GASTBLOG ZWANGERSCHAP

Borstvoeding of flesvoeding: wat kies ik?

1 juli 2016

Door gastblogger Thea.

Laat ik gelijk maar zeggen dat dit geen blog is waarin ik de discussie aanga over wat beter is: borstvoeding of flesvoeding. 
Ik ben voor borstvoeding, maar zal nooit of te nimmer iemand veroordelen die ervoor kiest flesvoeding te geven. Ik ga er namelijk vanuit dat iedereen erover nadenkt en zelf beslist wat het beste voor haar en het kind is.

Ik heb er zelf ook even over nagedacht. Want ik ben wel voor borstvoeding, maar ik ben ook alleen…

 Hoewel ik jarenlang heb geroepen “mijn kind krijgt de borst”, heb ik in deze zwangerschap ook weleens overwogen voor de fles te kiezen. Ik ben al alleen en wat als het niet gelijk loopt. Heb ik straks wel de energie om ervoor te zorgen dat het goed gaat? 
Maar na wikken en wegen kom ik toch weer terug bij borstvoeding.

Redenen voor mij om wel borstvoeding te geven zijn vooral:

 • Het is goed voor mijn dochter!
 • Ik heb het altijd bij de hand, ik hoef er dus ’s nachts niet mijn bed voor uit. Geen gedoe met flesjes, spenen uitkoken, de melk is altijd op temperatuur…
 • We raken sneller aan elkaar vertrouwd.
 • Ik hoef niet bang te zijn dat ik midden in de nacht geen melkpoeder meer heb.
 • Het zorgt voor ontspannen momenten voor haar en voor mij.

Ik ben behoorlijk bekend met borstvoeding, maar heb het zelf nog nooit gegeven. Via mijn werk en vrijwilligerswerk ben ik er wel mee in aanraking gekomen. Dus veel begrippen en dingen wist ik al. Maar het zelf moeten doen…. 
En al die dingen die ik gehoord heb als tepelkloven, borstontstekingen, spruw, te weinig of juist teveel melk, en dergelijke. Dat maakt het dan ook weer spannend.

Voorlichtingsbijeenkomst borstvoeding

Ik besloot daarom dat ik hoe dan ook toch naar een voorlichtingsbijeenkomst wilde. 

Ik koos voor die van de VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk). De vereniging waar ik al erg bekend mee ben omdat ik daar vrijwilligerswerk heb gedaan. 
Ik zocht contact met de contactpersoon en een paar weken later zat ik bij haar thuis met nog een andere aanstaande moeder. De voorlichting duurde ongeveer twee uur. 
Er werd uitleg gegeven over hoe aan te leggen, welke dingen we kunnen verwachten in de kraamperiode en daarna. En ook hoe en wat als je weer aan het werk gaat.

 Ik heb er enorm veel van geleerd en ging met een mooi mapje vol brochures weer naar huis.

We gaan er maar vanuit dat mijn dochter en ik natuurtalenten zijn, het in 1x goed gaat en we zonder (al teveel) problemen een mooie borstvoedingsperiode tegemoet gaan. En zo niet, dan weten we wat we kunnen doen en waar we om hulp kunnen vragen.
 Blij dat ik de voorlichting heb kunnen volgen!

Heb jij borst- of flesvoeding gegeven aan je kind(eren)? En, in het geval van borstvoeding, heb jij net als ik vooraf een voorlichtingsbijeenkomst gevolgd?

21 Comments

 • Reply Cindy 1 juli 2016 at 06:57

  Ik heb flesvoeding gegeven bij mijn 2 kinderen.
  Bij de eerste wilde ik borstvoeding geven en heb dit geprobeerd. Mijn dochtertje legde alleen niet goed aan, de melkproductie kwam moeilijk op gang en ik kreeg achteraf niet de juiste begeleiding die ik nodig had. Ik was ook verzwakt na de keizersnee waar ik veel bloed verloren was. Na een paar weken proberen, frustraties en n huilkind heb ik resoluut gezegd en nu is het genoeg, ik ga de fles geven! En dat is uiteindelijk goedgekomen.
  Nu bij de 2e heb ik van te voren gezegd, meteen de fles en wat ben ik blij dat ik daar voor gekozen heb! Ik heb zoveel meer genoten van de eerste weken als bij mijn 1e waar zoveel kostbare tijd verloren is gegaan en waar ik soms nog steeds spijt van heb! In mijn ogen is er tegenwoordig zoveel druk op moeders om borstvoeding te geven.

