GEZONDHEID ZWANGERSCHAP

Anticonceptie na de bevalling

9 oktober 2015

depil

Anticonceptie. Ik weet zeker dat het niet het eerste is waar je mee bezig bent als je net een baby op de wereld hebt gezet. Toch gooit de verloskundige al vrij snel een balletje op over anticonceptie na de bevalling. Je kunt immers zonder dat je het door hebt al snel weer vruchtbaar zijn en het is nu eenmaal niet bepaald gezond – laat staan praktisch – om direct weer zwanger te raken.

Hoe lang het na de bevalling duurt voordat je weer vruchtbaar bent, verschilt per vrouw en hangt bovendien af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je borstvoeding geeft of niet. Gemiddeld genomen duurt het zes tot acht weken tot je menstruatie weer op gang komt. In het geval van borstvoeding duurt het gemiddeld acht tot zestien weken. Maar zoals je weet heb je gemiddeld twee weken voor je menstruatie je eisprong, dus ben je altijd eerder weer vruchtbaar dan dat je menstrueert.

Er zijn tegenwoordig natuurlijk een heleboel verschillende mogelijkheden als het om anticonceptie gaat. Welk anticonceptiemiddel je kiest hangt af van je persoonlijke wensen, of je wel of geen borstvoeding geeft en wat je toekomstplannen zijn.

Anticonceptiemiddelen

 • Pil
 • Prikpil
 • Hormoonspiraaltje
 • Koperspiraaltje
 • Anticonceptiering
 • Anticonceptiestaafje
 • Hormonale pleister
 • Pessarium
 • Condoom
 • Sterilisatie

Vrouwen die borstvoeding geven wordt het gebruik van de combinatiepil, hormonale pleister en anticonceptiering afgeraden, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit én de kwantiteit van de moedermelk. Anticonceptiemiddelen die je in dit geval wel veilig kunt gebruiken zijn de pil zonder oestrogeen, het koperspiraaltje, het anticonceptiestaafje en de prikpil.

Geen verwijzing nodig

Aan de drempel om anticonceptie te regelen, ligt het in elk geval niet. Sinds 1 oktober 2015 zijn alle verloskundigen namelijk bevoegd om alle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven én te plaatsen. Dit gold al langer voor de pil en het spiraaltje, maar nu zijn dit ook het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring.  De Koninglijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) ziet dit als een groot voordeel. De kraamvrouw heeft immers gedurende negen maanden een vertrouwensband met haar verloskundige opgebouwd. Bovendien is een verwijzing naar huisarts of gynaecoloog niet meer nodig en betekent het een kostenbesparing in de zorg.

Zelf wist ik direct dat ik niet aan de pil wilde na mijn bevalling. Voordat ik zwanger raakte van Lise was ik al bijna anderhalf jaar ‘anticonceptieloos’ en ik zag op tegen de hormonen die de pil met zich meebrengt. Wij besloten het daarom voorlopig op het gebruik van condooms te houden tot we toe zijn aan een tweede kindje. Wat ik ga doen als er geen kinderwens meer is, weet ik nog niet. Misschien dat ik dan toch kies voor een spiraaltje en de hormonen voor lief neem. Sterilisatie is natuurlijk ook nog altijd een mogelijkheid 😉

Ben jij snel na je bevalling weer aan de pil gegaan of heb je ook gekozen voor een andere vorm van anticonceptie?

6 Comments

 • Reply Simone 9 oktober 2015 at 07:00

  Haha het eerste wat wij dachten na de bevalling is dat ik écht weer aan de pil moest want dit is voorlopig niet voor herhaling vatbaar haha. Ik ben dus weer aan de pil, net zoals voorheen, en heb voor het eerst het idee gehad dat ik flink last heb gehad van hormonen daardoor. Het gaat nu gelukkig weer goed en ik voel me weer de oude, maar er weer inkomen was even zwaar.

 • Reply zomersproetje 9 oktober 2015 at 08:02

  Twee maanden na de bevalling ben ik weer aan de pil gegaan. Ik mocht ‘gewoon’ dezelfde weer gebruiken dat had geen invloed voor de borstvoeding volgens de dokter….Nou dus wel!!! Had ik nooit moeten doen want daardoor nam mijn moedermelk zo erg af dat ik nog maar twee maanden (met veel moeite) borstvoeding heb kunnen geven. Daar heb ik echt spijt van gehad. Als we nog een kindje zouden mogen krijgen gaan we ons echt oriënteren op een ander anticonceptiemiddel na de bevalling!

 • Reply Barbara 9 oktober 2015 at 09:08

  Hier gelijk weer aan de pil, zo wordt mijn PMS een beetje gereguleerd..

 • Reply Vlijtig Liesje 9 oktober 2015 at 12:51

  Nee, ik ben nooit meer aan de pil gegaan. Het stond me zo tegen. Bovendien werd ik door de borstvoeding zo 9 maanden niet ongesteld.

 • Reply iooon 9 oktober 2015 at 16:19

  Ik ben na enkele maanden gestart met de speciale borstvoedingspil. Door de borstvoeding bleef mijn menstruatie uit en ik vond het eng worden. Telkens bang om alweer zwanger te zijn. En condooms voelden niet zo prettig meer, het was nog te gevoelig ofzo. Voordat we besloten voor een kindje te gaan hebben we succesvol 2 jaar de vruchtbare dagen ontweken. Maar zonder cyclus is dat geen optie natuurlijk. Dus de pil dan maar. Maar nu ik de borstvoeding aan het afbouwen ben, ga ik ook weer stoppen met de pil en hopen dat mijn cyclus snel weer terug komt. Na 1 jaar en 9 maanden geen ongesteldheid mag het wel weer een keer. Gewoon als bewijs dat de boel nog werkt.

 • Reply Puck 12 oktober 2015 at 12:15

  Bij de eerste hebben ze de dag na de bevalling een implanol gezet. Dat raad ik niemand aan. Door dat staafje zou je niet ongesteld worden, maar je lichaam wil graag 1x na je bevalling op z’n minst even alle laatste sh*t eruit gooien, dus ik werd wel ongesteld en dat bleef maar aanhouden. Erg vervelend. Nu heb ik niets. Geen zin in hormonen en voorlopig werken de rubbertjes best.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.