WONEN

Waarvoor kies je: een peuterbed of eenpersoonsbed?

20 oktober 2017

peuterkamer

Kleine kindjes worden groot. En snel ook. Voor je het weet zijn ze uit de wieg gegroeid en niet veel later is ook het ledikant te klein. Tijd voor een groot bed! Maar kies je dan een bed in peuterformaat of schaf je beter meteen een eenpersoonsbed aan? Ik zet wat voor- en nadelen voor je op een rij die de keuze misschien wat makkelijker maken.

Peuterbed

Een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd, is een bed met een afmeting van 70 bij 150/160 cm. De reden dat ik in eerste instantie een peuterbed voor mijn dochter wilde was het feit dat ze dan tenminste niet in één keer van dat knusse ledikant naar een enorm groot bed zou moeten verhuizen. Voor mijn gevoel was de overgang wat geleidelijker. En dat is ook zeker een van de voordelen van het peuterbed ten opzichte van het eenpersoonsbed. Een ander voordeel is dat het bed natuurlijk ook minder ruimte inneemt. Het is maar een tikkeltje groter dan een standaard ledikant, dat meestal een afmeting heeft van 60 x 120 cm, en past daardoor meestal prima in een kleine kinderkamer. Voor peuterbedden is speciaal bedtextiel te koop dat is afgestemd op de kleinere maatvoering. Denk aan kinderhoeslakens, maar ook dekbedden en dekbedovertrekken.

Eenpersoonsbed

Een eenpersoonsbed heeft een afmeting van 90/100 x 190/200 cm en is daarmee dus een stuk groter dan het gemiddelde peuterbed. Een groot voordeel van een eenpersoonsbed is natuurlijk dat je kind er langer mee kan doen dan met een peuterbed. Een peuterbed is te gebruiken tot je kind een jaar of zes is. Een eenpersoonsbed is zelfs nog groot genoeg voor een volwassene en daarmee een stuk duurzamer. Wat ik verder een groot voordeel vind van een eenpersoonsbed ten opzichte van een peuterbed is dat je geen bedtextiel in een kleinere maat hoeft aan te schaffen dat je maar tijdelijk gebruikt. Dingen als hoeslakens en dekbedovertrekken kun je daarmee dus ook veel langer gebruiken. Ik geef er dan ook gemakkelijker wat meer geld aan uit dan wanneer ik het maar een paar jaar zou kunnen gebruiken. Uiteindelijk hebben wij een eenpersoons bed voor Lise aangeschaft. Een mooie bedbank waar ze hopelijk nog vele jaren plezier van zal hebben.

In wat voor soort bed slaapt jouw kind? Een peuterbed of een eenpersoonsbed?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.