GEZONDHEID ZWANGERSCHAP

Haaruitval na de zwangerschap

16 februari 2017

haaruitval na de zwangerschap

Ik kan wel janken elke keer als ik mijn haar aan het wassen ben. Hele plukken lijk ik te verliezen. Net als na mijn eerste zwangerschap begon het haarverlies toen mijn baby ongeveer drie maanden oud was. Zijn er eigenlijk dingen die je kunt doen om dat postnatale haarverlies te stoppen of te verminderen? En waar komt haaruitval na de zwangerschap eigenlijk vandaan?

Van nature ben ik helaas niet gezegend met een enorme bos haar. En dat komt vooral doordat mijn haar vrij dun is. Maar ik merk dat ik ook best snel haar verlies als ik bijvoorbeeld een periode veel stress heb, wat minder gezond eet, of wanneer de seizoenen wisselen. Maar dat is allemaal niets vergeleken met het haarverlies na een zwangerschap.

Na een zwangerschap was (en is) het dus doffe ellende met mijn haar, maar tíjdens een zwangerschap is mijn haar mooier dan ooit. Ik lijk dan bijna geen haar meer te verliezen en zie mijn bos haar week na week voller en voller worden. Bij beide zwangerschappen ging dat hetzelfde. Best bizar eigenlijk!

Je haar tijdens zwangerschap

Je haar gaat door drie fases: een groeifase, een rustfase en een uitvalfase. In de negen maanden die je zwangerschap duurt, blijft je haar hangen in de rustfase. Met het gevolg dat het haar dat je normaal gesproken geleidelijk zou verliezen dus niet uitvalt. Het lijkt dus niet alleen of je een vollere bos haar hebt, het is ook echt zo.

Je haar na de zwangerschap

Is je kindje geboren, dan merk je de eerste weken meestal nog niet zoveel aan je haar. Bij de meeste vrouwen begint de haaruitval wanneer ze stoppen met het geven van borstvoeding. Bij mij begon het beide zwangerschappen na ongeveer drie maanden. De haren die je negen maanden lang hebt vastgehouden, beginnen dan grotendeels uit te vallen. Het is niet iets om van te schrikken en dus volkomen normaal. Al vind ik het zelfs met die wetenschap toch behoorlijk irritant en stiekem een beetje pijnlijk.

Groeit het haar wel weer terug?

Goed nieuws, want over het algemeen groeit het haar dat je verliest uiteindelijk gewoon weer terug. Dit kan alleen wel even duren. De eerste maanden zul je merken dat je veel korte haartjes tussen je langere haren hebt. Uiteindelijk groeien deze haartjes allemaal weer bij de rest van je haar.

Ik ben benieuwd wanneer de ergste haaruitval achter de rug is. Tot die tijd hou ik me maar voor dat het erbij hoort en probeer ik me niet teveel te ergeren aan alle haren die ik dagelijks uit het doucheputje, mijn haarborstel en van mijn kleren moet plukken.

Had jij ook zo’n last van haaruitval na je zwangerschap?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

10 Comments

 • Reply Nicole 16 februari 2017 at 06:18

  Ik heb altijd grote plukken in m’n borstel zitten.. ook nu tijdens de zwangerschap 🙈

  • Reply Monique 17 februari 2017 at 12:12

   Misschien hou je dan minder haren vast en vallen er straks ook minder uit? 🙂

 • Reply Essma 16 februari 2017 at 08:32

  Goedemorgen! Vervelend dat je er zo’n last van hebt! Zeker als je al dun haar hebt. Ik heb een (te) volle bos en ik verlies nog steeds haar. Mijn zoontje is inmiddels 7 mnd! Wil je echt niet ontmoedigen, maar zo is het u eenmaal. 😕 Ik word altijd gek van mijn haar doordat het zo dik, krullend en veel is! Vooral met uitkammen 😞. Vind het dus niet zo erg dat ik wat verloor. Mijn zus daarentegen heeft sluik en dik haar. Ze verloor na beide zwangerschappen hele plukken. Niet leuk! Toen ze laatst bij ons was in Frankfurt, kocht ze shampoo van het merk Alpecin Caffeine Shampoo. Het is ook bij kruidvat te koop! Ze zweert er echt bij! Het helpt haar haar echt sterker worden en ze heeft inmiddels haar volle bos ‘bijna’ terug. Misschien ook wat voor jou?

  • Reply Monique 17 februari 2017 at 12:15

   Bedankt voor de tip! Ik vrees dat de haren die nog moeten uitvallen dat sowieso nog wel gaan doen, maar het overige haar sterk en gezond houden helpt natuurlijk wel om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Ik ga eens kijken!

 • Reply Essma 16 februari 2017 at 15:25

  gg

 • Reply Wendy 16 februari 2017 at 15:31

  Och ja, dit is naar he!? Bij mij begon het beide keren ook na ongeveer 3 maanden na de bevalling en duurde ongeveer 10 weken. Nu is Lot 6 maanden en heb ik van die korte plukjes vooraan, haha, maar ben er super blij mee dat het aan het terug groeien is! 🙂

  • Reply Monique 17 februari 2017 at 12:19

   O ja, dat herinner ik me ook van mijn vorige zwangerschap. Die kleine plukjes! Maar een goed teken inderdaad 🙂

 • Reply Janske 16 februari 2017 at 15:35

  Jep…kan er een trui van breien..maar het wordt echt al minder extreem nu merk ik…dus er is nog hoop 😉

 • Reply Lisette 17 februari 2017 at 11:23

  Toen ik stopte met de borstvoeding idd plukken haar. Nu de fles, twee weken na bevalling maar merk nog niets maar zal wellicht eerder komen helaas.

 • Reply Filiz 25 maart 2017 at 09:51

  Hoi heb ook veel haaruitval na me bevalling had echt een bos haar op me hoofd Ik dacht dat ik kaal werd vond best eng en mijn haar is ook gebroken is dat normaal 🙁 Me baby is 5 maanden nu

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.