WONEN

Thermostaat kopen, waarop moet je letten? *

27 juli 2020

Hartje zomer heb je er niet veel mee van doen, maar voor we het weten is de herfst daar. Het wordt kouder buiten en om er dan binnen lekker warmpjes bij te blijven zitten, is de verwarming je beste vriend. Een verwarming werkt met behulp van een thermostaat: een kastje in je huis waarop je de gewenste temperatuur instelt. Vervolgens doet de verwarming zijn werk. Ben je op zoek naar een (nieuwe) thermostaat, dan is het slim op een aantal dingen te letten.

Misschien ken je ze nog wel van het huis van je opa en oma, maar vroeger bediende je een thermostaat meestal door aan een draaischijf te draaien. Tegenwoordig bevatten de meeste thermostaten een digitaal display en knopjes waarmee je de instellingen kunt aanpassen. Er zijn zelfs thermostaten die je met behulp van een app kunt bedienen. Dit wordt ook wel een ‘slimme thermostaat’ genoemd, omdat je er bijvoorbeeld vóór thuiskomst de verwarming in je huis al mee kunt inschakelen. Thermostaten zijn er trouwens van verschillende merken. De Nefit thermostaat is bijvoorbeeld een bekende, maar je hebt ook thermostaten van merken als Honeywell, ATAG en Intergas.

Functies van een thermostaat

Behalve de temperatuur in huis regelen, heeft een thermostaat nog meer functies. Een daar van is meestal een programmeer-functie. Je kunt bijvoorbeeld instellen hoe laat je elke dag opstaat zodat de verwarming op dat moment voor een aangename temperatuur in huis kan zorgen. Hetzelfde geldt voor het tijdstip dat je dagelijks thuis komt van je werk. Een slimme thermostaat is zelfs in staat om te registreren dat je binnen een paar kilometer van je huis bent en kan dan alvast de verwarming in huis aanzetten.

Welke thermostaat kies je?

Voor je een thermostaat aanschaft is het in de eerste plaats belangrijk te kijken welke cv-ketel je hebt. Niet elke thermostaat werkt namelijk met elke cv-ketel. Vervolgens is het belangrijk op een rijtje te zetten wat je wil dat de thermostaat allemaal moet kunnen. Als dat alleen het aan- en uitzetten van de verwarming is, dan volstaat een traditionele kamerthermostaat. Wil je tijden kunnen programmeren, dan kies je het beste voor een zogenaamde klokthermostaat. En vind je het belangrijk dat je de thermostaat van een afstandje kunt bedienen, dan is de slimme thermostaat de beste keuze voor jou. De thermostaat bedien je dan via een app op je telefoon of tablet, of via je laptop of pc.

Heb je al je wensen en eisen op een rij, dan kun je op zoek naar de thermostaat die het best passend is én het voordeligst. Vergelijk altijd goed voor je tot aankoop overgaat. Dit kan je een flink bedrag besparen!

Wat voor thermostaat heb jij in je huis hangen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.