ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

23 weken zwanger

19 augustus 2013

Sinds vandaag zit ik officieel in de 24e week van mijn zwangerschap! Qua gewicht is er de afgelopen week niets bij gekomen en qua buikomtrek slechts een halve centimeter (94,5 cm) ten opzichte van vorige week. Vreemd, want ik heb wel echt het idee dat mijn buik gegroeid is!

Hoog tijd om even terug te blikken op week 23. Waar kreeg ik de afgelopen week mee te maken?

Hoe ik me voel

Had ik de afgelopen weken nauwelijks last van kwaaltjes, deze week was dat wel anders. Er zijn ook een aantal compleet nieuwe dingen bij gekomen. Zo heb ik opeens af en toe last van maagzuur. Als ik net gegeten heb zit ik propvol, ook bij normale porties. En slapen gaat de laatste tijd ook niet al te best. Verder merk ik dat ik over het algemeen gewoon wat trager aan het worden ben. Ik pak nog bijna dagelijks de fiets, maar word dan door mensen ingehaald die ik normaal gesproken zelf in zou halen. Opstaan vanaf de bank en uitstappen uit de auto kost opeens meer tijd. En in de stad moet M echt zijn pas inhouden wil ik hem bij kunnen houden.

Lijkt het nu alsof het alleen maar ellende is en ik niet geniet van de zwangerschap? Dan moet ik dat meteen even rechtzetten. Ik vind het namelijk nog steeds fantastisch om zwanger te zijn! De baby beweegt nog steeds heel regelmatig en dat zijn echt genietmomentjes! Zeker als ik even de tijd neem om me erop te concentreren! Ook vind ik het leuk dat mijn buik nu echt een ‘babybump’ is geworden die groter en groter groeit. Dat we over een maand of vier met ons meisje in onze armen staan kunnen we allebei nog nauwelijks geloven…

Tweedehands babykleding

Gisteren stonden M en ik een dagje op een rommelmarkt om wat oude spullen kwijt te raken. Naast ons stonden mensen die een hele berg meisjesbabykleding verkochten. Daar moest ik natuurlijk wel even tussen gaan neuzen. Voor in totaal €7,50 kocht ik een hele stapel schattige kleertjes én roze namaak-Uggs 🙂

Babykamer

Ook de babykamer vordert gestaag. M heeft het plafond en drie van de muren inmiddels wit geverfd en één muur mintgroen. We zijn helemaal blij met hoe de kleur uiteindelijk heeft uitgepakt! De plinten en radiator moeten nu alleen nog een likje verf en dan is het wachten op de meubeltjes die, helaas, pas begin november worden geleverd.

Ontwikkeling baby

Aan het begin van de 23e week weegt de baby ongeveer 500 gram. Een halve kilo! De lengte bedraagt dan ongeveer 30 cm. Vanaf nu zal het lichaam sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna gelijk zijn aan die van een pasgeboren baby.

In week 23 begint de baby ook te ademen. Geen lucht natuurlijk, maar vruchtwater. Op die manier kan hij het ademen alvast oefenen voor na de geboorte. Af en toe zal de baby zich hierbij verslikken en de hik krijgen.

Rond deze tijd kan het gebeuren dat er wat vloeistof uit je tepels komt. Dit is nog geen moedermelk, maar colostrum, de eerste melk die de baby na de geboorte binnen zal krijgen. Het is geel van kleur en zit bomvol afweerstoffen die het kindje straks beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden en vitamines en mineralen.

Uiteraard heb ik ook deze week weer een YouTube-video opgenomen. Bekijk ‘m hieronder!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.