GASTBLOG ZWANGERSCHAP

Het derde trimester

1 juni 2016

echofoto's van het derde trimester

Door gastblogger Thea. Waar is de tijd gebleven? Ik weet nog zo goed dat ik op de wc zat, te huilen met de positieve zwangerschapstest in mijn handen. Dat was vorige week toch? Maar nee, dat was toch wel wat langer geleden. Want inmiddels ben ik in het derde trimester van mijn zwangerschap aangekomen. Vandaag zal ik jullie bijpraten over hoe het gaat, de babykamer en ben ik al toe aan verlof?

“Jij krijgt een pittige zwangerschap met complicaties”. “Wat zal jij het zwaar krijgen”. “Ga er maar vanuit dat je eerder moet stoppen met werken”. Een selectie uit de opmerkingen die ik in het begin van mijn zwangerschap kreeg. En nog steeds zijn er veel van dit soort opmerkingen vanwege mijn overgewicht. Verbaasde gezichten heb ik nu ook steeds meer. Want het gaat goed! Ja, ik heb wat bekkenpijn, vooral na een hele dag werken als gastouder. Maar met de oefeningen die ik heb gekregen van de fysio stelt het weinig voor.

Daarnaast heb ik ook last van maagzuur, hoort erbij. En dat zorgde ervoor dat mijn reflux weer in volle glorie opkwam, dus keelpijn en slapeloze nachten. Maar nu ik goed aan de medicatie zit voor de reflux is dat ook steeds minder. En ik ben weleens moe maar verder. Gaat het heel goed.

Met 26 weken had ik mijn eerste groeiecho. Volgens de echoscopiste draag ik een forse baby. Maar volgens de verloskundige nog prima binnen de curve. Mijn bloeddruk is goed, dus er is nog geen reden tot zorg. In de tweede week van juni heb ik weer een groeiecho (30wk).
Met 28.3wk had ik een extra controle. Ik was niet lekker. Had hele erge hoofdpijn een paar dagen en was erg moe. Toen mijn meisje ook minder begon te bewegen voor mijn gevoel, wilde de verloskundige even luisteren en mijn bloeddruk meten. De bovendruk was iets te hoog, maar de onderdruk was goed. We houden dus nu de bloeddruk in de gaten, met de hoop dat het eenmalig was. De kleine sliep lekker tijdens de echo en trok zich niks aan van de verloskundige die haar wakker wilde maken.

De vraag of ik toe ben aan verlof komt steeds vaker voorbij. En het antwoord is ja en nee. Ik vind mijn werk zo leuk dat ik niet wil stoppen. Maar ga natuurlijk wel met verlof, 6 weken van tevoren. Als gastouder heb ik vakantieweken aan mijn verlof geplakt en ga ik eerder stoppen, namelijk in week 30. Voor mijn lichaam denk ik een goede keuze. Dan werk ik dus vier weken minder en dan ga ik helemaal met verlof (dus ook als bemiddelingsmedewerker).

“Ik vind mijn werk zo leuk dat ik niet wil stoppen. Maar ga natuurlijk wel met verlof, 6 weken van tevoren.”

En ik kijk er ook naar uit. Hoewel ik al veel op orde heb, zie ik ook nog klusjes om te doen. Zoals op de slaapkamer. Ik deel mijn slaapkamer met mijn dochter, aangezien er in ons huis maar één slaapkamer is. Haar hoekje is bijna af, op een paar details na. De babywasjes moeten ook nog. En daarnaast heb ik nog een paar DIY’s in mijn hoofd rondom de kleine.

20160430_195314

Iedereen zegt dat ik het zwaar ga krijgen met de zomer voor de boeg (ik ben half augustus uitgerekend). Maar ik neem het gewoon zoals het is. Het is Nederland, je weet niet wat het weer brengt. Het komt vast goed, ik kan niks aan het weer veranderen in ieder geval. Ik geniet elke dag en van mijn kleine danseres, en ben blij met hoe het gaat en neem elke dag zoals hij is. Ik kan immers toch niet in de toekomst kijken….

Was jij toe aan verlof? En had jij ook een zomers verlof?

