BOEK ZWANGERSCHAP

De leukste kinderboeken ter voorbereiding op een broertje of zusje

4 augustus 2016

kinderboeken ter voorbereiding op een broertje of zusje

Je bent zwanger van je tweede kindje. Super bijzonder natuurlijk en waarschijnlijk ben je helemaal in de wolken. Toch heeft de komst van een nieuwe baby best een impact op het gezin en op je oudste kind. Om hem of haar voor te bereiden op die grote verandering zijn er diverse boekjes verkrijgbaar die je samen met je kind kunt lezen ter voorbereiding op de komst van de baby. Ik zet de leukste voor je op een rij.  

Saar wordt grote zus – Pauline Oud

Pauline Oud ken je misschien wel van de leuke invulboeken, waaronder Mijn 9 maanden dagboek, of haar lijn geboortekaartjes. Maar Pauline heeft ook een hele reeks kinderboeken geschreven. In ‘Saar wordt grote zus’ krijgt de mama van Saar een baby en is zij heel blij. Als grote zus kan ze papa en mama helpen met het verschonen van luiers en in de baby in badje doen. Het is een herkenbaar prentenboek over een meisje dat een broertje of zusje krijgt. In haar warme en mooi vormgegeven stijl laat Pauline zien hoe kinderen zich voelen wanneer ze niet meer het enige kind in het gezin zijn.

Wat zit er in je buik, mama? – Sam Lloyd

Er zit iets in mama’s buik. Maar wat? Een chimpansee? Een paard? Of toch een inktvis? Ontdek het door onder de flapjes te kijken. Een hartverwarmend en grappig rijmverhaal!

Bobbi en de baby – Monica Maas

Uit mama’s bolle buik is een kleine baby geboren. Bobbi helpt met de baby in bad doen, aankleden en de fles geven. Dit boekje is het vervolg op Bobbi wordt grote broer, waarin het vooral gaat over de komst van de baby. In dit vervolg is de baby dus geboren.

Kleine Pluis – Dick Bruna

Nijntje. Wie is er niet groot mee geworden? De Nijntje-reeks kent inmiddels een groot aantal titels, waaronder ‘Kleine Pluis’. Nijntje is enorm blij nadat vader en moeder Pluis haar verteld hebben dat ze een broertje of zusje krijgt. Ze gaat meteen aan de slag en maakt een paar cadeaus. Als kleine Pluis geboren wordt is Nijn er stil van, want ze had niet verwacht dat ze zo klein zou zijn. De volgende dag mag ze de klas trakteren op beschuit met muisjes.

Een baby’tje op komst – William Sears

De komst van een nieuwe baby betekent een grote verandering voor de andere kinderen binnen het gezin. In dit voorleesboek worden oudere broertjes en zusjes op een speelse manier voorbereid op de komst van de nieuwe baby. Het legt op een duidelijke manier uit wat het kleintje nodig heeft om groot te worden. De auteurs leggen de nadruk op het feit dat de broer of zus de ‘grote helper’ kan zijn en snel een hechte band met de baby kan smeden. Achterin het boek vind je voorleestips.

Wat doen wij zelf?

Om Lise voor te bereiden op de komst van haar kleine broertje, doen wij al verschillende dingen, waaronder voorlezen. Van bovenstaande boekjes hebben wij alleen ‘Kleine Pluis’ van Dick Bruna in huis. Maar Lise mag elke avond zelf kiezen welk boekje we haar voorlezen en ze verkiest toch vaak andere boekjes boven deze. Het boek van Sam Lloyd lijkt me erg leuk en ik denk dat het Lise op speelse wijze voorbereidt op de komst van de baby. Ook het boek van Pauline Oud lijkt me erg leuk. Daar ga ik dus maar eens voor kijken!

Heb jij je oudste met behulp van een boek voorbereid op de komst van de baby en heb jij nog een leuke kinderboekentip in deze serie?

7 Comments

 • Reply Nicole 4 augustus 2016 at 07:57

  Ik zou inderdaad ook een van deze boekjes aanschaffen om mijn dochter voor te bereiden mocht het zo ver zijn. En Fay mag ook kiezen maar ik denk dat ik dan regelmatig laat kiezen tussen een boekje over de baby en een ander boekje zodat ze ook met regelmaat het baby boekje hoort..

 • Reply janske 4 augustus 2016 at 09:06

  Ik heb ook veel van dit soort boekjes bij de bieb geleend voor Lola 😉 Scheelt een hoop geld en daar hebben ze er ook best veel. Leuk hoor die boekjes!

 • Reply Cindy 4 augustus 2016 at 09:55

  Wij kregen van vrienden 2 boekjes over de voorbereiding op een nieuwe baby. De laatste weken van mijn zwangerschap heb ik geregeld geprobeerd die boekjes met dr te lezen, maar iedere keer duwde ze die weg.
  En nu de baby er al een aantal weken is, wil ze steeds die voorgelezen hebben 🙂

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 4 augustus 2016 at 22:02

  Leuke boekjes zijn het. Het boekje van Sam Lloyd hebben wij zelf gebruikt, die viel hier erg goed in de smaak!

 • Reply Joyce 6 augustus 2016 at 10:56

  Leuke boeken! Wij hebben het boekje Liselotje krijgt een zusje en Kaatje en mama’s buik die we regelmatig aan Luuk voorlezen. Hij had er eerst niet zoveel interesse in, maar nu hij steeds vaker vraagt of de baby eruit komt, zijn we toch weer begonnen met lezen. De komende 3 maanden duren anders nog erg lang voor hem vrees ik 😉

 • Reply Sjoukje - meergeldminderstress 7 augustus 2016 at 23:21

  Van Bobby wordt grote broer kreeg ik als zwangere tranen in mijn ogen, vooral bij de laatste bladzijde. 🙂 Hormonen he. Ik vond het in ieder geval een aanrader, mijn zoontje van toen 2 was er ook weg van.

 • Reply Ilse van Kreanimo 8 augustus 2016 at 16:07

  Hier was ‘wat zit er in je buik, mama’ een grote hit!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.