ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

26 weken zwanger

10 september 2013

Alweer een week verstreken… 26 weken zwanger momenteel! Nog een weekje en dan ben ik officieel in het laatste trimester van de zwangerschap beland. Mijn buikomtrek is niet veranderd ten opzichte van vorige week. Gek, want ik heb wel het idee dat ‘ie gegroeid is! Ik ben verder een nette 4 ons aangekomen.

Hoe ik me voel

Weinig bijzonderheden te melden en dat is een goed teken! Wel was ik iets minder blij met het warme nazomerweer aan het begin van de week. Slapen ging daardoor weer niet al te best en ook overdag bleef ik maar zoveel mogelijk binnen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar volgens mij ben ik een beetje klaar met de zomer. Ik heb zin in de herfst!

Maagzuur was de afgelopen week opeens een dingetje. Ik heb er bijna elke dag wel even last van gehad, wat niet fijn was! Ik moet nog even zien te achterhalen bij welke eet- en drinkgewoonten het maagzuur opspeelt, zodat ik daar een beetje rekening mee kan houden. Ik weet dat je er medicatie tegen mag innemen, maar ben daar toch niet zo’n voorstander van. Maar eens even kijken hoe dit zich ontwikkelt!

Afgelopen dinsdagavond was het dan zover: mijn eerste les zwangerschapsyoga! Zoals beloofd zou ik jullie deze week laten weten hoe het was. Aangezien het mijn allereerste les yoga ooit was, besloot ik er zonder verwachtingen naartoe te gaan. We zaten met in totaal acht zwangere meiden op een dun matrasje op een lichte zolder. We hebben deze eerste les alleen wat ontspanningsoefeningen gedaan, maar het beviel me erg goed. Baby begon een paar keer flink te bewegen, dus ik denk dat ze het ook erg fijn vond 🙂 Als ik een paar lessen achter de rug heb, zal ik er eens een blogpost en aparte video aan wijden.

Vrijdag gingen we met alle vrijwilligers van de Kindertelefoon een dagje naar de dierentuin. We zouden daar een twee uur durende rondleiding krijgen. Gelukkig ging het lopen me goed af, al was het erg warm en voelde ik de vermoeidheid aan het einde van de rit behoorlijk. De dag werd afgesloten met een picknick en hoewel dat erg ontspannen was, kon ik geen fijne houding vinden zo op een kleedje op de grond. Maar afgezien daarvan was het een heel geslaagde en gezellige dag!

Vanavond heb ik mijn tweede les zwangerschapsyoga en morgen vertrekken we voor een paar dagen met z’n tweetjes naar Parijs! We gaan op ‘babymoon’, het laatste tripje dat we nog met z’n tweetjes zijn. Ik heb er echt super veel zin in en hoop dat mijn lichaam nog een beetje wil, maar ik denk dat het wel goed komt als ik op tijd rust neem en we niet al te lange stukken achter elkaar lopen. Volgende week hoor je hoe het was!

Ontwikkeling baby

Ben je 26 weken zwanger, dan heb je weer een mijlpaal bereikt! Je kindje heeft vanaf nu namelijk overlevingskansen buiten de baarmoeder. Dit betekent niet dat het zonder gevaar is als het nu geboren zou worden. De longen zijn immers nog niet rijp en de kans op infecties is groot. Maar met intensieve medische zorg zou je kindje zo’n 85% kans hebben het te overleven.

Sinds de 11e week van je zwangerschap zitten de oogleden van je baby dicht, maar deze week gaan ze weer open. Licht en donker onderscheiden wordt zo een stuk makkelijker voor je baby, dus hij krijgt al steeds meer mee van het leven buiten. De bewegingen die je baby maakt worden steeds sterker en kunnen zelfs wat pijnlijk aanvoelen. Dit is niet gevaarlijk, hooguit wat ongemakkelijk.

Je kindje neemt steeds meer ruimte in en daardoor kunnen je ingewanden wat in de verdrukking komen. Hierdoor moet je bijvoorbeeld vaker plassen of krijg je wat last van je darmen. Sporten zal ook steeds minder comfortabel worden, omdat je buik echt in de weg begint te zitten. Zwemmen is een sport die je de hele zwangerschap goed kunt blijven uitoefenen, dus misschien is dat het overwegen waard 🙂

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.