WONEN

Waarop moet je letten als je een nieuwe bank gaat kopen? *

26 september 2022

Bij deze verklaar ik het bankhang-seizoen officieel voor geopend! Vind jij het ook zo heerlijk om, nu de dagen weer korter worden en de temperaturen dalen, lekker weg te kruipen in de bank met je favoriete film of serie? Ga je binnenkort een nieuwe bank kopen, dan is het handig om te weten waar je allemaal op moet of kan letten tijdens je rondje op de meubelboulevard. Ik zet het in deze blog voor je op een rij!

Bijna twee jaar gebruikte ik de oude bank van mijn broertje. Echt, ik was daar superblij mee, want het scheelde me direct na de scheiding de aanschaf van een nieuwe bank. Maar, omdat de bank niet supercomfortabel was kon ik er nooit echt lekker op zitten of liggen. De kinderen vonden ‘m trouwens wel fantastisch, maar dat was vooral omdat je het voorste deel uit kon schuiven zodat het één grote loungeplek werd. Maar ja, nog steeds niet heel comfortabel dus.

Begin dit jaar kwam de verhuizing dichterbij. De oude bank zou niet mee gaan naar mijn nieuwe huis en dus nam ik me voor om een nieuwe bank te gaan kopen. Ik had inmiddels genoeg gespaard en kon niet wachten om mijn droombank uit te gaan zoeken. En een nieuwe bank kopen doe je niet iedere week. Ik stapte dus redelijk bleu wat woonwinkels binnen, maar met de kennis van nu zou ik iets beter voorbereid te werk gaan. Doe hier dus je voordeel mee en let in elk geval op:

De juiste maat

Het gaat hier niet alleen om de maat van de bank, maar ook om de afmeting van de woonkamer. Het maakt immers nogal wat uit of je een ruime zithoek hebt, of juist wat kleiner behuisd bent. In het eerste geval kan je een royale hoekbank kwijt, in het tweede kies je misschien beter voor een compacte 2,5-zitsbank. Het gaat dus echt om hoe de bank zich verhoudt tot de ruimte. Dit moet mooi in balans zijn. Een te kleine bank in een hele ruime woonkamer is immers ook niet mooi.

Het aantal zitplaatsen

Je weet natuurlijk uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Houd bij het bepalen van het aantal zitplaatsen rekening met zowel de ruimte die je hebt als het aantal personen dat meestal gebruik zal maken van de bank. En denk ook een beetje vooruit. Ga je net samenwonen dan ben je natuurlijk nog maar met z’n tweetjes, maar als je de ruimte hebt kan het natuurlijk geen kwaad om een iets grotere bank te kopen dan een 2-zitter. Bedenk ook of de bank het enige zitmeubel wordt of dat er misschien nog ruimte is voor een fauteuil. Daarmee creëer je ook weer een extra zitplek.

Locatie en zichtlijnen

Wat doe je graag als je op de bank zit? Kijk je bijvoorbeeld graag tv, vind je een goed uitzicht op de tuin belangrijk, kruip je graag met een boek in een hoekje van de bank? Afhankelijk van die wensen bepaal je waar de bank moet komen te staan en weet je dus nog beter hoeveel ruimte je hebt en bijvoorbeeld ook aan welke kant je de hoek van de bank zou willen in het geval van een hoekbank. Let ook goed op looproutes in huis. Plaats de bank bijvoorbeeld niet te dicht bij een deur en zorg dat eventuele tuindeuren open kunnen en je gemakkelijk om de bank heen naar buiten kunt lopen.

Zitcomfort

Het lijkt een open deur, maar er zijn genoeg mensen die een bank niet eens goed uitproberen voor ze hem kopen. En dat is zonde! Want hoe fijn je straks op je bank zit wordt toch vooral bepaald door het zitcomfort. Ga dus naar die woonwinkel en probeer verschillende soorten banken uit. Houd je van een zachtere of juist een wat stevigere zit? Bij sommige banken kun je zelf kiezen hoe deze wordt gevoerd en kan je het zitcomfort dus helemaal aan jouw wensen aanpassen.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.