ZWANGERSCHAP

Nesteldrang tijdens de zwangerschap

21 september 2016

nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen er op een zeker moment in de zwangerschap mee te maken: nesteldrang. Ook wel bekend als de onbedwingbare behoefte je huis op te ruimen en schoon te maken. Alles om maar zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komst van de baby. Ik vroeg enkele medebloggers om hun ervaringen met dit fenomeen en laat uiteraard ook weten of ik er zelf last van heb!

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen

Joyce heeft tijdens haar tweede zwangerschap al sinds het begin last van nesteldrang: “Tijdens deze zwangerschap heb ik vrijwel constant nesteldrang (gehad). Elk hoekje, gaatje, kastje en iedere kamer moet van top tot teen uitgemest en schoongemaakt worden. Ik ben er erg rusteloos door. En het ergste is nog dat mijn lichaam al dat poetsen niet toelaat, dus ik moet nog toekijken hoe een ander het doet ook.”

Toen Charlotte zwanger was van haar eerste had ze duidelijk last van nesteldrang: “Alles moest schoon! Als de kraamhulp kwam dan moest het er natuurlijk overal in huis tip top uitzien. Gelukkig was het nou ook weer niet zo erg dat ik alle babywasjes 3 keer deed. Dat hoor je ook wel eens.” Nu is Charlotte voor de tweede keer zwanger en tot nu toe heeft ze er geen last van. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk…

Postnatale nesteldrang

En dat nesteldrang niet alleen vóór maar ook prima na de bevalling de kop op kan steken weet Marijke als geen ander: “Postnatale nesteldrang had ik bij de tweede. Echt het hele huis schoongemaakt, inclusief plinten, plafonds en alle kasten toen het einde van mijn verlof in zicht kwam. Gek genoeg had ik het ervoor helemaal niet, zo relaxed.” Ook Joyce herkent dit van haar eerste zwangerschap: “Bij mijn vorige zwangerschap had ik ook totaal geen nesteldrang, maar ná de bevalling wel. Vreselijk, alles moest gedaan worden.”

Nesteldrang – niet iedereen heeft er last van

Hoewel nesteldrang veel voorkomt, zijn er natuurlijk ook genoeg zwangeren die er in de verste verte geen last van hebben. Ellen bijvoorbeeld: “Ik had er dus totaal geen last van maar had een moeder die er voor mij last van had en steeds langs kwam om te helpen!”

Ook Minke herkent het niet bij haar eigen zwangerschap, maar merkte het net als Ellen in haar omgeving: “Geen last van. Behalve dat ik perse wilde dat de kamer van Luca snel af was zodat hij daar ruim voor de baby zou komen kon slapen. Dus toen heb ik iedereen wel op de huid gezeten. Anderen hadden er qua schoonmaak meer last van. M’n moeder heeft keuken, slaapkamers en ramen gedaan omdat ik dat zelf niet meer kon. Ze wilde dat ’t schoon was voor de kleine meid kwam. Heel handig, haha.”

En nu ben ik aan zet… Is de clean freak in mij opgestaan?

Aangezien ik momenteel voor de tweede keer zwanger ben, eerst kort iets over mijn eerste zwangerschap. Ik weet nog wel dat ik toen graag alles op tijd klaar wilde hebben (babykamertechnisch gezien dan vooral), maar van echte poets- of opruimwoede kan ik me niet veel herinneren. De bevalling diende zich sowieso eerder dan verwacht aan (bij 36 weken) dus er waren zeker nog wat klusjes niet gedaan die ik eigenlijk gedaan wilde hebben. Maar erg druk heb ik me daar toen (gelukkig) niet om gemaakt.

Dat is deze zwangerschap wel anders! Allereerst hebben we nu natuurlijk te maken met een grote zus, die eerst naar een nieuwe kamer moest verhuizen voor we in de babykamer aan de slag konden. Dat gaf me behoorlijk wat stress. En nog steeds, want hoewel we er intussen mee bezig zijn is de babykamer echt nog niet af!

Los van het kamertje ben ik ook in huis veel dingen aan het uitzoeken, sorteren, weggooien en schoonmaken. En als ik zo om me heen kijk wachten er nog wel een aantal klusjes. Zo wil ik de boekenkast nog netjes maken en liefst helemaal opnieuw ordenen (don’t ask me why) en zou ik ook heel graag de keukenkastjes uitgeruimd, schoongemaakt en weer ingeruimd willen hebben.

Feit is alleen wel dat mijn buik me met 34 weken al behoorlijk in de weg zit en veel bukken of op mijn hurken zitten er echt niet meer in zit. Stiekem hoop ik daarom dat er zich in die laatste weken voor de bevalling nog wat hulp aandient zodat ik met een gerust hart mijn knulletje op de wereld kan zetten.

Wist je trouwens dat veel vrouwen die last hebben van nesteldrang ook enorm veel nieuwe spullen gaan kopen? Tot nu toe valt dat bij mijn nog wel mee, maar ik moet wel zeggen dat ik erg vaak online zit te ‘neuzen’ naar babygerelateerde spullen. Het is gewoon zo leuk! Maar inmiddels weet ik ook dat je lang niet alles gebruikt wat er te koop is en kunnen we veel babyspulletjes van Lise opnieuw van zolder halen. Nadat ze grondig zijn schoongemaakt uiteraard. Dat dan weer wel.

Heb of had jij last van nesteldrang tijdens (of na) je zwangerschap(pen)? 

6 Comments

 • Reply Minke - mamaminke.nl 21 september 2016 at 07:46

  Wat leuk om te lezen. Zo verschillend bij iedereen. Succes met de babykamer en de schoonmaak van de spulletjes. Hopelijk met wat extra hulp van andere die deze blog hebben gelezen 😉.

  • Reply Monique 21 september 2016 at 22:52

   Ja he, zoals elke zwangerschap weer anders is geldt dat natuurlijk ook voor de dingen die ermee verbonden zijn. Dankjewel! Enne… Michiel begon vanavond ineens met het ordenen van de boekenkast 😉

 • Reply Nathalie 21 september 2016 at 08:56

  Ik had er meer last van bij mijn eerste zwangerschap dan nu… Nu merk ik er niet zo veel van…

  • Reply Monique 21 september 2016 at 22:53

   Grappig is dat hè? Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk!

 • Reply Farah 21 september 2016 at 15:02

  Ik had vreselijke nesteldrang tijdens mijn zwangerschappen, ik kon een kruimeltje niet verdragen! Heel veel succes met de laatste loodjes en de kleine dingetjes natuurlijk die je nog wilt doen

  • Reply Monique 21 september 2016 at 22:54

   Herkenbaar! Dankjewel. Hopelijk heb ik er nog genoeg tijd voor 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.