ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

28 weken zwanger

23 september 2013

Weer een week voorbij, wat gaat het snel! Ik ben nu 28 weken zwanger en daarmee officieel in het derde trimester van de zwangerschap beland. De afgelopen week is er 8 ons bij gekomen en mijn buikomtrek is ook weer gegroeid met 1 cm, wat neerkomt op een totaal van 99 cm!

Hoe ik me voel

Over het algemeen voel ik me nog steeds heel goed. Ik merk alleen dat het langzaamaan steeds een beetje zwaarder begint te worden. Zo ben ik weer sneller moe, net als in het begin van de zwangerschap. Ook lichamelijk zijn er wat ongemakken bij gekomen. Ik merk dat mijn buik vaker in de weg zit, bijvoorbeeld als ik iets van de grond moet oppakken of sokken en schoenen aan wil trekken. Maar over het algemeen ben ik nog best mobiel en probeer ik zoveel mogelijk in beweging te blijven. Het is belangrijk om je conditie een beetje op peil te houden. Dat is een voordeel tijdens de bevalling en zorgt er ook voor dat je na de bevalling sneller herstelt!

Ik voel de baby al zo ongeveer vanaf de zeventiende week van mijn zwangerschap bewegen, maar sinds afgelopen week heeft dat een geheel nieuwe dimensie gekregen. Het zijn niet langer plopjes of bubbels, maar serieuze stompen en duwtjes, zo grappig! Ik zat vorige week met mijn broertje in de trein en je zag mijn buik helemaal op en neer bewegen. Ik merk dat ze ’s avonds als ik op de bank en daarna in bed lig het actiefst is. Het is geweldig om te voelen en maakt dat het ook voor M nog realistischer is geworden dan het al was.

Ik heb afgelopen week ook weer een controle gehad bij de verloskundige. Ze kon nu ook voelen hoe het kindje lag en dat was zo bijzonder om te weten! Ze lag met het hoofdje beneden, het rugje aan de linkerkant van mijn buik en de voetjes aan de rechterkant. Ik vermoedde al zoiets, want het getrappel was vooral rechtsboven in mijn buik te voelen. M mocht met de verloskundige mee voelen en voelde toen ook waar het hoofdje zat, zo leuk! Mijn bloeddruk was in orde en we hebben ook nog even naar het hartje geluisterd.

Toen ik een afspraak voor de volgende keer ging maken, zijn meteen alle afspraken tot begin november alvast ingepland. Wel zo makkelijk, maar dan besef je opeens dat de uitgerekende datum razendsnel dichterbij komt! 4 november krijg ik nog een echo om de ligging van de baby te bepalen. Mocht ze dan niet met het hoofdje naar beneden liggen, dan kan er nog een poging worden gedaan haar te draaien. Verder moet ik binnen nu en drie weken opnieuw bloed laten prikken om mijn ijzer en glucose te checken.

Ontwikkeling baby

Een nieuwe mijlpaal! Je bent in het derde trimester beland. De baby begint nu echt op een pasgeborene te lijken. De verhoudingen kloppen steeds beter en het dons waarmee de baby was bedekt verdwijnt langzaam. Hier komt nu huidsmeer voor in de plaats, een soort vette crème die voorkomt dat het huidje van de baby uitdroogt. Bij baby’s die vroeg geboren worden kun je het huidsmeer soms nog zien zitten.

Het kraakbeen verandert langzaam in bot, waarbij de schedel nog wel zacht blijft zodat die straks makkelijker door het geboortekanaal past. De smaak van je baby ontwikkelt zich nu ook, door het aanmaken van smaakpapillen. Het vruchtwater in je baarmoeder smaakt naar wat je eet en speelt een rol bij de smaakontwikkeling van je baby.

Rond deze week van je zwangerschap ontstaat er ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Over het algemeen zijn jongens iets zwaarder dan meisjes.

2 Comments

 • Reply Monique 24 september 2013 at 23:50

  Hee, ik vind je vloggs echt super leuk en interessant! Mooi om te zien hoe jullie meisje zo goed groeit 🙂 ik had een vraagje; wat ga je doen als de baby er eenmaal is? Stop je dan helemaal met de website en de video’s?

  Groetjes,
  Monique van der Plas

  • Reply Monique 25 september 2013 at 09:15

   Wat leuk om te lezen, bedankt! Ik ben zeker niet van plan te stoppen met mijn blog of het maken van video’s als de baby er eenmaal is. Het zal wel even uitzoeken zijn hoe ik het met elkaar ga combineren, maar het lijkt me leuk om jullie ook op de hoogte te houden van haar ontwikkeling en mijn ervaringen als nieuwe mama 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.