WONEN

Tuinverlichting in de winter *

21 januari 2022

Heb jij een tuin? En heb je ervoor gekozen om hier verlichting in aan te brengen? Dan heb je dat misschien vooral gedaan met het oog op de zomer, om ’s avonds wat langer buiten te kunnen blijven zitten zonder in het donker te belanden. Maar wist je dat ook in de winter de verlichting van je tuin niet alleen een duidelijke functie kan hebben, maar ook voor veel extra sfeer kan zorgen?

Een lamp maakt een tuin veiliger

Instanties als de politie raden iedereen met een tuin aan om hier verlichting in aan te brengen. Niet omdat het ’s avonds buiten zitten daardoor extra sfeervol wordt. Nee, de reden waarom ze dit aanraden is vooral omdat een beetje extra licht een tuin en een huis extra veilig kunnen maken.

Ten eerste voor de bewoners zelf. Als je in het donker door je tuin loopt, bijvoorbeeld omdat je vroeg naar je werkt vertrekt of ’s avonds laat thuiskomt, dan is het wel zo fijn als je kunt zien waar je loopt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een klein beetje licht zodat je in ieder geval iets kunt zien, kan heel wat ellende voorkomen.

Daarnaast zorgt een goede lamp er ook voor dat inbrekers het minder snel op jouw huis voorzien zullen hebben en dat is natuurlijk wel zo prettig. Wil je voorkomen dat je hoge stroomkosten maakt door je buitenverlichting, kies dan voor een buitenlamp met sensor. Er zijn exemplaren die vanzelf gaan schijnen als het buiten donker wordt. Nog energiezuiniger is een buitenlamp met een sensor die beweging detecteert. Deze schiet pas aan als er iemand in de buurt van je tuin komt en brandt daardoor niet meer dan nodig.

Lampen voor de gezelligheid

Natuurlijk zorgen lampen of lampjes in je tuin ook voor extra sfeer en gezelligheid. Daarbij denk je misschien direct aan de zomer, als je op een warme avond lekker lang buiten kunt zitten. Maar ook in de winter kan deze verlichting voor extra sfeer zorgen. Vanuit je woning kijk je misschien wel uit op je voortuin of achtertuin, of misschien wel op allebei. Als deze sfeervol verlicht is, heb je daar binnen ook plezier van. Dat hoeft dus geen felle verlichting te zijn, het gaat hier puur om het creëren van wat sfeer. Maar zelfs als je je tuin(en) niet kunt zien vanuit je kamer, bijvoorbeeld omdat je je gordijnen dicht hebt, is het leuk om wat lampjes in je tuin te hebben, bijvoorbeeld voor de momenten waarop je in het donker thuis komt of juist op pad gaat. Wel zo gezellig, toch?

Heb jij verlichting aangebracht in je tuin?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.