ZWANGERSCHAP

5 tips om bewust van je zwangerschap te genieten

11 juni 2016

zwangerschap

We hebben het druk tegenwoordig. Of dat nu met werk is, hobby’s, sociaal leven of een combinatie ervan. Als je zwanger bent, wordt het er meestal niet minder druk op en ben je soms zo bezig met andere dingen dat je geen tijd hebt om er bewust bij stil te staan. En dat terwijl een zwangerschap iets is dat je maar eens of slechts een paar keer in je leven meemaakt. Super bijzonder dus! Er gebeurt in 40 weken ontzettend veel in je lichaam. Er wordt gewoon een nieuw mensje gecreëerd. Zeker nu ik voor de tweede keer zwanger ben, merk ik dat ik er minder bewust mee bezig ben dan de eerste keer. Merk jij ook dat je misschien wat minder stil staat bij je zwangerschap dan je zou willen, dan geef ik hieronder 5 tips om bewust van je zwangerschap te genieten.

Maak regelmatig een foto van je groeiende buik

Hoe leuk is het om aan het eind van de zwangerschap terug te kunnen kijken naar hoe je buik zich heeft ontwikkeld? Het kost steeds maar heel even tijd, maar je moet er natuurlijk wel aan denken. Zet bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse reminder in je telefoon en zorg dat er iemand in de buurt is die de foto voor je wil maken. Extra leuk is het om voor de foto steeds dezelfde outfit aan te trekken. Dan zie je pas echt goed hoe enorm je buik gegroeid is in je zwangerschap!

Ik laat M elke week een foto van mijn buik maken. Ik trek dan een zwart setje kleding aan en ga telkens op precies hetzelfde plekje staan. Het standpunt van waar de foto is genomen is niet elke keer precies hetzelfde, maar hopelijk heb ik dan straks toch een leuk rijtje buikfoto’s naast elkaar. Ik gebruik ze nu trouwens al voor mijn wekelijkse zwangerschapsupdates.

Houd een zwangerschapsdagboek bij

Ook een hele goeie, wat mij betreft. Je kunt er natuurlijk voor kiezen zelf te schrijven in een blanco dagboek, maar er zijn ook speciale boeken op de markt met voorgedrukte vragen per zwangerschapsweek. Tijdens mijn zwangerschap van Lise hield ik het Mijn 9 maanden dagboek van Pauline Oud bij. Deze zwangerschap twijfelde ik of ik datzelfde boek opnieuw zou aanschaffen of toch voor een vergelijkbare variant zou kiezen. Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen hetzelfde boek te kopen, omdat ik op die manier mijn zwangerschappen goed met elkaar kan vergelijken als ik dat wil en ik het eerlijk gezegd ook het leukste zwangerschapsdagboek vind wat momenteel te koop is. Ik vind het trouwens ook een leuk idee als ik mijn beide kindjes straks hetzelfde boekje kan geven 🙂

Vraag de gratis zwangerboxen aan en haal ze op

Als zwangere word je gebombardeerd met reclame, kortingsacties en voordeelbonnen. Soms vervelend, maar andere keren ook best handig. Want er zijn diverse winkels waar je gratis een zogenaamde zwangerbox kunt aanvragen. Die box is meestal gevuld met een aantal leuke tijdschriften, wat kleine cadeautjes of spulletjes voor de baby of jezelf en vaak zit er ook een alcoholvrij biertje in. Ik heb de Blije Doos van Prénatal, de Zwanger Box van Ouders van Nu en een koffertje van Woezel en Pip dat ik van de verloskundige kreeg, al in huis. Ik moet alleen het cadeaupakket van Baby-Dump nog een keer gaan ophalen. Je kunt het hebberigheid noemen, maar ik vind het ook onderdeel van de voorpret voor de komst van je baby. Zeker als het je eerste is en je nog weinig of niets aan babyspul in huis hebt, zijn die boxen erg leuk!

Volg de ontwikkeling van je baby van week tot week

Dat er een klein baby’tje in je buik groeit, weet je zo onderhand wel. Maar weet je ook in welke week er zich wat ontwikkelt? Wanneer gaat de baby bijvoorbeeld voor het eerst bewegen? Of doet hij zijn ogen open? Wat mij betreft maakt kennis over de ontwikkeling van je baby het zwanger zijn nog net even wat specialer. Er zijn diverse nieuwsbrieven waarop je je kunt abonneren om elke week op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkeling van het kindje in je buik. Zelf gebruik ik de Zwanger & Baby app van Ouders van Nu op mijn iPhone. Naast een wekelijks verhaaltje over de ontwikkeling van de baby, voorziet de app je dagelijks van een leuk weetje.

Creëer ‘contactmomentjes’ met je baby

Een band opbouwen met je kindje begint al tijdens je zwangerschap. Zeker wanneer je buik begint te groeien en wanneer je de bewegingen van je kind begint te voelen, is het mooi om af en toe even tijd voor hem of haar ‘vrij te maken’. Als ik ’s avonds op de bank lig, ‘knuffel’ ik vaak met mijn buik en ook in bed, als de baby lekker actief aan het bewegen is, vind ik het leuk om mijn handen op mijn buik te leggen en zo contact te maken. Het maken van contact met je baby is trouwens meestal ook onderdeel van een cursus zwangerschapsyoga. Die heb ik tijdens mijn eerste zwangerschap gevolgd, maar doe ik nu waarschijnlijk niet.

Wat doe (of deed) jij om bewust van je zwangerschap te genieten?

3 Comments

 • Reply Nathalie 11 juni 2016 at 07:42

  Dat heb ik ook allemaal gedaan behalve die foto’s. Daar had ik wel spijt van. Gaan we bij de volgende proberen te doen…

 • Reply Charlotte 11 juni 2016 at 09:49

  Mocht ik ooit nog een keer zwanger zijn dan wil ik misschien wel een zwangerschapsshoot laten doen. Ik heb van mijn zwangerschap van Aukje wel buikfoto’s maar bijna geen gewone foto’s waarop je mijn buik ziet en dat vind ik nu best jammer…

 • Reply janske 11 juni 2016 at 20:33

  Check check dubbel check…ik moet alleen wel even mijn zwangerschapsboek bijwerken maar met mijn wekelijkse online updates is dat zo gepiept…ondanks alle kwaaltjes probeer ik met deze momenten inderdaad zo bewust mogelijk te genieten. Fijn.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.