ZWANGERSCHAP

Gender reveal party organiseren – tips & tricks! *

11 mei 2019
gender reveal party

Tijdens de zwangerschap kun je ervoor kiezen het geslacht van de baby een verrassing te laten tot hij of zij geboren wordt. Hulde voor mensen die zo lang kunnen wachten. Ik kon het namelijk echt niet! Zodra het mogelijk was hebben we bij beide zwangerschappen een geslachtsecho laten maken. Vind je het leuk om het geslacht van de baby aan je naasten (en misschien ook aan jullie zelf) op een bijzondere manier te onthullen, dan kun je er een speciaal moment van maken. De ‘gender reveal party’ is overgewaaid vanuit Amerika, maar ook hier inmiddels echt een begrip. Ik geef je een aantal handige tips & tricks voor het organiseren van zo’n gender reveal party.

Wat is een gender reveal party?

De gender reveal party is, zoals de naam al zegt, letterlijk een feestje om het geslacht van de (nog ongeboren) baby te onthullen. Het is de manier bij uitstek om je familie en vrienden in één keer te verrassen: krijgen jullie een meisje of een jongen? Je kunt de gender reveal heel simpel houden, of je kiest ervoor om er een echt feestje van te maken. Waar moet (en kun) je allemaal aan denken?

Gender reveal party organiseren

Wanneer plan je een gender reveal party?

Natuurlijk kun je het feestje pas houden als het geslacht van de baby bekend is. Veel mensen wachten tot de 20-wekenecho, maar je kunt vaak al een paar weken eerder terecht bij een echoscopist om een geslachtsecho te laten maken. Dat is een zogenaamde ‘pretecho’, dus die moet je zelf betalen.

Het is belangrijk vooraf te bedenken of je zelf het geslacht al wel wilt weten, of dat het ook voor jou, je partner en eventuele broertjes en zusjes een verrassing moet blijven. In dat laatste geval kun je de echoscopist vragen wel het geslacht te achterhalen, maar het niet te laten zien en ook niet hardop te zeggen. De eerste keer kozen we ervoor het zelf direct te weten en de tweede keer hebben we het op een briefje laten schrijven. Wat je dan vervolgens met dat briefje doet, daar kom ik later op terug…

Wie nodig je uit?

Voordat het zover is, moet je natuurlijk mensen uitnodigen. Het is belangrijk goed na te denken wie je bij dit speciale moment aanwezig wilt laten zijn. Je kunt het heel klein houden en bijvoorbeeld alleen je (schoon)ouders en eventuele broers/zussen uitnodigen, maar je kunt het ook heel groots vieren. Denk goed na wat het beste bij jullie past en waar je je goed bij voelt.

Decoratie

Het is absoluut geen must, maar natuurlijk wel zo leuk om de boel een beetje gezellig aan te kleden. Dit kun je doen met decoratie in zowel roze als blauw. Je wilt beide opties immers ‘open houden’ tot het moment van de onthulling. Kies bijvoorbeeld voor vlaggenlijnen, slingers of (led) ballonnen. Het is ook leuk bijvoorbeeld bordjes en bekertjes van karton in beide kleuren te gebruiken, of de tafel te bestrooien met roze en blauwe confetti. In plaats van roze en blauw kun je ook kiezen juist alle kleuren van de regenboog te gebruiken. En houd je wel van decoratie, maar niet van veel kleur, dan kun je het ook gewoon neutraal houden natuurlijk. Het is jouw feestje!

Hapjes en drankjes

Je krijgt gasten en dus is het leuk om wat lekkers op tafel te zetten. Om helemaal in het ‘roze en blauw’-thema te blijven, kun je de hapjes en drankjes hier op afstemmen. Een paar ideeën wat je je gasten zoal kunt voorschotelen:

 • Cupcakes met roze/blauwe topping
 • Lange vingers of slagroomsoesjes gedipt in witte chocolade en besprenkeld met roze/blauwe muisjes
 • Roze koeken of (mini) tompoezen
 • Blauwe M&M’s of ander blauw snoep
 • Roze/blauwe limonade

Het moment suprême

Het bekendmaken van het geslacht. Daar draait het natuurlijk allemaal om tijdens de gender reveal party. Maar, hoe doe je dat? Ook dat hangt weer helemaal af van wat jij leuk vindt en waar je je goed bij voelt. Voor het moment zelf kun je je gasten nog laten raden wat ze denken dat het zal zijn. Bijvoorbeeld door het ze op een briefje te laten schrijven. Leuk om achteraf te zien wie het goed had!

Wil je het geslacht letterlijk met een knal bekendmaken, dan kun je kiezen voor een confetti shooter, of een grote zwarte ballon die gevuld is met confetti. Weet je zelf het geslacht ook nog niet (maar heb je het de echoscopist op een briefje laten schrijven), dan is het slim iemand in vertrouwen te nemen die je dat envelopje geeft. Hij/zij kan dan voor jou ofwel de roze of de blauwe variant bestellen. En als deze persoon bij de betreffende webshop aangeeft dat het item voor een gender reveal party is, zijn ze vaak wel zo aardig om alles wat ook maar zou kunnen verklappen dat het meisje of jongen is, vakkundig af te plakken.

De onthulling van het geslacht kun je ook verstoppen in iets lekkers. Tijdens mijn eerste zwangerschap dook ik zelf de keuken in. We wisten zelf al dat het een meisje was en dus maakte ik zelf gender reveal cupcakes met roze vulling. Dat vond iedereen zo tof! Bij onze tweede gender reveal lieten we een gender reveal taart maken. Die keer wisten wij zelf ook nog niet wat het geslacht van de baby was maar gaven wij de taartenbakster het envelopje. Toen we de taart aansneden zagen we dat deze van binnen blauw was en we dus een zoon verwachtten. Erg bijzonder!

gender reveal taart

Wat zou jouw ultieme gender reveal party zijn? Of zou je het geslacht pas willen weten als de baby wordt geboren?

*Disclaimer

Afbeelding gender reveal party afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

 • Reply Jolanda 11 mei 2019 at 22:00

  Wij wisten het geslacht bij beide zwangerschappen niet en vonden dat juist heel leuk.
  Mooie taart trouwens.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.