WONEN

Dit zijn de voordelen van ledstrips in je interieur *

9 juli 2020
ledstrips in je interieur

Als ik denk aan gezellige verlichting voor in huis, is een ledlamp of ledstrip niet het eerste wat in me opkomt. Nee, ik denk dan eerder aan een gezellige schemerlamp of een hanglamp met mooi warm licht. Maar wist je dat je ook met led heel veel sfeer in je woning kunt brengen? Bovendien heeft deze vorm van verlichting veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Ik dook in het onderwerp led en wat specifieker ledstrips en leg uit wat ze kunnen doen voor je interieur.

Duurzame oplossing

Als je aan led denkt, denk je aan energiezuinig. Tenminste, dat is bij mij het geval. Waar ik ook meteen aan denk is kil, wit licht. En het klopt ook dat de eerste ledlampen van dat hele kille witte licht produceerden. Niet echt het soort licht waarmee je sfeer in je woonkamer brengt. Klopt. Maar gelukkig gaat de techniek razendsnel en zijn er inmiddels led-lampen in allerlei tinten te koop. Het kille witte licht is dus sowieso geen argument meer om niet voor led te kiezen.

Led is dus hoe dan ook een energiezuinige keuze. Maar ook binnen ledlampen, of in dit geval ledstrips, kun je keuzes maken op dit vlak. Zo werkt een normale ledstrip op 24 volt. Maar ben je op zoek naar een korte ledstrip (max. 10 meter) omdat de ruimte waarin je hem wilt gebruiken klein is (denk aan een caravan of auto)? Dan kun je kiezen voor een led strip 12 volt met een nog lager energieverbruik. Bovendien wordt de laagspanning van deze strip over het algemeen als veiliger ervaren.

Functioneel én sfeervol

Wil je nu juist wel van dat heldere licht, bijvoorbeeld om goed te kunnen werken, om de keuken goed verlicht te hebben als je staat te koken, of om een boek bij te lezen? Dan is led dus sowieso een goede keus. Het is namelijk óók een heel functioneel type licht. En met een ledstrip breng je die twee eigenlijk bij elkaar. Want een ledstrip is functioneel doordat je er op een eenvoudige manier een ruimte mee kunt verlichten, maar ook sfeervol doordat hij die ruimte een unieke sfeer geeft. En wil je wat sfeer betreft nog een stukje verder gaan, scroll dan vooral eens door naar de volgende alinea.

Op afstand bedienbaar

Iets waar ik persoonlijk erg blij van word is het op afstand bedienen van lampen. Mijn ouders hebben dat sinds kort en het is echt een uitkomst. Nooit meer die spannende serie hoeven pauzeren omdat de schemer invalt en het plotseling te donker wordt in de kamer. Gewoon even met een druk op de knop vanaf de bank of luie stoel die lamp aanklikken. Zo werkt het met ledstrips ook. Je koopt een led strip met afstandsbediening en bepaalt vervolgens met dat apparaatje hoe fel of zwak het licht brandt en, als je voor multicolor hebt gekozen, welke kleur(tint) het licht op dat moment is. En ook dat kun je weer van moment tot moment veranderen, zo vaak je wilt.

Spelen met lichtsterkte en kleur

Wat kleuren betreft kun je met ledstrips alle kanten op. Je kunt kiezen voor helder wit licht, koud wit licht of warm wit licht. Hou je van kleur dan is een multicolor (RGB) ledstrip echt wat voor jou. Minder functioneel, maar des te bepalender voor de sfeer in je woonkamer (of waar je hem dan ook aanbrengt). Wil je kunnen variëren in lichtsterkte, dan is het slim om voor een dimbare ledstrip te kiezen. Je bepaalt dan zelf hoe fel of zwak het licht is en kunt dit op elk moment aanpassen.

Heb jij ledlampen of ledstrips in je huis en hoe bevallen ze? Heb je er al eens over nagedacht om bijvoorbeeld je kledingkast met ledstrips van verlichting te voorzien (ik wel!)?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.