ZWANGERSCHAP

Aankomen tijdens de zwangerschap

6 juli 2016

weegschaal

Dat je in een zwangerschap zwaarder wordt is algemeen bekend en natuurlijk ook heel logisch. Ik ben momenteel 23 weken zwanger en tot nu toe zo’n 5 kilo aangekomen. Maar wat wordt nu eigenlijk gezien als een ‘gezonde’ gewichtstoename in de zwangerschap? Waar komen de extra kilo’s vandaan? En hoe komt het toch dat er best wel een taboe rust op dit onderwerp?

Om meteen maar met die laatste vraag te beginnen: vrouwen praten over het algemeen niet graag over hun gewicht. En al helemaal niet over aankomen. Ook al is aankomen tijdens de zwangerschap normaal, ik merk toch dat er weinig over gesproken wordt. Zelf heb ik er niet zo’n moeite mee overigens. Ik schreeuw het ook weer niet van de daken, maar je mag best weten dat ik in mijn zwangerschap van Lise bij 36 weken zo’n 16 kilo was aangekomen. Die week beviel ik, dus als ik het gewoon tot de 40 weken (of langer) had uitgezeten was er vast nog wel een beetje bij gekomen.

Heel bang dat die kilo’s er niet meer af zouden gaan ben ik trouwens nooit geweest. De eerste 6 waren na de bevalling meteen foetsie, de eerste weken gingen er nog eens 6 af en de laatste 4 hebben de meeste moeite gekost. Maar eigenlijk viel ook dat best mee, want door weer langzaamaan te gaan sporten en door veel te wandelen met Lise gingen die er ook beetje bij beetje af.

Zwangerschapskilo’s – waar komen ze vandaan?

Hieronder geef ik globaal weer waar dat extra gewicht ‘m nu eigenlijk in zit aan het eind van je zwangerschap. Dit zijn uiteraard ruwe schattingen die per persoon kunnen verschillen (bron: Voedingscentrum.nl).

 • Gewicht van de baby – 3,5 kilo
 • Vruchtwater – 2 kilo
 • Placenta en baarmoeder – 1,5 kilo
 • Extra bloed – 2 kilo
 • Extra borstweefsel – 0,5 kilo
 • Extra vetweefsel – 3 kilo

Gewichtstoename in de zwangerschap per BMI

Over het algemeen kun je stellen dat hoe lager je BMI is, hoe meer je tijdens de zwangerschap ‘mag’ aankomen. Hieronder de BMI ranges, met daarbij de min/max van een ‘gezonde’ gewichtstoename in de zwangerschap.

BMI < 18,5: een toename van 12 tot 18 kilo;

BMI 18,5 – 24,9: een toename van 11,5 tot 16 kilo;

BMI 25 – 29,9: een toename van 7 tot 12 kilo;

BMI > 30: liefst niet meer dan 6 kilo.

Hoe voorkom ik dat ik teveel aankom in de zwangerschap?

Eigenlijk heel simpel. Door niet overdreven veel te gaan eten tijdens je zwangerschap en te blijven bewegen. Eten voor twee is echt niet nodig. Je lichaam gaat efficiënter met voedingsstoffen om, dus je zult niet veel meer hoeven te eten dan voor je zwangerschap. Je verbruikt wel iets meer energie, maar met een boterham, extra stuk fruit of opscheplepel avondeten extra is dat eenvoudig gecompenseerd. Natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen met iets lekkers (doe ik ook hoor!), maar probeer het niet te overdrijven. Dan blijf je je lekker voelen en ben je na de bevalling ook snel(ler) weer de oude.

Ga trouwens niet lijnen als je zwanger bent of borstvoeding geeft! De afbraak van lichaamsvet zorgt ervoor dat er stoffen in je lichaam vrijkomen die schadelijk zijn voor de baby. Bovendien is er de kans op tekorten aan voedingsstoffen, wat natuurlijk zowel voor jou als je baby niet goed is.

Natuurlijk word je vooral tegen het eind van de zwangerschap wat minder mobiel en zul je minder bewegen, maar bedenk dat fietsen en rustig wandelen dingen zijn die je in principe tot het einde toe gemakkelijk kunt volhouden. Een betere conditie voorkomt trouwens niet alleen overgewicht, maar kan ook de bevalling vergemakkelijken.

Voor wie durft: hoeveel kwam jij aan in de zwangerschap? En hoelang duurde het voordat de kilo’s er weer af waren?

8 Comments

 • Reply Wilmaaa 6 juli 2016 at 11:55

  ik kwam 11 kilo aan bij yarah met 41 weken zwangerschap, ik ben benieuwd hoe dat nu gaat met een tweede zwangerschap 🙂

 • Reply Wendy 6 juli 2016 at 13:59

  Bij mijn eerste zwangerschap kwam ik 13 kilo aan en beviel bij 37.4 Nu bijna 39 weken zwanger en 14 kilo aangekomen dus het gaat vrij gelijk op. Hopen dat dit ook geldt voor na de bevalling want ik was na 8 weken alles al kwijt maar da’s misschien niet helemaal eerlijk als sportinstructeur… ik was na 3 weken alweer aan het trainen 😀 Hoop dat ik dat geluk nu weer heb!

 • Reply Nathalie 6 juli 2016 at 14:27

  Ik ben nu al 5 kilo aangekomen en ben nog maar 13 weken … PFFFF

 • Reply Jessica 6 juli 2016 at 14:41

  Netjes hoor 5 kilo aangekomen in week 23. Per vrouw verschilt dit heel erg, maar wat je zegt als je goed let op je voeding en niet alles wat los en vast zit eet omdat je toch zwanger bent, dan is het volgens mij redelijk te beheersen

 • Reply Channa 7 juli 2016 at 07:19

  Nou, hier was het echt feest. Na 25 kilo heb ik het niet meer gewogen! En dat terwijl ik door de misselijkheid in het begin heel veel ben afgevallen. Het was er overigens wel weer heel snel af, na een half jaartje zat ik weer op mijn oude gewicht.

 • Reply Laura 7 juli 2016 at 10:22

  Bij de eerste 16 kilo en bij de tweede 20 kilo. Bovendien is de tweede een maand te vroeg geboren en zou er zeker nog een paar kilo bijgekomen zijn. Bij beide had ik na een week mijn eigen kleding weer aan. Hoe lang het duurde voor alles er weer af was? Geen idee. Ik weet dat ik bij allebei na 9 maanden borstvoeding een kilo of 5 onder mijn startgewicht zat. Bij deze zwangerschap ben ik 7 kilo bijgekomen en ik ben nu 24 weken

 • Reply Linda 8 juli 2016 at 00:09

  Ik was 36 kg aangekomen, bijna een kg per week dus. Nadat de vliezen gebroken waren was ik gelijk al 6 kg lichter. In de 6 maanden daarna 22kg kwijt, sindsdien blijf ik op hetzelfde gewicht hangen. Doe er ook vrij weinig aan.

  • Reply moonoloog 8 juli 2016 at 22:42

   Het kan per persoon zo enorm verschillen! Fijn dat je er weinig aan hebt hoeven doen om de kilo’s weer kwijt te raken 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.