WONEN

Tips voor energie besparen in huis

20 september 2017

energie besparen in huis

Je energieverbruik: je staat er door het jaar heen niet zo bij stil. Pas aan het einde van het jaar komt of de shock, of de meevaller. Is jouw energierekening elk jaar weer even schrikken? Met de volgende tips kun je zeker tientallen euro’s per jaar besparen. Mooi meegenomen, toch?

Elektrische apparaten

Besparen begint al bij je elektrische apparaten. Veel apparaten hebben een stand-by functie, maar die heb je eigenlijk helemaal niet nodig. Zet je tv daarom altijd helemaal uit, dat scheelt je echt geld. Digitale ontvangers verbruiken veel energie, kies er eentje die zuinig is. Laat ook deze niet standaard aan staan. Wil je ze op vaste tijden in- en uitschakelen? Kies dan voor een tijdschakelaar. Dan heb je naar energie besparen ook geen omkijken meer.

Laat je de oplader van je telefoon altijd in het stopcontact zitten wanneer je hem niet gebruikt? Ook dan verbruikt hij gewoon stroom. Zonde dus. Denk ook aan andere apparaten, zoals de waterkoker, de kruimeldief of de elektrische tandenborstel. Ook stekkerdozen met aan-/uitschakelaars kunnen je veel energie besparen. Als je de schakelaar uitzet als je ze niet gebruikt dan.

De keuken

Ook in de keuken kun je flink besparen. Denk bijvoorbeeld aan een zuinige kookplaat: koken op gas is vele malen zuiniger dan op elektriciteit. Gebruik ook het juiste formaat pan: wanneer je maar iets kleins hoeft te maken kun je beter een kleine pan gebruiken, dan bespaar je zowel op gas, stroom als water. Gebruik deksels zodat er niet onnodig warmte verloren gaat en laat je oven niet langer voorverwarmen dan nodig. Zet de oven ook vlak voor het einde van de bereidingstijd uit, hij blijft nog wel even warm en daar kun je dus van profiteren. Zet je afzuigkap niet op een hogere stand dan nodig en zorg dat de filters schoon zijn.

De woonkamer

In de woonkamer kan het best lonen om de verwarming eens een graad lager te zetten. Dan bespaar je al 7 procent aan stookkosten. Doe ’s avonds de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden en schilder de muren in lichte kleuren. Wist je dat je dan minder verlichting nodig hebt? Ook bestaat er speciale radiatorfolie om achter je radiator te plakken zodat de warmte beter binnenblijft. 

Volgens mij doen wij het op energiegebied helemaal zo slecht nog niet. Sinds er eens een telefoonoplader ‘ontploft’ is in het stopcontact, halen we die er altijd uit als we ze niet gebruiken. Apparaten gaan zoveel mogelijk uit in plaats van op stand-by, de kachel gaat pas aan als het echt nodig is en dan liefst een graadje lager. Ook wekken we zelf energie op met behulp van zonnepanelen en gebruiken we zoveel mogelijk led-verlichting voor onze lampen.

Wat doe jij om energie te besparen in huis?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

3 Comments

 • Reply Jessica 20 september 2017 at 11:12

  Wij zijn hier heel bewust mee bezig gezien wij ook zonnepanelen hebben. Dan wil je natuurlijk alles zo goed mogelijk doen om het meeste effect eruit te krijgen. Wij halen stekkers uit stopcontacten, zeker van koffiezet apparaten / waterkoker etc. Onze tv staat nooit op standby en je vind ook nergens verdwaalde stekkers in het stopcontact. Wij merken echt heel goed verschil qua geld vooral. Krijgen vaak zelfs terug op de energierekening (we leggen wel een beetje extra in per maand… zie het als een soort spaarpotje)

 • Reply Essma 20 september 2017 at 11:28

  Wij zijn ook best goed in het besparen van energie! Zo kregen we hier in Duitsland en toen we nog in NL woonden, maar liefst rond de 900€ terug! Met zulke bedragen wordt besparen een feestje natuurlijk! Die ontplofte oplader! 😱 Wat erg!

 • Reply Gerdi - Blond&Bruin 21 september 2017 at 09:03

  Wij zijn er ook heel bewust van.. wij willen ook graag zonnepanelen, daar moeten we echt even weer achteraan!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.