ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

25 weken zwanger

4 september 2013

Het is alweer tijd voor een nieuwe update! Vandaag ben ik 25 weken en 3 dagen zwanger.  De buik is weer wat gegroeid, 1 cm erbij ten opzichte van vorige week. Dat betekent nu een totaal van 97 cm! (In de intro van de video zie je dat ik 96 cm meet, maar dat is ’s ochtends vroeg opgenomen, terwijl ik mijn buikomtrek normaal gesproken altijd ’s avonds meet en dan is het momenteel wel 97 cm. Sorry voor de verwarring!) Qua gewicht is er de afgelopen week een kilo bijgekomen. Een hele kilo! Oeps… Groeispurt??

Hoe ik me voel

Ik heb een hele goede week achter de rug! Heb lekker twee keer kunnen sporten en ben ook met m’n studie productief bezig geweest. Volgende week examen, dus dat is een goede stok achter de deur! Wel merk ik dat ik in de late middag moe word. Maar tegen de tijd dat ik ga koken en het etenstijd is, is die moeheid meestal weer verdwenen.

Slapen gaat de laatste tijd ook weer beter, al word ik wel een aantal keer per nacht wakker. Ik heb zelfs een aantal keer gehad dat ik op m’n zij lag en daarbij wat teveel op m’n buik ‘leunde’, waarna ik de baby tegen het matras voelde schoppen! Ik was bang dat ze misschien klem zou zitten, maar ga er eigenlijk vanuit dat dat niet kan…

Maandag ging ik met een vriendin sporten. Na afloop dronken we nog een kopje thee en voelde ik de baby schoppen. Toen ik haar hand snel op mijn buik legde, voelde ook zij de bewegingen vrijwel direct. Hetzelfde gebeurde een paar dagen later toen we een avond naar mijn broertje gingen. We aten daar en later kwam ook zijn vriendin gezellig langs en speelden we spelletjes. Net na het eten voelde ik de baby trappelen en zo heeft mijn broertje haar schopjes ook al kunnen voelen! Zo leuk en bijzonder 🙂

Babykamer

Al het schilderwerk in de babykamer is inmiddels gedaan, dus het is nu echt wachten tot de meubeltjes worden geleverd. Helaas duurt dat nog twee maanden… Om die periode wat te overbruggen ben ik alvast begonnen met het zelf knutselen van wat decoratie. Ik ben nu bezig vogelhuisjes te beschilderen en te beplakken. Erg leuk om te doen. Als ze klaar zijn krijgen jullie ze uiteraard te zien!

Nesteldrang

Ik heb het idee dat ik last begin te krijgen van nesteldrang. Ik heb de hele dag door de neiging dingen op te ruimen en uit te zoeken en ben flink aan het poetsen geslagen. Erg fijn en ook goed, want in de eerste maanden van mijn zwangerschap is er vanwege vermoeidheid veel blijven liggen…

Ontwikkeling baby

Doordat de baarmoeder zich af en toe samentrekt, kun je wat last krijgen van harde buiken. Dit worden ook wel ‘oefenweeën’ genoemd.  Op die manier oefent je lichaam alvast voor de bevalling. Wees niet bang, want dit kan absoluut geen kwaad! Je kunt echter ook harde buiken krijgen als je je teveel hebt ingespannen. Als het erg vaak voorkomt en/of pijn doet, raadpleeg dan altijd even je verloskundige. Het kan zijn dat je het iets rustiger aan moet gaan doen. Heb je het te druk of ervaar je veel stress, dan kan dit de groei van de baby belemmeren.

Doordat het voelzintuig nu volledig is ontwikkeld, kan de baby nu bewust voelen. Hij voelt aan zijn eigen lichaam, zijn gezicht, maar ook de navelstreng. Doordat de baby en ook het hartje van de baby steeds groter groeien, kun je vanaf nu met een lege wc-rol vanaf de buitenkant van je buik het hartje horen. Dit kun je helaas niet zelf, maar bijvoorbeeld wel je partner of een vriend(in). Begin met luisteren ongeveer 10 cm onder je navel en verschuif de wc-rol rustig tot je de hartslag hoort. Deze is ongeveer dubbel zo snel als je eigen hartslag.

De baby is dus al een stuk groter dan een paar weken geleden en ‘zwemt’ daardoor niet meer geheel los in het vruchtwater. Maar dat betekent niet dat hij zich niet meer alle kanten op kan bewegen. Zo ligt hij soms met het hoofdje naar beneden en dan weer met het hoofdje omhoog. Een definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen en dat hoeft ook niet. Maak je dus geen zorgen als je kindje bij een controle in stuit blijkt te liggen. Dit kan nog van dag tot dag veranderen!

1 reactie

  • Reply Mieke 5 september 2013 at 20:56

    Mooie buik al hoor! Fijn dat het allemaal goed gaat en dat je nog lekker kunt sporten en kunt studeren.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.