Ben je voor de tweede keer zwanger, dan weet je dat er spannende tijden aanbreken. Voor jezelf, voor je partner, maar ook voor je eerste kind. Lise is nu bijna tweeënhalf en zal als de baby geboren wordt bijna drie jaar zijn. Ze krijgt er dus al best veel van mee. Omdat ik haar zo goed mogelijk wil voorbereiden op de komst van haar broertje of zusje, ben ik op zoek gegaan naar manieren waarop ik dat zou kunnen aanpakken.
Geef je peuter taakjes
Lise vindt het geweldig als ze ergens mee mag helpen. Of het nu in de keuken is of bij het doen van de was. In de voorbereidingen voor de komst van de baby kun je je peuter ook wat taakjes geven. Laat hem/haar bijvoorbeeld zelf kleertjes of een knuffeltje voor de baby uitzoeken, of haal oud speelgoed van zolder en laat je peuter de speeltjes in een mandje doen waar de baby straks mee kan spelen. Ik weet zeker dat Lise dit geweldig leuk zal vinden om te doen.
Voer grote veranderingen op tijd door
Het is verstandig om ruim voor de komst van de baby alvast een aantal grote veranderingen door te voeren die nodig zijn. Verhuist je oudste bijvoorbeeld naar een andere slaapkamer én een groot bed (zoals bij ons het geval is), zorg er dan voor dat hij/zij daaraan gewend is voordat de baby er is. Laat je peuter ook regelmatig het kamertje voor de baby zien, met het babybedje en -badje en bijvoorbeeld het door je peuter uitgezochte knuffeltje. Komt het allemaal in één keer, dan heb je kans dat je oudste het gevoel krijgt dat hij plaats moet maken voor de baby en jullie hem niet langer lief en interessant vinden. Wennen aan veranderingen gaat het beste als je peuter jouw exclusieve aandacht heeft. Er staat ons de komende maanden dus nog flink wat te doen. We moeten op zoek naar een nieuw bed voor Lise en haar nieuwe slaapkamer moet nog helemaal worden ingericht.
Cadeautjes
Gedurende de kraamtijd en vlak daarna worden jij en de baby vaak overladen met cadeautjes. Het is slim ook een cadeautje achter de hand te hebben voor je oudste kind, bijvoorbeeld als dank voor de goede hulp tijdens je zwangerschap en om te vieren dat hij/zij nu grote zus/broer is. Als je wilt kun je naaste familieleden en goede vrienden vragen of ze, als ze op kraambezoek komen, ook willen denken aan je oudste.
Verdeel je aandacht
Is de baby eenmaal geboren, dan is het de kunst om je aandacht goed te verdelen tussen je beide kinderen. Aangezien de baby vooral in het begin meer van je zorg en aandacht zal opeisen, is het belangrijk om ook momenten te nemen waarin je oudste in het middelpunt van de belangstelling staat. Neem je oudste, als je partner thuis is, bijvoorbeeld eens mee naar de speeltuin of ga samen boodschappen doen. Laat hem/haar in ieder geval merken dat de komst van de baby niets heeft veranderd aan jullie band.
Wat we verder doen of van plan zijn
Wat mij zelf wel een leuk idee leek was Lise meenemen naar de verloskundige, voor de termijnecho. Ze snapte nog niet echt wat ze op die tv zag, maar het is toch een mooie eerste ‘ontmoeting’ met de baby geweest. Een van de echofoto’s hebben we in een klein lijstje gedaan en op haar slaapkamer gezet.
Wat we bovendien van plan zijn is Lise’s routine zoals ze die nu gewend is, zoveel mogelijk zo te houden zoals die nu is. Gelukkig is ze gewend dat ook papa haar verschoont, in bad doet of naar bed brengt en gaat ze een dag in de week naar de gastouder en een andere dag naar mijn ouders. Hier zal voor haar dus niets in veranderen. Verder ben ik ook echt van plan om met haar apart dingen te blijven ondernemen. Natuurlijk zullen we ook veel gaan doen met beide kinderen, maar het lijkt me voor haar heerlijk om af en toe ook even mama’s (of papa’s) exclusieve aandacht te hebben.
Hoe heb jij je oudste kind(eren) voorbereid op de komst van een nieuw broertje of zusje?
3 Comments
Denk dat het helemaal goed gaat komen zo. Al zal het echt wel even wennen zijn want echt voorbereiden kun je zo’n kleintje denk ik niet. Ze beseffen zich niet wat voor een verandering het eigenlijk is. Maar jullie betrekken haar er goed bij!
Wel hele goede tips om grote veranderingen al vroeg door te voeren. Mijn zoon is 21 maanden als baby 2 geboren wordt dus hij zal er een heel stuk minder van meekrijgen dan Lise. Wij laten hem er ook aan wennen dat papa veel in huis met hem doet en papa doet de avondroutine al wat vaker, zodat dat straks geen overgang is.
Goed om je al zo voor te bereiden. Lijken me hele praktische en uitvoerbare tips. Het is niet zomaar iets om grote zus te worden. Ineens moet je de aandacht delen.