ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

20 weken zwanger – We krijgen een…

30 juli 2013

Ik ben op de helft!!! Vandaag alweer 20 weken en twee dagen zwanger. Ik ga jullie niet elke week vervelen met hoe snel het wel niet gaat, maar dat is gewoon zo! De weken lijken voorbij te vliegen, bijna zonder dat ik het doorheb. Bijna, want die groeiende buik is toch wel het (letterlijk) grote bewijs!

Ik heb besloten de blogposts over mijn zwangerschap van week tot week en de bijbehorende video’s van nu af aan wat anders te gaan indelen. Elke week die vaste lijst aflopen werd me een beetje saai en jullie misschien ook. Ik ga daarom elke per week op een rijtje zetten hoe ik me de afgelopen week voelde, welke bijzonderheden er zijn en hoe de baby zich heeft ontwikkeld.

In onderstaande beschrijving onthul ik het geslacht van onze baby. We hebben dit op een leuke en originele manier aan familie bekendgemaakt met een Gender Reveal Party. Wil je weten hoe dit is gegaan, bekijk dan de bijbehorende YouTube video!

20-wekenecho

Laat ik dan maar beginnen met een heel belangrijk moment afgelopen week: de 20-wekenecho! Maandagmiddag om 15.00 uur was het zover. Hoewel ik van tevoren niet echt zenuwachtig was, begon ik de spanning in de wachtkamer en even later op het bed toch wel te voelen. Gelukkig was de echoscopiste die het onderzoek verrichtte erg aardig en legde ze bij alles tot in detail uit waar ze naar keek, hoe het eruit moest zien en of het er goed uitzag.

Echt alles werd tot in detail bekeken, van hartje tot hersenen en van beentjes tot zelfs de bovenlip (dit om uit te sluiten dat er sprake is van een hazenlip). In het begin was ik gespannen, maar naarmate ze bij meer dingen zei dat ze er ‘keurig’ uitzagen, ontspande ik. En toen kwam het belangrijke moment: het geslacht!

Het is een…

We hadden meteen al aangegeven dat we het geslacht graag wilden weten. Eerst was het wat moeilijk te zien omdat er steeds armpjes en beetjes voor zaten, maar even later kon ze dan toch met behoorlijke zekerheid zeggen dat we een meisje krijgen!!! Hoewel we met zowel een jongen als een meisje superblij zouden zijn, vind ik het ontzettend leuk dat ik straks een klein babymeisje op de wereld zet wat ik de leukste kleertjes kan aantrekken. Ik kan er nu al helemaal bij wegdromen… We zijn al gaan shoppen en hebben de meest schattige meisjeskleding gekocht. Daar volgt zeker nog een blogpost van!

Hoe ik me voel

Ook de afgelopen week heb ik behoorlijk wat last gehad van de warmte. Het enige dat op die hete dagen hielp was zoveel mogelijk binnen blijven, veel water drinken en rustig aan doen. Gelukkig is de ergste hitte nu het land uit, maar ik heb gehoord dat het eind deze week toch weer 30 graden gaat worden…

Maar ik voel me goed! En de buik groeit maar door. Ik weet niet wanneer het precies gebeurd is, maar hij is opeens echt duidelijk aanwezig. Ik stoot hem ook nogal eens, omdat ik nog niet helemaal gewend ben dat ik zo uitsteek van voren 🙂 Even ter vergelijking: ik begon met een buikomtrek van 74 cm en nu is die 92 cm! Een goed teken, want dat betekent dat ons meisje lekker doorgroeit! Qua gewicht zit ik nu op 7,5 kilo erbij sinds het begin. Ik ben benieuwd hoeveel daar de komende weken bij gaat komen.

Sporten lukt ook nog steeds, zij het met de nodige aanpassingen. Springen doe ik niet meer en ook de rechte buikspieroefeningen zijn verleden tijd. Maar ik vind het wel fijn om nog wat aan lichaamsbeweging te doen en heb ook het idee dat ik er energie van krijg.

Waar ik wel een paar keer last van heb gehad zijn hartkloppingen. Ze zijn niet altijd even heftig, maar laatst zat ik op de bank en kreeg ik het er gewoon benauwd van. Waarschijnlijk helpt het op zo’n moment ook niet mee dat ik bang ben dat er iets misgaat, dus probeer ik rustig in en uit te ademen in de hoop dat het minder wordt. Ik heb gekeken op internet en lees dat het vaker voorkomt bij zwangeren, maar ga het van de week toch eens aan de verloskundige voorleggen.

Ontwikkeling baby

De baby is nu 25 centimeter lang en weegt 320 gram. Hij wordt steeds beweeglijker en maakt nu ongeveer 200 bewegingen per dag! De meeste daarvan voel je niet, omdat je zelf druk bezit bent. Maar als je rustig gaat zitten of liggen, kun je de baby regelmatig voelen bewegen. Overigens voelen nog niet alle zwangere vrouwen de baby bij 20 weken bewegen. Er is niets aan de hand als het nog een tijdje duurt, dus maak je niet ongerust!

Ook het gehoor van de baby wordt steeds beter. Hij kan zelfs al van harde geluiden schrikken.

Dat was het voor deze week! Net als altijd heb ik ook dit keer weer een YouTube video opgenomen. Bekijk ‘m hieronder!

6 Comments

 • Reply Miranda 30 juli 2013 at 22:03

  Wat leuk een meid!

  • Reply Monique 30 juli 2013 at 22:26

   Ja, we zijn ook echt blij! 🙂

 • Reply Mieke 31 juli 2013 at 08:01

  Wat leuk, een meisje en leuk ook zo’n feestje.
  Kan me voorstellen dat je last hebt (gehad) van de warmte. Een vriendin van me is ook ongeveer 20 weken en loopt alweer ren aantal weken met steunkousen. Helemaal vreselijk met die hitte. :-/

  • Reply Monique 31 juli 2013 at 13:33

   Ja en jij kan het weten he! 😉
   Pff nou, en ik zag dat het vrijdag 36 graden wordt hier… Ik leef mee met je vriendin!

 • Reply Marcella 31 juli 2013 at 09:24

  Wat een leuke manier om te vertellen dat het een meisje wordt. Erg orrigineel!

  • Reply Monique 31 juli 2013 at 13:34

   Vonden wij ook ja, dankje! 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.