ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

21 weken zwanger

6 augustus 2013

21 weken en 1 dag zwanger vandaag! Ruim over de helft dus, jeej! Deze week qua buikomtrek 1 cm erbij ten opzichte van vorige week en in totaal zo’n 8 kilo aangekomen. Ai, ai, dat vind ik wel veel!

Hoe ik me voel

Zondag organiseerden we met veel succes een Gender Reveal Party voor onze naaste familie. Ik bakte ’s ochtends zelf de cupcakes en vulde ze met roze vulling. Voor de zekerheid maakten we er wat meer dan nodig, dus er staan er nu nog steeds drie in de koelkast. Goed he?

Hoewel het feest erg leuk was, merkte ik ’s avonds dat de drukte me toch wel had opgebroken. Eerst de hele ochtend in de keuken en toen al die familie over de vloer was toch wat veel voor mijn zwangere lijfje 😉 Ik zat die avond rustig op de bank, toen ik plotseling mijn hart enorm tekeer voelde gaan. Daarbij kreeg ik het ook best benauwd en ik kon geen fijne houding vinden om in te zitten of liggen.

Maandag heb ik het daarom maar even rustig aan gedaan en had ik gelukkig nergens last meer van. Dinsdag had ik met mijn moeder afgesproken om een dagje met de trein naar Utrecht te gaan. Het winkelen begon heel leuk! Ik kreeg van haar wat decoratiespulletjes voor de babykamer en zelf kocht ik een enorm schattig teddypakje bij H&M. Kan nu al niet wachten tot ik haar dat aan kan trekken! We hielden expres lange pauzes en zaten wel twee uur te lunchen, maar daarna kreeg ik weer dat vervelende benauwde gevoel. Omdat ik het niet vertrouwde, besloot ik de volgende ochtend toch maar de verloskundige te bellen.

Ik kon diezelfde dag nog terecht en legde uit wat er gebeurd was en dat ik het toch wel eng vond. Ze vertelde meteen dat ze mijn onrust begreep, maar dat mijn verhaal haar niet alarmerend in de oren klonk. Doordat je hart tijdens de zwangerschap harder moet werken, kun je zo nu en dan hartkloppingen krijgen. De benauwdheid heeft meer te maken met slecht ademen, dat leidt tot een soort hyperventileren. Ik moet me op zo’n moment concentreren op het uitademen en dan zou het minder moeten worden.

De verloskundige deed meteen maar de volledige controle. Aangezien ik eigenlijk voor de volgende dag een afspraak had, kon die dan vervallen. De bloeddruk was met 130/72 netjes, mijn baarmoeder groeit goed en het hartje van de baby was weer luid en duidelijk hoorbaar! Ze besprak ook kort de uitslag van de 20-wekenecho. Alle metingen vielen netjes binnen de curve. Haar bovenbeentjes zitten qua lengte zelfs iets boven het gemiddelde. Geen idee van wie ze dat heeft…

Ik ging toch weer redelijk gerustgesteld naar huis en hoewel dat gevoel nog regelmatig de kop opsteekt, probeer ik rustig te blijven en me op mijn ademhaling te concentreren.

Een ander kwaaltje de afgelopen week zijn stemmingswisselingen. Geen idee waarom die nu opeens de kop opsteken, maar ik kan weinig hebben de laatste dagen. Ik slaap vanwege het warme weer ook niet goed en dat helpt natuurlijk niet als je al wat labiel bent door je hormonen. Maar gelukkig ben ik het grootste deel van de dag gewoon blij en vooral heel trots op mijn buik, die nu toch wel duidelijk vorm begint te krijgen.

Behalve de kwaaltjes zijn er ook een aantal dingen waar ik heel blij mee ben. Ten eerste is dat het feit dat mijn nagels super lang zijn en sterker dan ooit! Voordat ik zwanger was, braken ze om de haverklap af, maar zo mooi en sterk als ze nu zijn heb ik ze nog nooit gehad! Ook de huid van mijn gezicht lijkt weer wat tot rust te zijn gekomen. Ik heb minder last van roodheid en qua puistjes valt het ook goed mee. Yes!

Iets anders waar ik heel blij mee ben is dat ik de baby nu duidelijk voel bewegen. Op momenten dat ik rustig op de bank zit voel ik haar soms minutenlang achter elkaar en dat is een onbeschrijflijk bijzonder gevoel. Ik probeer M dat dan ook te laten voelen door zijn hand op mijn buik te leggen, maar hij zegt nog niets te voelen. Hopelijk komt dat snel, want het is zo leuk!

Babykamer

Woensdagavond zijn we ook begonnen met het leegmaken van het kamertje wat straks de babykamer wordt. Zo spannend! We gebruiken die kamer nu als ‘walk in closet’ en er staan drie enorme Pax-kasten van Ikea in. Die passen helaas niet in z’n geheel door de deur, dus moeten ze een voor een uit elkaar en in de andere kamer weer in elkaar. Een enorm werk en helemaal nu het zo warm is. Maar we gaan stug door! Leuk om straks een goed beeld te hebben van de ruimte die we hebben om het kamertje in te richten!

Gisteren kochten we bij de bouwmarkt meteen verf en verfspullen. Zodra de kamer leeg is gaan we aan de slag met verven!

Ontwikkeling baby

Baby was begin deze week 25 centimeter lang, weegt 320 gram en groeit nu ongeveer 2 cm per week en komt daarbij ongeveer 60 gram aan. Hoewel het kindje qua lengte al over de helft is, moet het nog zo’n 10 keer in gewicht toenemen. De komende weken is het groter en zwaarder worden daarom de belangrijkste ontwikkeling.

Het huidje van de baby is nu niet meer doorzichtig en er worden witte bloedlichaampjes gevormd die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekten en infecties. Ook zijn nu de tong en het evenwichtsorgaan ontwikkeld. Om de gezichtsspieren te ontwikkelen, trekt de baby regelmatig gekke gezichten.

Uiteraard is er ook weer een nieuwe update op YouTube verschenen. Bekijk ‘m hieronder!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.