OUDERSCHAP WONEN

Zo maak je van je tuin een fijne speelplek *

8 mei 2020

Na maandenlang vooral binnenspelen vind ik het ontzettend fijn dat de kinderen inmiddels weer lekker veel naar buiten kunnen. Onze achtertuin verandert dan in no time in een speelparadijs. Ikzelf vind het dan vooral lekker om neer te strijken op de loungebank en de kinderen van een afstandje met elkaar te zien spelen. Een fijne speelplek creëren in de tuin kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Denk aan een trampoline, een speelhuisje met glijbaan of een plek waar lekker met zand en water gekliederd kan worden. Ik hoop je in deze blog wat inspiratie te geven hoe je dit kunt aanpakken, zonder dat je de tuin volledig ‘kwijt’ bent aan de kinderen. Jij hebt er immers ook je plekje nodig om lekker te kunnen ontspannen!

Klimmen en klauteren

Heb je er de ruimte voor, dan is een klimtoestel natuurlijk een geweldig ding voor elk kind. Ze kunnen er niet alleen hun energie op kwijt, het stimuleert ook de (grove) motoriek. Vaak kun je zo’n klimtoestel naar eigen wens samenstellen. Bijvoorbeeld met schommel, rekstok, touwladder, glijbaan, etc. Het zijn over het algemeen wel wat grotere objecten, dus je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben in je tuin. Heb je die ruimte, check dan Wickey eens voor een ruime keus aan toffe speeltoestellen. Heb je minder ruimte, dan kun je natuurlijk ook een losse schommel aan een boom of dwarsbalk bevestigen. Zorg er wel altijd voor dat je een veilige ondergrond kiest. Vervang eventuele harde terrastegels dus door speciale rubbertegels of (kunst)gras voor een veilige speelplek.

Speelhuisje of (boom)hut

Voor kinderen is het heel fijn als ze zich kunnen terugtrekken in een speelhuisje. Ze kunnen er hun fantasie kwijt en rollenspellen doen met andere kinderen of met poppen en knuffels. Een speelhuisje met glijbaan is natuurlijk helemaal leuk, want dat combineert het klimmen en glijden met de fun van een eigen huisje waar je kind zich uren in kan vermaken. Of misschien heb je wel een boom in de tuin staan waar een handige man, opa, broer of vriend een hut in kan bouwen?

Spelen met zand en water

Is je tuin net als de mijne wat kleiner van stuk en behoort een gigantisch klimtoestel of boomhut niet tot de mogelijkheden, dan zijn er gelukkig nog opties genoeg om je kinderen lekker bezig te laten zijn. Laat ze bijvoorbeeld lekker kliederen met een zand- en watertafel, of zet een klein (opblaas)zwembadje neer. Een zandbak is ook altijd een succes. Onze kleuter van zes speelt daar nog steeds erg graag mee. Bovendien is de zandbak afsluitbaar en kunnen we die dus het hele jaar door gewoon buiten laten staan. Wat ik trouwens ook erg tof vind is een zogenaamde ‘modderkeuken’. Een houten keukentje waar lekker met zand, water, potten en pannen gespeeld kan worden.

Trampoline

Een andere echte topper in de tuin is de trampoline. Zelf hebben wij er ook een en de kinderen kunnen zich er heerlijk op uitleven. Ze gebruiken hem overigens lang niet alleen om op te springen, maar maken er ook graag met dekens en kussens een bedje op, of ze gebruiken het als ‘speelhuisje’ en gaan er lekker een boekje zitten lezen. Je hebt trampolines die je ingraaft en die dus zo’n beetje gelijk zijn aan de oppervlakte van je grasveld of terras, maar je hebt ook trampolines op poten met een net eromheen. Die kun je gewoon op een harde ondergrond plaatsen.

Klein buitenspeelgoed

Heb je een erg kleine tuin of momenteel het budget niet om een speeltoestel of trampoline aan te schaffen? Er is genoeg klein buitenspeelgoed waar je binnen no time een kidsproof tuin mee creëert. Wat dacht je van stoepkrijt? Ook erg leuk om een hinkelbaan mee op de stenen te tekenen. Je kunt ook een krijtbord aan de schutting of muur bevestigen en ze daar mooie kunstwerken op laten tekenen. Met een springtouw kunnen de kinderen lekker springen, zonder trampoline. En dingen als een ringwerpspel, een kegelspel en een golfsetje doen het hier ook erg goed. Vooral als er vriendjes en vriendinnetjes komen spelen!

Waar zijn jouw kids helemaal dol op als ze buiten mogen spelen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.