WONEN

Van dubbele garage naar kleine schuur, waar moet ik heen met alle spullen? *

27 juli 2022

Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer spullen je verzamelt. Volgens mij werkt het niet helemaal zo, maar ik denk toch dat de ruimte die je in huis hebt om spullen kwijt te kunnen, invloed heeft op hoeveel je bewaart. Is er geen plek voor dan moet je immers toch zorgen dat je een andere manier vindt om het kwijt te kunnen, of je doet het weg. Twee jaar geleden verhuisde ik van een huis met dubbele garage naar een ander huis met een flinke garage. Sinds maart woon ik in een huis met alleen een schuurtje. En dat is qua bergruimte, zoals je zult begrijpen, best even wennen.

Een vriezer. Een grote opbergkist voor de kussens van de loungebank. Een heel wagenpark aan fietsen. De auto. Winterspullen. Zomerspullen. Klusmateriaal en gereedschap. Zomaar een greep uit mijn vroegere garage-inboedel. Een garage is ontzettend handig voor dat soort spullen. Vaak zijn het de dingen die je niet iedere dag nodig hebt, of die je bijvoorbeeld in de tuin gebruikt. In ieder geval zijn het stuk voor stuk items die je liever niet in huis bewaart.

Van garage naar schuur

Als je verhuist ga je meestal van klein naar groter en is er geen probleem. Maar in mijn geval ging ik dus van garage naar schuur. Dat was even omschakelen. Wat de auto betreft was het makkelijk: die staat voortaan buiten aan de straat. De fietsen passen met een beetje economisch denken precies in het schuurtje, net als de kussens van de loungebank. Mijn schuur is ook het verzamelpunt van het plasticafval en papier. Ik moet dus wel zorgen dat ik dat op tijd wegbreng en aan de straat zet, anders groeit mijn schuur langzaam dicht 😉 De fietskar staat nog bij mijn ouders, maar moet eigenlijk verkocht. Ik heb ook nog een hangtafel, barbecue en ingeklapte bolderkar in het schuurtje staan. Net als skeelers, verfspullen en wat gereedschap.

Al met al valt het me eigenlijk reuze mee wat ik met een beetje nadenken in de schuur gepropt krijg. Eigenlijk vind ik het vooral jammer dat ik de auto (met name in de winter) niet binnen kan zetten. Maar voor de rest mis ik die garage eigenlijk helemaal niet. Ik weet nu gewoon dat ik geen belachelijk grote items voor de tuin kan kopen die niet altijd buiten kunnen staan en dat als ik iets opruim wat ik niet meer nodig heb er meer ruimte komt in de schuur. En dat voorkomt weer dat het een verzamelplek wordt van spullen die ik toch niet gebruik.

Zelf een garage bouwen

Wie geen garage heeft maar wel veel ruimte rond het huis én behoefte aan wat meer berg- of hobbyruimte, kan overwegen zelf een garage te bouwen. Let wel op, want als de garage aan de zij- of voorkant van je huis komt te staan, heb je hier vaak wel een vergunning van de gemeente voor nodig. Zoek dus eerst goed uit wat de regels zijn en welk papierwerk je moet afhandelen voor je begint met bouwen. Bedenk vooraf ook goed wat je budget is, hoe groot de garage moet worden, of deze volledig geïsoleerd moet zijn en hoe je hem afgewerkt wil hebben. Denk ook na over het soort garagedeur dat je wilt plaatsen. Is dat bijvoorbeeld een openslaande garagedeur of een sectionale garagedeur? Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen en natuurlijk een ander prijskaartje. Prijzen kun je vergelijken op kosten-garagedeur.nl.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.