WONEN

Zo kies je de perfecte tuintafel *

1 maart 2021

De eerste lentezon schijnt en er bekruipt je een gevoel: we kunnen weer naar buiten! Misschien ben je daar dit jaar net als ik meer dan anders en ontzettend aan toe. En denk je eens in: van je eigen tuin of balkon een terras maken waar je dag in dag uit heerlijk kunt vertoeven. Dat wil je toch? Gelukkig is er niet heel veel voor nodig. Een fijne bank of stoel om op te zitten en natuurlijk een mooie tuintafel voor een hapje en een drankje. Nu heb je tuintafels natuurlijk in allerlei soorten en maten. Welke kies je dan? Met behulp van dit stappenplan weet je het!

Stap 1: bepaal hoeveel ruimte je hebt

Veel mensen beginnen bij de omvang van de tafel, maar het is slimmer om eerst te kijken naar de omvang van de ruimte waar die tafel moet komen te staan. Want hoeveel ruimte is er in je tuin (of op je balkon) om een tuintafel te plaatsen? Meet daarom eerst de ruimte op waar de tuintafel moet komen te staan. Omdat een tuintafel geen tuintafel is zonder stoelen (of een bankje), moet je er rekening mee houden dat je rondom de tafel ongeveer 40 cm nodig hebt om de stoelen naar achteren te kunnen schuiven en comfortabel aan de tafel te kunnen zitten. Houd ook rekening met loopruimte om de tuintafel heen. Hier moet je ongeveer 75 cm voor rekenen.

Stap 2: kies welk materiaal het beste bij je past

Je weet nu welk formaat de tafel (ongeveer) moet hebben. Stap 2 is de materiaalkeuze. Natuurlijk wil je voor kwaliteit gaan, maar het hangt van je eigen wensen en voorkeuren af welk materiaal daar het beste bij past.

Veel tuintafels zijn gemaakt van hout en dat is niet voor niets. Hout geeft de tafel een levendige en natuurlijke uitstraling. Kies je voor kunststof en/of staal of aluminium, dan geeft dat een modernere uitstraling. Vaak worden deze materialen gecombineerd met een tafelblad van hout. Dit geeft de tafel dan wel die natuurlijke uitstraling, maar ook die moderne touch.

Lees ook: Loungeset of tuinset?

Stap 3: denk na over het design

Materiaal doet veel met de uitstraling van je tuinset. Maar ook de vorm heeft hier veel invloed op. Een rechthoekige of vierkante tafel is vaak praktisch omdat je er stoelen en bankjes makkelijk onder kunt schuiven. Dat is bij een ronde of ovale tafel wat lastiger, al creëer je daarmee wel een gezelligere uitstraling.

Ook wat kleur betreft kun je alle kanten op. Ga je voor een in het oog springende kleur, of laat je het hout zijn natuurlijke kleur behouden? Witte tuinmeubelen geven een lichte en ruimtelijke uitstraling, terwijl je met donkere elementen een meer moderne look bereikt. Probeer voor je te zien welke stijl, kleur en vorm het beste bij jou past en baseer daarop je keuze.

Stap 4: controleer kwaliteit en duurzaamheid

Kwaliteit en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Een kwalitatief goede tuintafel is fijn voor jou, maar ook voor het milieu. Kies dus voor meubels waarvan je weet dat je ze lange tijd kunt gebruiken. En zorg dat je je tuinset goed blijft onderhouden. Dan blijft hij het langst mooi. Hout is een van de duurzaamste keuzes. Bij de productie worden namelijk veel minder grondstoffen gebruikt dan bij tafels die gemaakt worden van andere materialen. Zorg wel dat je weet waar het hout vandaan komt en let op het FSC-keurmerk.

Waar let jij vooral op als je een tuintafel of tuinset gaat kopen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.