14 Comments

 • Reply Wilmaaa 1 juni 2016 at 06:05

  Veel succes met het derde trimester! En die zomer in Nederland.. voor jou gelukkig niet altijd even warm 😉

  • Reply Thea van Galen 1 juni 2016 at 20:03

   Ik hoop op 22-25 graden, lekker voor iedereen en te doen voor mij 🙂

 • Reply Minke 1 juni 2016 at 07:18

  Ik had bij de eerste ook de zomer. Heerlijk vond ik het. Nergens last van gehad. Zelfs geen extra vocht. Ideaal vond ik het. Op slippers naar t ziekenhuis toen ik moest bevallen. In November, met de 2e, kon dat niet.

  • Reply Thea van Galen 1 juni 2016 at 20:04

   Oh klinkt goed, waar kan ik tekenen 🙂 Ik kijk uit naar een mooie niet te hete zomer 🙂

 • Reply Leonie 1 juni 2016 at 11:13

  Ik ga ook binnenkort lekker met verlof, en ja ik ben er wel aan toe! Ondanks dat ik mijn werk leuk vind hoor, maar het is toch behoorlijk zwaar aan het worden (ik werk onregelmatig).
  Nog ongeveer 3 weekjes en dan ga ik met de voetjes omhoog in de tuin (hopelijk). Ik vind het heerlijk dat ik met de zomer met verlof kan. Straks als de kleine er is lekker buiten kunnen wandelen en buiten genieten!

  • Reply Thea van Galen 1 juni 2016 at 20:06

   oh lekker, geniet ervan! Het wandelen kijk ik ook zeker naar uit

 • Reply Jodi - liefthuis 1 juni 2016 at 19:19

  Heerlijk dat verlof wat een verademing. Al heb ik het gewoon volgehouden tot 34 weken.
  Top dat je je zo goed voelt

  • Reply Thea van Galen 1 juni 2016 at 20:07

   Had ik ook wel gewild en misschien ook wel gered. Maar ja had ook nog vakantieweken, dus waarom mijn verlof dan niet wat verlengen 🙂

 • Reply Susan 1 juni 2016 at 22:58

  Ik ben bevallen in de bloedhete zomer van 2006, midden in een hittegolf. Ik deed gewoon lekker niks meer. Kon nog 1 jurk aan en alleen slippers, en soms liep ik wat op en neer in een zwembadje in de tuin. En ik at me gek aan raket ijsjes. En ben uiteindelijk met 40+2 bevallen, ingeleid. Maar ik vond het heerlijk!! Ik genoot van elke seconde, van mijn volle buik en van wat komen ging. Mijn baby moest toen hij geboren was meteen maar wennen aan de hitte, en dat ging prima.
  Dus och, welk weer er ook komt, je doet het er mee. Probeer gewoon lekker te genieten!

  • Reply Thea van Galen 2 juni 2016 at 19:52

   ik wil wel een mooie zomer, maar een hittegolf hoeft nou ook weer niet :’)
   Maar inderdaad je doet het ermee, je kan het weer niet veranderen….

 • Reply Susanne 2 juni 2016 at 09:54

  @Thea, wow, dat wolkjes kapstokje is fantastisch! Mag ik vragen waar je die gekocht hebt?

  • Reply Thea van Galen 2 juni 2016 at 19:53

   dat mag 🙂 Ik vond hem bij Xenos, was een van de laatste en afgeprijsd….

 • Reply Jessica 2 juni 2016 at 20:35

  Wat snel het laatste trimester alweer! Hopelijk blijft je bloeddruk goed en heb je nog een paar heerlijke laatste weken!

 • Reply Lineke 4 juni 2016 at 09:17

  Ach ja, opmerkingen over het weer kreeg ik vorig jaar ook! 26-8 ben ik bevallen van onze tweede. Juli was zwaar ja maar prima te doen als je niet teveel doet! En voeten in een bak koud water was heerlijk. En net zoals je zegt…. je kunt er toch niks aan doen en als je voordien al denkt dat je het zwaar krijgt kan het ook nooit beter worden denk ik.
  Ik wens je een fijne zwangerschap verder!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.