WONEN

Verlichting in je woonkamer – waarop moet je letten? *

24 februari 2020
verlichting woonkamer

Je woonkamer is over het algemeen een grote ruimte, die goed verlicht moet kunnen worden. Tegelijkertijd wil je dat de ruimte sfeervol blijft. En de lampen die je kiest moeten natuurlijk ook goed matchen met je inrichting. Dat vraagt om verlichting die flexibel is en aan al die verschillende eisen voldoet. Lampen uitzoeken voor de woonkamer vond ik persoonlijk een van de lastigste dingen bij het inrichten van ons huis. Met deze tips hoop ik je een beetje op weg te helpen!

Verlichting woonkamer – de basis

Je kent het wel. Je bent je sleutels kwijt. Of dat ene stukje speelgoed dat je zoon of dochter echt NU moet hebben. Om goed te kunnen zoeken is een goede basisverlichting in je woonkamer heel belangrijk. Meestal bereik je dit door een of meerdere plafondlampen of een plaffonière met voldoende lichtopbrengst. Maar je kunt ook prima kiezen voor spotjes aan het plafond. Ook die vallen in de categorie basisverlichting. Om extra veel plezier van deze lampen te hebben is het ideaal als je ze kunt dimmen. Heb je eindelijk de afstandsbediening gevonden en wil je lekker op de bank ploffen met een filmpje, dan dim je de lampen voor wat meer sfeer.

Verlichting boven de eettafel

De meeste mensen kiezen ervoor om een hanglamp boven de eettafel te hangen. Je kunt kiezen voor ingetogen onopvallende lampen, maar dit is ook een hele mooie plek voor een echte eyecatcher. Bij het kiezen van een hanglamp voor boven de eettafel moet je niet alleen op het uiterlijk ervan letten, maar er zijn ook een aantal maten waar je rekening mee dient te houden. Zo moet de onderkant van de hanglamp gemiddeld 70 cm van het oppervlak van de tafel hangen. En het is het mooiste als er aan de zijkanten minimaal 30 cm tafelblad overblijft (wanneer je kiest voor een brede hanglamp of een variant met meerdere lampen). Dimbaar is een grote pré, want misschien moet je weleens wat werk doen aan de eettafel, maar je wilt er natuurlijk ook het liefst romantisch kunnen dineren…

Verlichting in de zithoek

In de zithoek draait het allemaal om sfeerverlichting. Het best combineer je daar verschillende soorten licht met elkaar. Dus direct/indirect en verschillende armaturen: een tafellamp, vloerlamp, wandlamp en hanglamp bijvoorbeeld. Zo creëer je sfeervolle ‘eilandjes van licht’. Je kunt alle lampen van eenzelfde serie kiezen, maar het kan juist ook leuk en speels ogen om verschillende typen en stijlen lampen met elkaar te combineren. Als je de goede balans te pakken hebt zorgt dat voor een sfeervolle zithoek.

Een goede leeslamp

In en rond de zithoek staan meestal een of meerdere ‘schemerlampen’. Zo noemen mijn ouders ze tenminste. Ik heb geen idee of die term tegenwoordig nog gebruikt wordt. Maar je snapt vast wat ik bedoel. Die lampen zijn nu niet bepaald geschikt om een goed boek bij te lezen. Daarvoor schaf je toch het best een goede leeslamp aan. Het voordeel daarvan is dat je niet de hele zithoek in de schijnwerpers hoeft te zetten. De lichtbron is alleen gericht op jou en je boek, zonder de sfeer in de rest van de woonkamer te verstoren.

In welk deel van de woonkamer mis jij nog de juiste verlichting?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.