WERK ZWANGERSCHAP

45% vrouwen last van zwangerschapsdiscriminatie

13 november 2015

zwanger2

Een werkgever mag een vrouw niet anders behandelen op de werkvloer omdat ze zwanger is of jonge kinderen heeft. Uit onderzoek blijkt echter dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaringen heeft die wijzen op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks gaat het om maar liefst 65.000 vrouwen!

De discriminatie houdt voor sommigen in dat zij hun baan verliezen. En dat juist in een periode waarin financiële zekerheid belangrijker dan ooit is. Het College voor de Rechten van de Mens vindt gelijke behandeling van zwangere vrouwen belangrijk en roept hen op melding te maken van zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschapsdiscriminatie

Wat betekent dat nu eigenlijk, zwangerschapsdiscriminatie? Kort gezegd kom het erop neer dat een werkgever een vrouw niet mag weigeren voor een baan of anders mag behandelen op de werkvloer omdat zij zwanger is of jonge kinderen heeft. De bescherming van zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen geldt bij werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, opleiding en promotie, terugkeer na verlof, beëindiging van het contract en bij het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Een aantal cijfers en feiten over zwangerschapsdiscriminatie:

  • 45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren geven aan dat zij iets hebben meegemaakt dat volgens de wet op discriminatie wijst.
  • 44% van de vrouwen met een tijdelijk contract geven aan dat hun contract niet is verlengd (mede) wegens zwangerschap.
  • 38% van de vrouwen geeft aan dat het contract op het laatste moment niet doorgaat of dat de voorwaarden worden veranderd vanwege de zwangerschap.
  • 13% van de vrouwen geeft aan dat zij door haar zwangerschap of moederschap is benadeeld. Ze werden uitgesloten voor een promotie, liepen salarisverhoging mis, mochten geen opleiding volgen of liepen een vast contract en/of urenuitbreiding mis.
  • Bij 10% van de vrouwen die na terugkomst van hun verlof bij dezelfde werkgever in dienst blijven heeft de werkgever bepaalde taken afgenomen zonder haar medeweten. In 5% van de gevallen is de werkneemster in een andere, lagere functie geplaatst.
  • 3% van de vrouwen met een vast contract geeft aan dat zij is ontslagen (mede) wegens zwangerschap.
  • Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart onprettige ervaringen op het werk, die niet altijd als discriminatie te betitelen zijn. Zo verloopt de omgang met collega’s en/of de leidinggevende niet altijd goed en is het in de praktijk niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven.

Campagne tegen zwangerschapsdiscriminatie

Hoewel het momenteel niet op mij van toepassing is, ben ik natuurlijk tegen zwangerschapsdiscriminatie en vind ik daarom dat de cijfers drastisch omlaag moeten. Ik support dan ook graag de campagne van het College voor de Rechten van de mens, waarin ze vrouwen oproept melding te maken van discriminatie. Je kunt hiervoor terecht op www.mensenrechten.nl/zwanger. Ik zou zeggen: laat van je horen!

Heb jij (in je omgeving) weleens te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie?

2 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 13 november 2015 at 13:12

    Nee, echt nog nooit. Hoogstens positief, dat mensen voor me opstonden in de bus!

  • Reply Puck 17 november 2015 at 20:53

    Ik ben 2x mijn baan kwijt geraakt tijdens mijn zwangerschappen. Eerste keer werd mijn contract niet verlengd, de tweede keer is het echt opgebroken omdat ik zwanger was. Het excuus was dat ik via een ander bureau werkte en zij hadden iemand nodig voor 40u, dus vroegen zij iemand anders via het bureau. En die moeten…
    Ik weet er dus alles van. Goed ziek was ik ervan.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.