ZWANGERSCHAP

5 x wat je met de placenta kunt doen

24 januari 2017

Het is negen maanden lang de voedselleverancier van je baby: de placenta. Nadat je je baby op de wereld hebt gezet, wordt even later ook de placenta geboren. Deze is via de navelstreng verbonden met je baby. Maar wat kun je doen met de placenta als die navelstreng eenmaal is doorgeknipt?

Ik lag nog bij te komen van mijn heftige tweede bevalling toen de verloskundige me de placenta met daar aan vast de vliezen liet zien en me tussen neus en lippen door vroeg of ik er wat mee wilde of dat we hem in het ziekenhuis wilden laten. Ik had er vooraf eerlijk gezegd totaal niet over nagedacht en vond het eigenlijk logisch dat de placenta en ik op dat moment afscheid van elkaar namen. Toch zijn er verschillende dingen die je met de placenta kunt doen. Ik ging op onderzoek uit en zet ze op een rij. Ik ben benieuwd of jij ze allemaal al kende.

Lotusbevalling

Bij een zogenaamde lotusbevalling of lotusgeboorte wordt de navelstreng niet doorgeknipt zodra de baby is geboren. De navelstreng zit dus aan het kindje vast en blijft ook vastzitten, totdat deze vanzelf loslaat. Er zouden verschillende voordelen kleven aan een lotusbevalling. Wil je er graag meer over lezen, dan verwijs ik je naar dit artikel.

Opeten

Het klinkt misschien gek, je eigen placenta opeten. Toch is het wel wat alle andere zoogdieren doen zodra ze hun jongen op de wereld hebben gezet. Bovendien zit een placenta boordevol voedingsstoffen en je kunt wel wat extra’s gebruiken als je net bevallen bent. Het eten of drinken van de placenta zou postnatale depressie tegengaan en helpen bij een spoedig herstel na de bevalling.

Maar hoe eet je zo’n ding dan? Nou veel vrouwen schijnen kleine stukjes placenta te verwerken in een smoothie. Dan drink je ‘m dus eigenlijk op. Een andere mogelijkheid is bakken en weer een andere optie is de placenta te laten drogen, tot poeder laten vermalen en er capsules van te laten maken die je vervolgens inneemt.

Het opeten van de placenta komt nog niet veel voor. Ook is nog vrij weinig bekend over eventuele (postitieve) gevolgen.

Begraven

Je kunt er ook voor kiezen de placenta te begraven. Veel vrouwen die kiezen voor begraven, planten er vervolgens een boom bovenop. De placenta maakt de grond vruchtbaar en zorgt ervoor dat de boom goed groeit. Een toepasselijke keuze, aangezien de placenta gezien wordt als de boom van het leven. Waar je rekening mee moet houden als je je placenta wilt begraven is dat je dit diep genoeg doet. Doe je dat niet dan heb je kans dat dieren hem opgraven (ieuw). Een nadeel van de optie begraven is dat wanneer je verhuist, de placenta achterblijft bij je oude huis.

Doneren

Deze mogelijkheid kende ik serieus nog niet! Je kunt er namelijk voor kiezen navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen. Deze kunnen worden gebruikt bij stamceltransplantaties, onder andere bij mensen met leukemie. Om voor deze optie te kunnen kiezen moet je bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum dat samenwerkt met Sanquin en je hier vooraf voor aanmelden. Bij een thuisbevalling is het helaas niet mogelijk navelstrengbloed te doneren. Lees hier meer over het doneren van navelstrengbloed.

Sieraad

Naast opeten en begraven is het mogelijk je placenta te laten verwerken tot een sieraad. Hoe dat precies gaat weet ik niet, maar er zijn webshops die zich erin gespecialiseerd hebben. In mijn zoektocht kwam ik trouwens ook shops tegen die moedermelk in sieraden verwerken als een soort aandenken aan de borstvoedingsperiode.

Weggooien

Nog altijd de meest gekozen optie onder Nederlandse vrouwen is het weggooien van de placenta. Hier heb ik zelf ook voor gekozen. In sommige gevallen wordt de placenta dan gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Beval je in het ziekenhuis dan wordt er vaak blindelings vanuit gegaan dat je je placenta niet meer wilt hebben. Heb je er een specifieke bestemming voor dan is het dus verstandig dit van tevoren even aan te geven.

Voor welke optie koos (of kies) jij na je bevalling en waarom?

8 Comments

  • Reply Nicole 24 januari 2017 at 06:45

    Weggooien! Heb dat ding ook nooit gezien ivm de keizersnede..

  • Reply Essma 24 januari 2017 at 09:56

    Ik heb eerlijk gezegd alle opties overwogen wat met de tweede bevalling te doen omdat ik een beetje spijt kreeg na de eerste keer. Toen het moment daar was..en uiteindelijk dus een keizersnede werd, heb ik m’n gevoel laten spreken en het werd toch weer ‘weggooien’.

  • Reply Patricia 24 januari 2017 at 11:58

    Nooit bij stil gestaan, maar die andere opties spreken me ook niet echt aan. Behalve de medische dan; als je iemand kan helpen, is dat natuurlijk mooi.

  • Reply Vlijtig Liesje 24 januari 2017 at 11:58

    Wij hebben ‘m begraven.

  • Reply Henrieke 24 januari 2017 at 13:04

    Ik denk dat ik hem gewoon zou weggooien. Nou las ik wel dat het goed zou zijn om pas na drie minuten de navelstreng door te knippen, zodat de baby meer bloed krijgt. Misschien ooit eens handig om te weten. 🙂

  • Reply Jodi - liefthuis 24 januari 2017 at 18:13

    Woow wist niet dat er zoveel mogelijkheden zijn. Heb gehoord dat je placenta ook kan laten verwerken tot vitamine pillen

  • Reply Jessica 24 januari 2017 at 21:45

    Dit is wel hele goede info! Ik ga eens kijken naar het doneren, dan kan ik dat onthouden voor als ik ooit zwanger mag zijn.

  • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 25 januari 2017 at 00:44

    Die van ons zoontje is bij het medisch afval geeindigd. Doneren kan helaas niet in ons ziekenhuis 🙁

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.