae kan in allerlei gradaties voorkomen.

In principe kan striae op het hele lichaam ontstaan. Maar de meest voorkomende plaatsen zijn buik en borsten, billen en bovenbenen en bovenarmen. De rode of paarse kleur trekt na verloop van tijd weg, waarna de striemen meer ivoor- of beigekleurig worden. Striae verdwijnt nooit helemaal.

Als de huid dus relatief snel wordt opgerekt, heb je kans dat striae ontstaat. Gebleken is dat hoe jonger de huid, des te groter de kans op striae. Daarnaast is het voor een groot deel erfelijk bepaald. Hebben je ouders last van striae, dan is de kans dus groot dat jij er op een zeker moment ook last van zult krijgen.

Naast erfelijkheid is er een aantal factoren dat de kans op striae vergroot:

 • Zwangerschap
 • Puberteit
 • (Ernstig) overgewicht
 • Bodybuilding en krachtsporten
 • Borstvergroting

Striae voorkomen, kan dat?

Striae is dus sterk erfelijk bepaald en kun je helaas niet voorkomen. Middeltjes die beweren dat ze dit pertinent doen, beloven dus iets dat ze niet kunnen waarmaken. Maar… het soepel houden van de huid verkleint wel de kans op het ontwikkelen van striae! Je kan er de schade dus wellicht mee binnen de perken houden. En da’s goed nieuws.

Maar hoe doe je dat? Allereerst kun je dit doen door te smeren met (speciaal daarvoor ontwikkelde) oliën, uierzalf, bodylotion en andere vochtinbrengende crèmes. Zelf gebruik ik graag Bio-Oil. Weliswaar vrij prijzig, maar zuinig in gebruik en ik vind het bovendien zó lekker ruiken! Wat verder nog kan helpen is het masseren van de huid, het drinken van voldoende water, en een gezonde en gevarieerde voeding.

Hoe mijn buik er aan het eind van deze zwangerschap uit zal zien weet ik natuurlijk niet. Natuurlijk vind ik het het allerbelangrijkst dat mijn kindje het daarbinnen goed heeft en vind ik het in die zin niet ‘erg’ dat dit gevolgen kan hebben voor mijn lichaam. Maar tegelijkertijd vind ik het een kleine moeite dagelijks te smeren met olie en voldoende water te drinken (wat sowieso gezond is natuurlijk) om eventueel erger te voorkomen. Daar ga ik de komende weken dus lekker mee door.

Heb of had jij last van striae tijdens de zwangerschap?

12 Comments

 • Reply Nicole 23 augustus 2016 at 08:30

  Ik had door mijn vele aankomen voor de zwangerschap al tijgerstrepen haha. Tijdens de zwangerschap is het alleen maar erger geworden en toen ik daarna weer zoveel aan kwam zat ik helemaal onder. Best naar, maar kan er niets meer aan doen. Dat insmeren heb ik nooit heel consequent gedaan, ik vergat het haha!

 • Reply Jodi - liefthuis 23 augustus 2016 at 08:46

  Tijdens mijn zwangerschap heel consequent gesmeerd. Eerst alleen de avond later Avond en ochtend. Op een paar streepjes in mijn zij na geen striae terwijl ik dit wel had gekregen on de puberteit. Ik hoorde ooit dat iemand Niks had en in week 36 in 1 nacht ineens onder zat, niks aan te doen dus

 • Reply Charlotte 23 augustus 2016 at 09:01

  Ik had al voor mijn zwangerschap wat streepjes op mijn heupen en gelukkig is daar tijdens de zwangerschap niks meer bijgekomen. Nu ben ik alweer heel fanatiek aan het smeren om te zorgen dat het zo blijft haha

 • Reply Laura 23 augustus 2016 at 09:49

  Ik raakte op mijn 19de zwanger van mijn oudste zoon. Een klein ielig meisje van net 50 kilo veranderde in een badkamer olifant van ruim 83 kilo! Striemen waren uiteraard een deel van dit feestje en ik heb nog nooit zo gejankt voor een spiegel. Borsten, billen, benen en heupen alles was mooi ingekleurd met paarse strepen. Ik dacht dat ik mijn modellenwerk wel kon vergeten, want wie wil er ooit een zebra op de foto vereeuwigen?! Nu, 8 jaar later, zijn het hele mooie parelmoer streepjes die glitteren in de zon. Mijn tweede zwangerschap heeft geen geulen gegraven, alles was natuurlijk al rekbaar. Maar och, de strepen en mijn oudste zoon; de herrinnering heeft letterlijk zijn sporen achtergelaten.

 • Reply Vlijtig Liesje 23 augustus 2016 at 11:05

  Ik heb nu nog steeds striae, maar ik beschouw dat als mooie tekens van mijn moederschap. En dat mijn lichaam heeft gebaard : )
  Ik vind ze dus geen probleem.

 • Reply Sandra 23 augustus 2016 at 12:42

  Vanaf 12 weken zwangerschap ben ik trouw iedere ochtend en avond beginnen smeren, eerst met bio-oil maar omdat ik die geur na een tijdje niet meer kon verdragen ben ik overgestapt naar de crème van Bepanthen. Persoonlijk vind ik een crème ook makkelijker omdat dit sneller intrekt dan een olie en je kleren minder vies maakt.
  Na mijn eerste zwangerschap ben ik gespaard gebleven van striae dus laat ons hopen dat dat zo blijft mocht ik ooit nog eens zwanger zijn.
  Uiteraard is de gezondheid van je kindje het belangrijkste maar ik vind het toch een fijne gedachte om ook goed voor mijn eigen lichaam te zorgen aangezien je daar ook nog een heel leven mee verder moet :).

 • Reply Nicole 23 augustus 2016 at 13:11

  Ik heb wel er last van gehad tijdens mijn eerste zwangerschap en het zal nu ongetwijfeld ook weer komen. Ik smeer niet, omdat het inderdaad in je genen zit en het maakt dus geen bal uit wat je smeert of niet 😉

 • Reply Jessica 23 augustus 2016 at 13:39

  Ik “vrees” ervoor dat ik er last van ga krijgen. Ik heb op het moment last van overgewicht waar ik hard mee bezig ben, maar helaas heeft die al gezorgd voor enkele “mooie” strepen… Helaas, maar met een zwangerschap krijg je er zoveel mooi’s voor terug..

 • Reply Kleine Prinses 23 augustus 2016 at 18:53

  ik had echt niets en in de laatste week stond ik vol!

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 23 augustus 2016 at 23:49

  Ik heb een paar flinke strepen gekregen. Ik moet ook zeggen dat ik er eigenlijk niets voor gesmeerd heb, omdat ik niet de verwachting had dat dit iets zou helpen.

 • Reply Jacqueline 24 augustus 2016 at 08:20

  Bij de eerste heel braaf gesmeerd, maar na week 37 sprongen ze er ineens in. En bij de tweede breidde dat gebied zich uit tot ver boven mijn navel.
  Heb er geen moeite mee dat ik onder de strepen zit, maar vind het wel irritant dat die huid dan zo gevoelig en kwetsbaar blijft.

 • Reply livro adeus estrias 1 november 2016 at 12:45

  Fight with stretch marks at some time also. Its terrible!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.