WONEN

Zo kies je de ideale inbouwoven voor jouw keuken *

27 juli 2021

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit? Is deze strak wit of juist felgekleurd? Droom je van een kookeiland of heb je liever een klein aanrecht om ruimte over te houden voor een grote eetkamertafel? Wil je een Amerikaanse koelkast of liever een klein tafelmodel? Ieder mens heeft weer andere wensen en als je jouw wensen goed weet te vertalen naar papier of naar een verkoper, kun je jouw droomkeuken werkelijkheid laten worden. Bij het selecteren en samenstellen van deze droomkeuken is echter niet alleen de kleur, plaatsing en stijl van de keuken van belang, maar ook de apparatuur die je laat plaatsen. Je gebruikt deze apparaten tenslotte bijna dagelijks. In dit artikel lees je alles over het kiezen van de ideale inbouwoven voor jouw keuken.

De inbouwoven

De laatste jaren in de inbouwoven in toenemende mate populair in Nederlandse keukens. Dat is niet zo gek natuurlijk. Dit type oven wordt mooi weggewerkt in de wand van de keuken waardoor de keuken er heel strak uitziet. Bovendien neemt een inbouwoven minder ruimte in beslag in de keuken. Aangezien veel keukens in ons land vrij klein zijn, is dit geen overbodige luxe.

De inbouwoven is op diverse manieren in de keuken te verwerken. Je kunt deze laten plaatsen onder het aanrecht, maar ook in de kastenwand of in het kookeiland. Doordat je zelf de plaatsing en de hoogte van de oven kunt bepalen, ben je alweer een stap dichterbij jouw ideale keuken. Bovendien heb je qua ovens een ruime keuze aan mogelijkheden dus oriënteer je vooral goed op het aanbod.

De ideale inbouwoven

Als je een inbouwoven voor jouw keuken gaat kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst zul je de afmetingen van de ruimte waarin de oven wordt geplaatst goed moeten opmeten. Dit worden ook wel de nismaten genoemd. De meeste ovens zijn 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog. Er zijn echter ook ovens verkrijgbaar met andere formaten. Meet de nis dus goed op en koop een oven die zeker weten gaat passen in de keuken.

Daarnaast is het relevant om rekening te houden met de functies van de oven. Er zijn veel verschillende ovens op de markt, maar de types zijn grofweg in te delen in conventionele ovens en multifunctionele ovens. Conventionele ovens zijn elektrische ovens die gebruik maken van onder- en bovenwarmte om gerechten te bereiden. Je kunt vaak variëren met deze standen om het gerecht optimaal te bereiden. Multifunctionele ovens hebben echter vaak veel meer mogelijkheden en standen. Met een multifunctionele oven kun je niet alleen gebruik maken van de conventionele stand, maar ook van de heteluchtstand, stoomstand, grillstand of zelfs een magnetronstand. Ideaal als je veel verschillende typen gerechten en baksels in de oven wilt bereiden, zoals ovenschotels, taart, brood en vlees of vis. Welk type oven geschikt is voor jouw keuken is natuurlijk afhankelijk van hoe je deze wilt gebruiken.

Houd bij de plaatsing van de oven ook altijd rekening met de aansluiting. De oven heeft namelijk altijd een stopcontact nodig en je wilt geen ellenlange kabels door de keuken laten lopen. Idealiter werk je het snoer netjes weg achter de keukenkasten. Controleer ook voor de zekerheid of de oven geen aparte groep nodig heeft. Een oven heeft flink wat power en je wilt niet dat de stoppen doorslaan bij gebruik. Houd dus rekening met het wattage, oftewel het vermogen, van de oven bij de aankoop.

Extra functies

Je kunt de oven van jouw nieuwe keuken zo geavanceerd maken als je zelf wilt. Zo hebben veel nieuwere typen ovens een eco-functie. Deze functie zorgt voor een energiebesparing bij het gebruik van de oven. Als je de oven vaak gebruikt, is dit zeker het overwegen waard. Veel multifunctionele ovens hebben bovendien een ontdooifunctie. Hiermee kun je bevroren voedsel eenvoudig ontdooien. Ideaal voor mensen die veel gebruik maken van hun vriezer voor het bewaren van maaltijden, kliekjes en vlees.

Wil je een echt luxe oven dan kun je ook overwegen een oven te laten installeren die een zelfreinigende functie heeft. Deze oven kan opgewarmd worden tot wel 500 graden. Op deze temperatuur worden alle voedselresten in de oven verbrand. Je hoeft na deze zelfreiniging alleen nog maar een hoopje as op te ruimen. Dat is nog eens makkelijk! Welk type oven je ook kiest, zorg ervoor dat deze past bij jouw keuken, jouw gezin en jouw lifestyle. Zo heb je er gegarandeerd nog jaren plezier van!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.