WONEN

Welke vloer in een huis met kleine kinderen? *

21 mei 2022

Vloeren. Iedereen heeft ze. Maar natuurlijk heeft niet iedereen hetzelfde soort vloer. Wij hadden vroeger thuis altijd een tegelvloer. Toen ik samen ging wonen was dat in een appartement met vloerbedekking. In mijn eerste koophuis lieten we een houten parketvloer leggen. Daarna verhuisde ik naar een huurhuis en legde ik een laminaatvloer. Om nu, in mijn nieuwe koophuis, beneden weer een tegelvloer te hebben en boven en op zolder laminaat. Ik heb dus ervaring met verschillende typen vloeren. Maar welk soort vloer is nu het meest praktisch als je kleine kinderen hebt?

Welke soorten vloeren zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je woonkamer of bijvoorbeeld de bovenverdieping met kinderkamer. Zo kun je onder andere kiezen uit parket, laminaat, PVC, tapijt en vinyl. Ook tegelvloeren en industriële vloeren zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Het kan dus best een zoektocht zijn om de meest geschikte vloer te vinden.

Bestaat er een ideale vloer voor kleine kinderen?

Hoewel elke vloer weer andere eigenschappen en daarmee andere voor- en nadelen heeft, kun je eigenlijk niet spreken van ‘de ideale vloer voor kleine kinderen’. Het hangt er namelijk helemaal vanaf welke eigenschappen jij belangrijk vindt en op welke manier en hoe intensief de vloer gebruikt wordt.

Laminaatvloer voor kinderen

Als we globaal alle vloertypen vergelijken kun je het met een laminaatvloer eigenlijk niet verkeerd doen. Dit type vloer is perfect voor een huis met kleine kinderen en kan zowel in de woonkamer als in de kinderkamer worden gelegd. Laminaatvloeren zijn niet moeilijk te installeren en wat zachter dan een vloer van tegels of natuurhout. Bovendien zijn er verschillende prijsklassen waaruit je kunt kiezen. Je kunt het dus zo duur of juist zo goedkoop maken als je zelf wilt. Natuurlijk speelt ook de kwaliteitsklasse een rol. Let altijd goed op of je de kwaliteitsklasse kiest die het best past bij de ruimte waar je de laminaatvloer gaat leggen. Kwaliteitsklasse 31 is het meest geschikt voor slaapkamers, klasse 32 voor woonkamers en 33 en 34 voor bedrijfsruimtes.

PVC-vloer voor kinderen

Een vloertype dat je steeds meer ziet is de PVC-vloer. In tegenstelling tot laminaat zijn PVC-vloeren waterbestendig. Dit maakt dat ze beter te reinigen zijn dan bijvoorbeeld een parketvloer of laminaatvloer. PVC remt bovendien de groei van bacteriën, doordat het materiaal niet poreus is. Wel ontstaan er wat sneller krasjes dan op een laminaatvloer. Een PVC-vloer is trouwens heel wat anders dan zeil of vinyl. Dat laatste rol je uit en snij je op maat, maar een PVC-vloer bestaat uit losse delen die je net als bij laminaat in elkaar kunt klikken. Dit maakt het mogelijk om, mocht een deel van de vloer beschadigd raken, dit te vervangen door nieuwe vloerdelen. Een ander groot voordeel van PVC-vloeren is dat je het kunt combineren met vloerverwarming. Vooral wanneer je kinderen veel op de grond zitten om te spelen is het ideaal om vloerverwarming te hebben.

Een vloertype kiezen

Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van alle voors en tegens tegen elkaar afwegen en de knoop doorhakken. Let in je afweging op prijs, kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak en kijk ook naar het type ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer of kinderkamer. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de uitstraling van de vloer past bij jouw smaak en de rest van het interieur. Het oog wil immers ook wat. Denk bovendien (ook) aan de lange termijn. Kleine kinderen die nu nog veel knoeien, doen dat over een paar jaar niet meer. En kinderen die nu alleen nog maar in de box zitten, gaan over een jaartje wel lopen, stoeien en volop zelf spelen. Onthoud dat een vloer uiteindelijk ook gewoon gebruikt moet worden. Dat betekent niet dat je onnodig grote risico’s moet nemen, maar wel dat het geen museumobject is waar je alleen maar naar mag kijken.

Welke soort vloer ligt er in jouw woonkamer? En in de kinderkamer(s)?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.