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:29

   Klinkt alsof je de juiste keuze hebt gemaakt. Ik herken wel een beetje wat je bedoelt met de druk.

 • Reply Femke 1 juli 2016 at 07:53

  Ik heb borstvoeding gegeven. Tijdens mijn zwangerschap wist ik al dat ik dat enorm graag zou willen. Ik heb me dan ook ingelezen als een malle, folders, boeken en online. In het begin was het best pittig, heb serieus getwijfeld of ik ermee door wilde gaan, maar ik heb mezelf nog even laten proberen en gelukkig ging het na een tijdje stukken beter. Ik had mezelf voorgenomen om 6 maanden borstvoeding te geven. Uiteindelijk is het een jaar geworden, waar ik stiekem best heel trots op ben. Ik ben absoluut niet tegen flesvoeding. Iedere moeder maakt die keuze (soms heeft een moeder ook geen keuze) voor zichzelf en haar kind en dat is meer dan prima. Ben zelf immers ook gewoon groot geworden op flesvoeding! Mocht er bij ons een tweede komen dan zou ik maar wat graag weer borstvoeding geven, mocht dat om één of andere reden niet lukken dan wordt het flesvoeding. It’s all good 😉

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:30

   mooi gezegd: it’s all good!

 • Reply tina 1 juli 2016 at 09:17

  Wij hebben 3 kids en alle 3 flesvoeding,
  1: ik heb geen geduld om lang te gaan zitten zoals met borst voeding vaak is en vooral s nachts vond ik t fijn da na een 15 min alles weer sliep
  2: ik vind kolven er verschrikkelijk uit zien…net of je een koe bent
  3:ga ervan uit da flesvoeding ook goed is anders werd t vast niet zoveel verkocht!!!!
  Onze kids zijn nooit ziek ,en er zijn er ook die borstvoeding gehad hebben en ok een allergie hebben
  Ik zeg je moet doen waar je je goed bij voelt!

 • Reply Vlijtig Liesje 1 juli 2016 at 11:12

  Ik gaf ze alle vijf borstvoeding, en heb ook nooit flesvoeding gegeven. Dat wilde ik ook niet.

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:30

   wauw 5x….. mooi!

 • Reply Carianne 1 juli 2016 at 11:37

  Eerlijk gezegd word ik altijd best een beetje boos als men het heeft over kiezen….Ik had geen keus, de bv kwam niet op gang, kids waren te klein en hadden geen kracht en door de stress was het geven echt een ramp. Dus hoezo kiezen?
  Ik hoop voor je dat als je bv gaat geven, het mag lukken en dat je kindje ontspannen en relaxed kan groeien. Maar dat geldt ook voor kv

 • Reply Roos 1 juli 2016 at 12:39

  Een weloverwogen keuze zo te horen. Ik zelf heb alle drie de kinderen flesvoeding gegeven. Bij zowel de tweede als de derde borst geprobeerd. Bij beide ook een informatie middag bijgewoond. De motivatie was er. Maar waar ik vast op liep bij de tweede gebeurde ook bij de derde. Pijn joh…. zo’n pijn. Niet van het verkeerd aanhappen en ook niet van het toeschiet reflex maar gewoon zulke gevoelige tepels. Kolven of een tepel hoedje vond ik teveel gedoe. Daarbij was de eerste ook groot geworden op de fles dus dan is de overstap veel makkelijker gemaakt dan wanneer je echt pro borstvoeding bent. Ik ben op dit gebied geen doorzetter. Ach ik heb weer andere kwaliteiten zeg ik altijd maar 😉 spijt heb ik absoluut niet. Ik wens je veel succes thea. Hopelijk mag het gaan zoals je graag wil !

