ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

22 weken zwanger

11 augustus 2013

Gisteren was ik precies 22 weken zwanger. Mijn buik begint nu echt serieuze vormen aan te nemen en ik ben er super blij mee 🙂 Net als vorige week is er 1 cm bijgekomen. Mijn buikomtrek is nu dus 94 cm. Grappig feitje: dat scheelt exact 20 cm met mijn buikomtrek voordat ik zwanger was! Qua gewicht weet ik het niet precies, maar er zullen weer een paar onsjes bij gekomen zijn sinds vorige week. Geen ramp, maar juist een teken dat die kleine meid daarbinnen goed aan het groeien is!

Hoe ik me voel

De afgelopen week was relatief rustig en dat had ik ook wel nodig. Ik merk dat ik wat minder energie heb dan de voorgaande weken en het helpt niet als mijn agenda dan helemaal vol staat met afspraken. Helaas is dat voor komende week wel zo. Maar ach, dat zien we dan wel weer.

De hormonen waren deze week ook weer lekker aanwezig. Ik ben de laatste tijd echt regelmatig emotioneel om niets en kan ook nogal eens een kort lontje hebben. Die arme M… Het gekke is dat ik me er bewust van ben dat het nergens op slaat, maar dat ik er toch niets aan kan doen. Heel apart.

Slapen gaat beter nu het niet meer zo heet is, maar ik merk dat ik steeds lastiger een fijne slaaphouding kan vinden. Ik slaap meestal best overdreven op mijn zij (een beetje half op mijn buik, als je begrijpt wat ik bedoel) en dat wordt nu een beetje oncomfortabel. Van mijn tante heb ik een heel lang kussen gekregen dat je ook als zwangerschapskussen kunt gebruiken, dus misschien ga ik dat binnenkort maar eens uittesten.

Afgelopen woensdagavond ben ik naar een bijeenkomst ‘houding en ontspanning’ geweest, georganiseerd door de thuiszorg hier in de regio. Hoewel ik niet echt veel nieuwe dingen heb gehoord, was het leuk om andere zwangere dames te zien en wat ervaringen uit te kunnen wisselen. Er komen nog twee bijeenkomsten aan, eentje over borstvoeding en een over bevalling en kraamzorg. Daarbij mag ook de partner aanwezig zijn 🙂

Beweging

Ja! Ik kan de baby steeds beter voelen bewegen! Ze wordt natuurlijk steeds groter en sterker en dat is te merken. Vooral als ik ’s avonds op de bank lig of in bed, laat ze even zien dat zij er ook is. Ik moet er vaak opeens van lachen. Het is dan net of ik een stuiterbal heb ingeslikt! M heeft nu ook met zijn hand op mijn buik de bewegingen kunnen voelen.

Afgelopen week hebben we een doppler opgehaald die ik van iemand kocht via Marktplaats. Het is er net zo eentje als de verloskundige heeft en ik heb er al een paar keer het hartje van de baby mee kunnen horen. Erg leuk! Afgelopen vrijdag had ik haar nauwelijks gevoeld en werd ik een beetje bezorgd. Even luisteren met de dopper stelde me meteen gerust: er was een mooie duidelijke hartslag te horen. Ik ben trouwens niet van plan dat apparaat elke dag te gaan gebruiken hoor, vooral omdat niet bekend is of het vervelend is voor de baby. Maar op de momenten dat ik het even nodig heb kan het me wel geruststellen en dat is een fijn idee.

Babykamer

Afgelopen week is de laatste kast naar de logeerkamer verplaatst en nu, ‘as we speak’, is M boven bezig met het verven van de babykamer. Zo spannend! Ik vind muren verven een van de leukste dingen die er zijn, maar helaas lees ik overal dat je verven beter aan iemand anders kunt overlaten als je zwanger bent. Dus mag ik af en toe alleen heel even spieken hoe het vordert… We zijn van plan alles wit te verven behalve één muur, die wordt mintgroen. Gelukkig mag ik me daarna wel flink gaan bemoeien met de decoratie. Ik heb al wat leuke dingen in gedachten!

Ontwikkeling baby

Begin deze week was de baby 27 centimeter lang bij een gewicht van 380 gram. In de 22e zwangerschapsweek beginnen de oortjes hun uiteindelijke vorm aan te nemen en kan de baby geluiden van buiten de baarmoeder waarnemen. Ik speel elke avond voordat ik ga slapen een speeldoosje af bij mijn buik, dus dat zal ze als ze geboren is vast herkennen!

De baby krijgt nu een onderhuids vetlaagje, waardoor hij steeds meer begint te lijken op een pasgeborene. De huid wordt daardoor ook steeds minder gerimpeld. En hij/zij ontwikkelt rond deze tijd ook een favoriete slaaphouding. Na de geboorte zul je zien welke dat is 🙂

Uiteraard is er ook weer een nieuwe update op YouTube verschenen. Bekijk ‘m hieronder!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.