ZWANGERSCHAP

5 x Babyshower spelletjes

8 oktober 2016

babyshower spelletjes

Een babyshower is een leuke manier om een zwangere dame in het zonnetje te zetten. Ik werd tijdens mijn zwangerschap van Lise verrast met een babyshower en vorige week zondag werd ik geheel onverwacht opnieuw in de watten gelegd! Het leek me leuk wat typische babyshower spelletjes voor je op een rij te zetten. Ik verzamelde er vijf!

1. Raad de buikomtrek

Een spelletje dat wat mij betreft echt niet mag ontbreken op een babyshower is het raden van de omtrek van de zwangere buik. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een bol wol (leuk als die ofwel blauw of roze is!), een centimeter en een schaar. Alle aanwezige dames doen het touw rond hun middel en knippen het af op de lengte waarvan zij denken dat die het dichtst in de buurt komt van de buikomtrek van de zwangere. De zwangere dame zelf meet haar buik als laatste op en vervolgens wordt gekeken wie er het dichtst bij zit.

babyshower

Mijn ervaring is dat de touwtjes negen van de tien keer veel te lang worden geknipt, maar bij mijn babyshower vorige week had een vriendin het gewoon precies goed: 106 cm. Super knap!

2. Babynamen ABC

Ook een hele leuke is het maken van een babynamen ABC. Op een groot vel zet je de letters A tot en met Z onder elkaar. Vervolgens is het aan de zwangere om bij elke letter een jongens- dan wel meisjesnaam te verzinnen. Weet ze DE naam al, dan is het natuurlijk aan haar of ze die durft op te schrijven of dat ze gewoon voor een compleet andere naam kiest… Dit ABC kun je trouwens ook doen met Babydingen.

3. Het raden van de bevallingsdatum

Uiteraard moet er ook een gokje worden gewaagd wat betreft de datum van bevallen. De uitgerekende datum zal bekend zijn en dus is het aan alle dames om te voorspellen wanneer zij denken dat de kleine zich aandient. Eerder, later, of misschien zelfs precies op de uitgerekende dag? Leuk om na de bevalling terug te kijken wie er het dichtst bij zat en of iemand het misschien wel precies goed heeft geraden.

4. Babyfoto raden

Zorg dat iedereen (behalve de zwangere) vooraf op de hoogte is en laat ze een babyfoto van zichzelf meenemen naar de babyshower. Zorg ook dat je een babyfoto van de zwangere ontfutselt, zonder dat zij dit doorheeft. Hang alle foto’s aan een waslijn en laat iedereen een lijstje maken van wie zij denken dat er op de foto staat. Wie doet het het best?

5. Baby 30 Seconds

Ken jij het populaire spel 30 Seconds? Het is de bedoeling dat de zwangere in 30 seconden zoveel mogelijk baby- en zwangerschapsgerelateerde woorden raadt aan de hand van de omschrijvingen die haar vriendinnen geven. In die omschrijving mag het woord (of mogen delen van het woord) natuurlijk niet worden uitgesproken. Hilariteit verzekerd!

Babyshowerboek

Om te zorgen dat de zwangere dame aan het eind van de babyshower met een leuke herinnering naar huis gaat, kun je haar een zelfgemaakt ‘Babyshowerboek’ meegeven. Mijn vriendinnen hadden er elk een persoonlijke brief in geplakt, samen met een collage aan foto’s die zij zelf hadden uitgekozen en bijvoorbeeld typisch zijn voor onze vriendschap of letterlijk foto’s uit de oude doos waarop we samen staan. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik al die mooie, lieve woorden las. Zelfs van M zat er een fotocollage en een brief in geplakt.

babyshower2

In dat Babyshowerboek kun je ook alle activiteiten van die dag een plekje geven. Zo heeft de zwangere alles mooi bij elkaar en kan ze na de bevalling nog eens terugbladeren om te zien wie er ook alweer wat gegokt had bijvoorbeeld.

Wat is een babyshower?

De babyshower komt voort uit een gebruik dat is ontstaan in India. Het huis van de zwangere wordt versierd en zij wordt in het zonnetje gezet, waarbij zowel moeder als baby goede wensen en cadeaus krijgen van hun geliefden om aan te geven dat ze welkom zijn in de familie.

De naam ‘babyshower’ komt uit Amerika en is ook de term die wij gebruiken voor het feestje om een zwangere te verrassen. Vaak wordt de babyshower georganiseerd in het derde trimester, zo rond de zevende à achtste maand van de zwangerschap. Meestal worden vriendinnen, maar ook zussen en (schoon)moeder uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de zwangere vooraf niet weet dat er een babyshower georganiseerd wordt en wanneer, zodat dit op de dag zelf echt een verrassing is.

Ben jij verrast met een babyshower tijdens je zwangerschap?

Afbeelding babyshower koekjes via Shutterstock.

7 Comments

 • Reply Nicole 8 oktober 2016 at 06:05

  Dat babyshowerboek vind ik dus echt een tof idee!! Dat met de baby foto’s raden deden we bij mijn schoonzusje ook.. heel leuk!

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 8 oktober 2016 at 07:20

  Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik 2 baby showers gehad. Was heel leuk! Nog een spelletje: raden wat er in een potje babyvoeding zit door te proeven! Zo vies!!!

 • Reply Charlotte 8 oktober 2016 at 09:08

  Dit vind ik wel leuke spelletjes! Ik vind die luier spelletjes altijd vreselijk maar dit is leuk. Ga ik onthouden!

 • Reply Jessica 8 oktober 2016 at 10:00

  Wat leuk de buikomtrek raden… En ja die ABC van namen en de geboorte datum raden, dat hoort er gewoon bij haha

 • Reply Merel 8 oktober 2016 at 22:09

  Haha grappig hoe verschillend dat kan zijn. Ik vond het verschrikkelijk dat vriendinnen mijn buikomtrek gingen raden. Vond het raden van de datum wel leuk, net als 30 seconds en babyfoto’s raden.

 • Reply Ineke 10 oktober 2016 at 08:53

  Blijf het heel leuk vinden. Hier in België hebben we dit helemaal niet :).

 • Reply Roelina 12 oktober 2016 at 15:30

  Wat leuk, op mijn eerste zelf georganiseerde babyshower voor mijn schoonzus, maakte ik met alle aanwezigen ook een babyshowerboek.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.