 • Reply Samantha 1 juli 2016 at 13:21

  Ik heb mijn dochter 6maanden volledig bv gegeven. Na de 6 maanden alleen smorgens en savonds nog voor 3 maandjes.
  Nooit spijt van gehad en ben ook alleen.
  Zo het zo weer doen! Alles ging hier meteen super.

  Ben niet naar een voorlichting avond geweest. Want werkte in de kraamzorg.

 • Reply Jessica 1 juli 2016 at 21:18

  Wat goed dat je borstvoeding wilt gaan (proberen) te geven! Ik twijfel nog heel erg wat ik later zou willen doen als ik mama zou mogen worden..

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:31

   je goed laten informeren en dan zelf een keuze maken. Doe wat jou goed lijkt

 • Reply MetMirjam 1 juli 2016 at 21:50

  Ik heb in eerste instantie borstvoeding gegeven en toen ik niet meer genoeg had, ben ik direct overgestapt naar flesvoeding. Dat voelde op dat moment ook goed. Waar ik ook wat andere opties had kunnen proberen qua borstvoeding, vond ik het prettiger om over te gaan op de fles, zodat ik precies wist wat mijn dochter binnenkreeg.

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:31

   als het goed voelt…dan is het goed 🙂

 • Reply Linda 2 juli 2016 at 00:49

  Ik geef borstvoeding. Bedoeling was 6 weken, maar na een wat moeilijkere start inmiddels 18 maanden. Ik ben niet naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest, niet eens bij nagedacht dat het misschien niet gelijk goed zou gaan.

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:32

   dat is dan misschien ook weer net wat je om je heen hoort, in mijn werk en zo ken ik ook de problemen dus weet dat het ook niet goed kan gaan. Gelukkig bij jou niet van toepassing!

 • Reply Jodi - liefthuis 2 juli 2016 at 15:06

  Bij mij liep de bv niet meteen goed maar met hulp van de kraamhulp ( misschien wel dezelfde als die jij kan krijgen al is dat wel heel toevallig) en lactatiekundige is het toch gelukt en vanaf 3 weken dronk hij volledig uit se borst en hebben we er 7 maanden van genoten

  Succes straks, en als het niet lukt no Worries, no hard feelings, maar als je graag wil goed dat je get probeert

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:33

   Thanx, ik hoop dat het goed gaat! en anders wil ik in ieder geval er een keer hulp bij vragen.

 • Reply Laura 2 juli 2016 at 20:29

  Ik koos bewust in mijn zwangerschap, en eigenlijk daarvoor ook al, ervoor om flesvoeding te geven. Ik heb daar héél veel vervelende reacties op gehad overigens…

  • Reply Thea van Galen 2 juli 2016 at 20:34

   dat geloof ik, een vriendin van mij ook. Maar als jij dat de juiste keuze vond: TOP!

 • Reply Eveline 10 juli 2016 at 12:25

  Ik heb ook een voorlichtingsavond gedaan, zou het iedereen aanraden! Vooral dat je “leert” dat de eerste periode bijna voor iedereen even doorzetten is, jij en je baby moeten het allebei leren. En dat kan best zwaar zijn in die eerste tijd. Ook vond ik het fijn dat ik na de cursus wist dat ik altijd hulp kon vragen en nu ook wist hoe en waar ik dat kon doen. Ik heb uiteindelijk bijna 1 jaar bv gegeven, eerste weken waren zwaar, ook het kolven. En zeker veel gehad aan het bezoek van lactatiedeskundige waar we een afspraak mee hebben gemaakt. En na een jaar natuurlijk trots dat het gelukt is!
  Ik snap dat het niet altijd een keuze is, en daarnaast is iedereen vrij om te kiezen voor of bv of kv.
  Als je graag bv wil geven was voor mij het beste advies: doorzetten zolang en veel je aankan en positief blijven! En als het om welke reden niet lukt neem jezelf niks kwalijk, je hebt het geprobeerd!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.